Ką veikti Stokholme?

Nedaug miestų gali be jokių priekaištų vadintis karališkaisiais. Vienas iš jų – salose įsikūręs Stokholmas, pramintas Šiaurės Venecija. Ir visai nesvarbu, ar Švedijos sostinę pasieksite lėktuvu, ar laivu, kelios dienos šiame gyvybingame mieste tikrai neprailgs.

Gamla Stan - Stokholmo senamiestis.<br>KelioniuManija.lt
Gamla Stan - Stokholmo senamiestis.<br>KelioniuManija.lt
Daugiau nuotraukų (1)

KelioniuManija.lt

2012-10-16 18:28, atnaujinta 2018-03-16 01:47

Pajuskite karališką didybę

Vienas didingiausių Švedijos sostinės pastatų – Karališkieji rūmai, kurie nors ir nebėra karališkosios šeimos rezidencija, tačiau tebenaudojami oficialioms ceremonijoms. Daugiau nei 600 kambarių turinčiuose rūmuose galima apžiūrėti valstybės regalijų lobyną, čia saugomas relikvijas.

Paklaidžiokite po Švedijos viduramžius

Stokholmo rajonas, kuriame glūdi šio didžiausio Skandinavijos miesto šaknys, yra Gamla Stan sala. Nors šiandien šiose siaurose gatvelėse daugiausia šurmuliuoja turistai, prieš daugiau nei septynis šimtmečius čia įsikūrė pirmieji žvejai ir prasidėjo Stokholmo istorija.

Pasimėgaukite prestižinės ceremonijos dvasia

Miesto rotušė – dar vienas žymus Švedijos sostinės pastatas. Kasmet Stokholmo rotušės Mėlynojoje salėje vyksta prestižinis Nobelio premijos banketas. Šioje salėje yra ir didžiausi Švedijoje vargonai, kuriuos sudaro per 10 tūkstančių vamzdžių. Rotušės Auksinėje salėje galima išvysti didžiulę šalies istorijos momentus vaizduojančią mozaiką, kurią sudaro per 18 mln. auksinių detalių. Nuo Stokholmo rotušės bokšto apžvalgos aikštelės, esančios apie 100 m aukštyje, atsiveria kvapą gniaužianti miesto panorama.

Paplaukiokite po Stokholmo archipelagą

Šiltuoju metų laiku populiari atrakcija – pasiplaukiojimas po Švedijos sostinės archipelagą. Aplink Stokholmą išsibarstę apie keletas tūkstančių salelių – vienos jų yra tik nedidelės iš vandens kyšančios negyvenamos uolos, kitose veši miškai, maždaug 150-yje salų nuolat gyvena žmonės. Sostinės gyventojų tarpe gan populiaru salose turėti vasaros vilas.

Aplankykite istorinį laivą

Djurgardeno saloje esantis Vasa muziejus (Vasamuseet) buvo pastatytas specialiai virš rekonstruoto XVII a. laivo, kuris buvo iškeltas iš jūros dugno. Raižiniais išpuoštas karališkasis karo laivas Vasa nuskendo savo pirmosios kelionės metu nenuplaukęs nė kelių kilometrų 1628 m., mat laivo vidus buvo grūste prigrūstas ginkluotės. Galingiausiame to meto karo laive buvo net 64 patrankos. 69 metrų ilgio Stokholmo legenda yra didžiausias ir geriausiai išsilaikęs tokio tipo laivas pasaulyje – 95% eksponuojamo laivo dalių yra originalios.

Susipažinkite su Švedijos kaimu

Senoviniai mediniai namai, ūkiniai trobesiai, bažnyčios ir kiti pastatai, iš viso apie 150, sudaro Skansen muziejų po atviru dangumi. Dauguma šiame liaudies buities muziejuje eksponuojamų pastatų yra originalūs, atgabenti iš įvairių Švedijos kaimo regionų. XIX amžiaus miestelyje galima išvysti amatininkus bei susipažinti su tradiciniais švedų amatais.

Pasisemkite žinių Stokholmo muziejuose

Nacionaliniame muziejuje eksponuojami XV-XX a. dailės kūriniai, Modernaus meno muziejuje – XX-XXI a. meno kūriniai, Švedijos istorijos muziejuje galima išvysti vikingų epochos reliktus, priešistorės bei viduramžių eksponatus. Vaikams patiks „Junibacken“ muziejus, kuris dar vadinamas „Vaikų karalyste“, mat čia įsikūrusi ne tik Pepė Ilgakojinė, bet ir kiti pasakų bei vaikiškų knygų personažai.

Paragaukite švediškos kavos

Švedai pasaulyje pirmauja pagal išgertos kavos kiekį – vienas švedas vidutiniškai išgeria 4,5 puodelio kavos per dieną. Tad lankydamiesi Stokholme nepraleiskite progos išbandyti tai, kas yra įprasta šios šalies gyventojams. Švedai netgi turi specialų terminą fika, kas reiškia kavos pertraukėlę, arba tiesiog „išgerti kavos ir paplepėti“. Būtinas atributas prie kavos – bent mažutis pyragaitis ar kitas saldumynas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.