Havajai: nuo pasiplaukiojimo su rykliais iki pasivaikščiojimo ant ugnikalnių

Jei savo laisvalaikio neįsivaizduojate vaikščiojant po muziejus, polinezietiškus kultūros centrus ar vartantis visą dieną paplūdimiuose, Havajai turi ką pasiūlyti ir aktyvų poilsį propaguojantiems atvykėliams. Tik spėk rinktis ir viską išbandyti.

Šuoliai be parašiuto Waimea paplūdimyje, O'ahu saloje.<br>Asmeninio archyvo
Šuoliai be parašiuto Waimea paplūdimyje, O'ahu saloje.<br>Asmeninio archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Michailovskytė

Oct 11, 2012, 5:08 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:31 AM

Dievinantiems žygius ir ilgus pasivaikščiojimus

Vienas populiariausių dalykų yra žygiai po tropikų miškus iki netikėtų krioklių ar nuo kalnų atsiveriančių panoraminių vaizdų kiekvienoje saloje. Pavyzdžiui, O‘ahu saloje galite išbandyti valandos trukmės (į vieną pusę) „Poli spot“ žygį iki krioklių arba pasirinkti „Diamond Head“ kraterio žygį pirmai pažinčiai su vulkaninės kilmės sala

Didžiojoje saloje pasinaudokite proga pasivaikščioti specialiai žygiams sukurtais takais po vulkanus Nacionaliniame Vulkano parke. Kaua‘i sala garsėja savo dviejų dienų trukmės žygiu Waimea kanjonu. Kas nori išbandyti save ir savo ištvermę, užlipkite į Koko Head viršūnę O‘ahu saloje. Daugybė geležinkelio bėgio laiptelių tiesiai į kalno viršūnę. Lipi, lipi ir, atrodo, galo nesimato. O kiek žmonių pakeliui apsisuka ir viską metę grįžta atgal! Bet pasiekus viršūnę nulipti nebesinori. Užsisvajoji, kad koks parasparnis tave nuleistų žemėn prieš tai leisdamas pasigrožėti kerinčiais vaizdais iš paukščio skrydžio... Ir taip sumąstai, ar nereikėtų padaryti dar geriau – šokti parašiutu.

Šok su parašiutu

Susiorganizavę išankstines rezervacijas internetu (internetu visada pigiau), nuvykstame į North Shore, kur yra įsikūręs „Hawaii skydiving“ kompanijos aerodromas. Visą dieną pralaukiame, kol galėsime šokti. Taip pat iš anksto turi pranešti, ar norėsi nuotraukų ir filmuotos medžiagos, ar ne. Apgalvoji pasiūlymą tikrai gerai, nes šis malonumas atsieina papildomus 75 dolerius, be jau sumokėtų 150 dolerių už patį šuolį (beje, su tarptautiniu studento pažymėjimu gali gauti 25 dolerių nuolaidą). Ir, tokiu atveju, jūs šokate ne dviese su instruktoriumi, o trise – fotografas iššoka iš lėktuvo po jūsų, jus prisiveja, krisdami ore pasimojuojate, pasišypsote į kamerą, būtinai iškeliate nykščius į viršų ir parodote havajietišką „hang loose“ ženklą. Paskui, išsiskleidus parašiutui, liekate vienas su instruktoriumi mėgautis skrydžiu (gerai, kad ne vienas apskritai). Fotografas krenta toliau fotografuodamas tave iš visų pusių, kol pats nusileisi ant žemės gyvas ir sveikas. Taigi, viso skrydžio metu labiau stebėjausi fotografo darbo ypatumais, nei mąsčiau apie savo laisvą kritimą ar gyvybę. 

