Čan Čanas – dingęs Peru „saulės“ miestas

Didingi Andų kalnai, paslaptingasis Maču Pikču, inkų civilizacijos palikimas, įspūdingas Titikakos ežeras – tai tik keletas Peru įdomybių, atskleidžiančių šios šalies neišsemiamą kultūros paveldą ir gamtos grožį.

Čan Čanas - didžiausias pasaulyje nedegtų plytų miestas, užimantis apie 20 kv. km, buvusi Didžiojo Čimu sostinė.<br>KelioniuManija.lt
Čan Čanas - didžiausias pasaulyje nedegtų plytų miestas, užimantis apie 20 kv. km, buvusi Didžiojo Čimu sostinė.<br>KelioniuManija.lt
Daugiau nuotraukų (1)

KelioniuManija.lt

Oct 24, 2012, 5:33 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:45 PM

Dabartinėje Peru teritorijoje ilgą laiką gyvavo inkų civilizacija, kurios pėdsakų yra išlikę iki šių dienų: tai šventyklos, piramidės, tvirtovės ir net ištisi miestai. Inkų gyvenimo nuotrupas išsaugojo paslaptingasis Andų miestas Maču Pikču, džiunglėse pasislėpusi Vilkabamba, buvusi Inkų imperijos sostinė Kuskas.

Tačiau ne tik senovės inkų palikimas vilioja keliautojus į šią Andų šalį. Čan Čano archeologiniame komplekse išlikę Čimu kultūros indėnų miesto griuvėsiai. Čan Čano pavadinimas senovės močikų kalba reiškia „saulė-saulė“, nors miesto gyventojai kadaise garbino mėnulį ir žvaigžes.

Čimu kultūra gyvavo dabartinės Peru teritorijoje X-XV a., kol 1470 m. jų valdas nukariavo inkai. Į šias žemes XVI a. atvykus ispanų konkistadorams, miestas jau buvo apleistas.

Čan Čanas - didžiausias pasaulyje nedegtų plytų miestas, užimantis apie 20 kv. km, buvusi Didžiojo Čimu sostinė. Miesto statybai buvo naudojamos nedegtos saulėje džiovintos plytos, mediena, šiaudai, nendrės. Archeologinėje Čan Čano vietovėje galima išvysti Čimu kultūrai būdingą architektūrą, išsiskiriančią išraiškingais reljefais bei gausia ornamentika.

Skirtingų socialinių klasių atstovai gyveno skirtingose miesto dalyse. Anot mitologijos, saulė sutvėrė pasaulį sukūrusi trijų rūšių kiaušinius: auksinius elitui, valstybės vadovams, sidabrinius jų žmonoms, o varinius – visiems likusiems žmonėms.

Čan Čanas buvo įsikūręs itin nepalankioje vietoje, dykumoje, tačiau jo gyventojai buvo sukūrę pažangią irigacinę sistemą, kurios pagalba buvo drėkinami laukai miesto apylinkėse. Spėjama, jog Čan Čane kadaise gyveno apie 30 tūkst. gyventojų.

Čan Čano archeologinis kompleksas – tai vietovė, įtraukta į UNESCO Pasaulio istorinio ir kultūrinio paveldo sąrašą (1986 m.). Ši vietovė yra maždaug 5 km nuo Truchiljo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.