Penkios gražiausios vietos, kur sukasi vėjo malūnai

Kova su vėjo malūnais – visiems gerai pažįstamas posakis, žinomas nuo Migelio Servanteso Don Kichoto laikų. Kadaise didingi vėjo malūnai buvo vienas svarbiausių žmonijos išradimų, padėjusių pažaboti vėjo jėgą ir panaudoti ją įvairiems darbams nudirbti – miltams malti, vandeniui pumpuoti ir pan.

Daugiau nuotraukų (1)

KelioniuManija.lt

2012-09-19 15:08, atnaujinta 2022-05-05 15:00

Europoje pirmieji vėjo malūnai ėmė dygti XII amžiuje, tačiau ilgainiui, skverbiantis naujoms technologijoms, prarado savo reikšmę. Pavienių vėjo malūnų galima aptikti kone kiekviename krašte. Pasakojame apie tai, kur galima pamatyti besibūriuojančius autentiškus vėjo malūnus, tebegaudančius vėją.

Mikono sala, Graikija

Baltuojantys malūnai yra vienas iš Mikono (Mykonos) salos, esančios Kikladų salyne, Egėjo jūroje, simbolių. 16 vėjo malūnų, kadaise naudotų grūdams malti, rymo Mikono saloje ir savo baltais apvaliais korpusais pasitinka jūra atplaukiančius keliautojus. Daugumą malūnų saloje pastatė venecijiečiai XVI amžiuje, kai kurie iškilo ir vėliau.

Kinderdijk, Nyderlandai

Vėjo malūnai – neatsiejama Nyderlandų kraštovaizdžio dalis. Šalyje yra išlikę beveik 1000 autentiškų malūnų. Patys olandai teigia, kad vėjo malūnas buvo išrastas būtent šiame krašte. Pradžioje vėjo malūnai buvo naudojami pievų bei laukų sausinimui ir tik vėliau jie buvo pritaikyti kitiems ūkio darbams. Kinderdijk – viena iš gražiausių šalies lankytinų vietų, kurioje galima pamatyti 19 autentiškų vėjo malūnų, kurie buvo pastatyti 1740 m. Nyderlandų gyventojai jau kelis tūkstančius metų kovoja su jūra dėl žemės. Sudėtinga drenažo sistema, pylimai bei vėjo malūnai šios šalies žmonėms padeda atkovoti tokią brangią žemę. Pasak prancūzų filosofo Dekarto, „Dievas sutvėrė pasaulį, tačiau Olandiją sukūrė olandai“.

La Manča, Ispanija

Kas nėra girdėjęs Don Kichoto iš La Mančos ir jo alegorinės kovos su vėjo malūnais. Kastilijos ir La Mančo regionas Ispanijoje iš tikrųjų garsėja vėjo malūnais, kuriuos savo kūryboje įamžino Migelis Servantesas. Viena iš vietų, kurioje galima išvysti ant kalvų nutūpusius baltus malūnus, tarsi nužengusius iš Servanteso raštų, yra Konsuegra, esanti netoli istorinio Toledo miesto. Konsuegroje išlikę 11 vėjo malūnų, kuriuose įrengtos etnografinės ekspozicijos. Ant Cerro Calderico keteros Konsuegros vėjo malūnai išsirikiavo XVI amžiuje. Netoli šių malūnų galima aplankyti ir viduramžių pilį.

Saremos sala, Estija

Didžiausia iš Estijai priklausančių salų, Sarema mėgstama tų, kurie išsiilgę gamtos ir ramybės. Anglos kaimelyje, keturių kelių sankryžoje stūkso jau šimtmetį skaičiuojantys penki malūnai. Keturi iš jų yra tipiški saremietiški, o vienas - olandiško stiliaus. Pastarajame keturių aukštų malūne galima susipažinti ir su malūnininko šeima – lėlėmis, vaizduojančiomis malūne dirbančius šeimos narius. Greta autentiškų malūnų neseniai įkurtas kultūros paveldo centras, kuriame galima išbandyti įvairius tradicinius Saremos salos amatus – išsikepti duonos, pasigaminti dirbinių iš vilnos, medžio, dolomito, molio ar odos, susipažinti su kalvio amatu.

Elando sala, Švedija

Antroji pagal dydį Švedijos sala, Elandas (šved. Öland) garsėja mediniais vėjo malūnais. Ties Švedijos krantais esančią salą su Kalmaro miestu jungia 6 km ilgio tiltas. Elando sala populiari švedų tarpe poilsiui su šeimomis, kadangi sala vilioja balto smėlio paplūdimiais. Be to, čia galima aplankyti Borgholmso pilį, senąjį Eketorpo fortą. Viena iš Elando salos įdomybių – tai senoviniai mediniai malūnai, kurių saloje priskaičiuojama beveik 400. Dauguma jų sparnus iškėlė XIX amžiuje. Kadaise kone kiekvienas salos ūkis turėjo savo malūną. Vienu metu čia, manoma, veikė apie 2000 vėjo malūnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.