Galima šokti ir be parašiuto

Galbūt daugiau apie gyvybę susimąsčiau, kai nuvykau į populiarų Waimea paplūdimį šiaurinėje O‘ahu salos pusėje, kur pirmą kartą išbandžiau šokinėjimą nuo uolų į vandenyną. Aišku, žmonių ant pačios uolos buvo daugiau, nei norinčių nuo jos nušokti (matyt, tai dažnas reiškinys). Bet jei jau užlipai ant uolos, tai negi lipsi atgal. Ir ta diena buvo viena įsimintiniausių mano gyvenime, kai padarei tai, ką seniai norėjai padaryti ir, svarbiausia, to nepabūgai. Beje, šis malonumas (kol kas) yra nemokamas, atkreipiant dėmesį į faktą, jog kuo toliau, tuo labiau Havajai stengiasi stiprinti savo natūralios gamtos apsaugą nuo atvykėlių srautų. Tad norint patekti į kai kuriuos paplūdimius ir parkus, jau dabar reikia susimokėti minimalų mokestį, pavyzdžiui, į Hanauma paplūdimį, kuriame galite panardyti ir, galbūt, pamatyti tradicinių havajietiškų spalvotų žuvyčių, vadinamų humuhumunukunukukvapua‘a (ir tai vienas žodis...)

Su kuo norėtumėte paplaukioti jūs?

Kita turistus viliojanti atrakcija – pasiplaukiojimas su delfinais arba rykliais. Bet ką ten tie delfinai, pamatyti ryklius skamba kur kas smagiau! Juolab, kai su rykliais jaučiaus Havajuose užmezgusi paslaptingą ryšį. Kartą nusprendusi vykti nardyti su vietiniais draugais į atokesnį nuo turistų akių Elektrinį paplūdimį vakarinėje O‘ahu salos dalyje, įsivėlėme į diskusiją, ar verta lipti į vandenį, nors pasiėmėme ne visus nardymo reikmenis ir kažkas sakė, pamatė netoliese plaukiojančius ryklius. Jauku-nejauku – nesvarbu, gal ir būtumėme lipę į vandenį, jei ne netikėtas draugės skambutis, jog ką tik sapnavo košmarą, kad mane užpuolė rykliai. Sutapimas? Galbūt. Bet nusprendėme nerizikuoti. Tad kitą kartą nuvykus į Haleiwa paplūdimio parką, įsigytas „Shark cage“ turas (rezervacija internetu atsieina pigiau 100 dolerių!) suteikė galimybę (saugiai) pamatyti ryklius. Nors prieš tai, žinoma, reikėjo pasirašyti daugybę dokumentų apie sutikimą, kad nelaimės atveju, atsakomybė krenta ant tavo pečių.

Laikykis

Veržte veržiausi greičiau pamatyti ryklius, todėl lipau į vandenyje patalpintą metalinį narvą su pirmąja vaikinų grupe. Ir tikrai pasijutau lyg būčiau patekusi į „Discovery“ kanalo laidą apie ryklius. Tie patys rykliai, tie patys aštrūs dantys. Taip pat turi galimybę įvertinti realiai jų dydį ir kas būtų, jeigu būtų… Tad susižavėjusi rykliais, juos stebėjau ne su viena grupe, o su pusantros (užsilikau ilgiau). Vėliau iškamantinėti įgulos nariai papasakojo apie nelaimingus atsitikimus turų metu. Kartą beplaukiant iki ryklių vietos ir metalinio narvo, vienas turistas iškrito iš laivo (o patikėkit, ten labai lengva tą padaryt). Aišku, apie jį ratais pradėjo plaukioti rykliai. Tačiau viskas baigėsi sėkmingai, visos galūnės liko savo vietoje. Tąkart rykliukai buvo geranoriškai nusiteikę, o įgulos nariai miklūs.

Visgi jei nuspręsite panardyti su delfinais, šis malonumas galimas tik O’ahu saloje. Kitose salose jums bus suteikiama galimybė tik pamatyti delfinus iš laivo. Sezono metu, jei pasiseks, pamatytumėte ir banginius. O tokie malonumai kainuoja nuo 100 iki 150 dolerių. Arba nemokamai, jei jums sekasi ir esate geras plaukikas. Taip pat Didžiojoje saloje siūloma paplaukioti su rajomis nakties tamsoje ir pamatyti jų šokį (tik reklamoje nebuvo atskleista, kokius ten šokius tos rajos šoka... tikriausiai, kad ne havajietišką hulą). Deja, to nebesuspėjau padaryti, nes teko skubėti į oro uostą ir grįžti namo į O‘ahu. Vadinasi teks dar kartą ten apsilankyti. Gal kas kartu?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.