Miunchenas: dešimt svarbiausių lankytinų vietų

Didžiausias pietų Vokietijos miestas ir Bavarijos sostinė Miunchenas garsus ne tik žymiuoju Oktoberfest alaus festivaliu, kuris kasmet spalio pradžioje sudrebina miestą. Norint susipažinti su Miunchenu vienos ar dviejų dienų gali būti mažoka – čia įdomios veiklos ras ir muziejų bei istorijos mėgėjai, ir naujovių bei technikos gerbėjai, ir ketinantys paišlaidauti parduotuvėse ar baruose. O gruodį Miuncheno senamiestis pakvimpa Kalėdomis, mat čia įsikuria tradicinė Kalėdų mugė.

Daugiau nuotraukų (1)

KelioniuManija.lt

Nov 8, 2012, 1:40 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:13 PM

Anglų sodas

Anglų sodas (Englischer Garten) – tai Miuncheno miesto parkas, į kurį miesto gyventojai ir svečiai užsuka pasivaikščioti, pailsėti, pabėgioti ar tiesiog trumpam pabėgti nuo miesto šurmulio. Šis parkas buvo atidarytas 1808 m. ties Isaro upe. Parke dera miesto žaliosios zonos su istoriniais statiniais, tokias kaip Monopteros šventykla, iškilusi 1837 m. ar Kinų bokštas. Kokia gi Bavarijos sostinė be alaus? Anglų sode yra net keletas „Alaus sodų“, kuriuose galima paragauti alaus.

Nimfenburgo rūmai

Nimfenburgo rūmai (Schloss Nymphenburg) - tai buvusi Wittelsbachų vasaros rezidencija, barokiniai Bavarijos karalių rūmai Miunchene, Bavarijoje. Rūmai iškilo XVII amžiuje, o dabar tai – viena svarbiausių lankytinų vietų Miunchene. Rūmų fasado plotis sudaro apie 700 metrų. Kai kurie rūmų viduje esantys kambariai išlaikė originalų barokinį interjerą, kiti buvo vėliau pertvarkyti rokoko ar neoklasikiniu stiliumi. Rūmų įžymybės – tai Festsaal, arba banketinė salė, Gražuolių galerija, kurioje nuo sienų žvelgia 38 moterų portretai, Karietų ekspozicija. Be to, rūmuose įsikūręs Gamtos istorijos ir mokslo muziejus, Porceliano fabrikas bei Botanikos sodas.

Olimpinis parkas

Olimpinis parkas (Olympiapark) buvo įrengtas 1972 m. Miunchene vykusioms Olimpinėms žaidynėms. Nors ir nutolęs nuo miesto centro, Olimpinis miestelis matosi iš bet kurios Miuncheno vietos. Čia yra Olimpinis stadionas, talpinantis daugiau nei 60 000 žmonių, 290 m aukščio Televizijos bokštas, Olimpinė ledo arena ir kiti statiniai.

Frauenkirche

Frauenkirche bažnyčia iškilo XIII a. vietoj mažos koplyčios, skirtos Švč. Mergelei Marijai. XV a. bažnyčia buvo perstatyta vėlyvosios gotikos stiliumi. Vienu metu bažnyčioje gali sutilpti apie 20 tūkstančių žmonių – įdomus faktas, kai palygini, jog XV amžiuje Miunchene gyveno beveik dvigubai mažiau žmonių, t.y. apie 13 tūkst. Į vieno iš dviejų bažnyčios bokštų viršų gali užkilti visi norintys pasižvalgyti virš Miuncheno stogų. Nuo 99 m aukščio bokšto atsiveria ir Alpių vaizdai.

Marienplatz aikštėje viduramžiais šurmuliuodavo grūdų ir druskos turgus, ir šiandien tai yra viena svarbiausių aikščių mieste. Aikštę supa įspūdingi pastatai, tokie kaip gotikinio stiliaus Rotušė, išpuošta bokšteliais bei ornamentais. Marienplatz aikštės centre iškilusi Marijos kolona.

BMW muziejus

Pristatinėti BMW prekės ženklo lietuviams tikrai nereikia. Futuristiniai BMW muziejaus pastatai pasitinka visus, norinčius iš arčiaus susipažinti su šios pasaulinio garso įmonės veikla, istorija ir produkcija. Tai tikras rojus BMW prekės ženklo gerbėjams.

Deutsches Museum

Miuncheno centre įsikūręs Deutsches Museum yra vienas iš didžiausių pasaulyje muziejų, skirtų mokslui ir technikai. Isaro upės saloje įsikūrusio muziejaus eksponatai sudomina ir jauną, ir seną. Iš viso čia sukaupta per 28 000 eksponatų, susijusių su kosmonautika, lėktuvais, laivais, elektronikos prietaisais ir pan. Nemaža dalis eksponatų yra interaktyvūs ir patraukliai supažindina su žmonijos išradimais.

Residenz rūmai

Pačiame Miuncheno centre esantys Residenz rūmai kadaise buvo Bavarijos karalių rezidencija. Šioje vietoje pilis iškilo dar XIV amžiuje, vėliau palaipsniui ji buvo plečiama ir gražinama. Residenz rūmai yra didžiausi miesto rūmai visoje Vokietijoje. Vien muziejaus lankytojai gali aplankyti apie 130 rūmų kambarių.

Kaufingerstrasse

Viena seniausių Miuncheno gatvių, Kaufingerstrasse, taip pat yra ir bene svarbiausia mieste – čia įsikūrę gausybė parduotuvių, kuriose parduodamos žymiausių pasaulyje prekinių ženklų prekės. O kur dar restoranai, kavinės ir alaus barai! Visais metų laikais žmonių kupina Kaufingerstrasse driekiasi nuo Marienplatz iki Karlsplatz/Stachus.

Dachau koncentracijos stovykla

Ši koncentracijos stovykla buvo viena iš pirmųjų, įkurtų Vokietijos žemėse 1933 m. Per 12 veiklos metų šioje stovykloje kalėjo daugiau nei 200 tūkstančių žmonių, per 40 tūkstančių čia žuvo. Buvusioje Dachau koncentracijos stovykloje įkurtas atminties parkas (Gedenkstätte), tarsi paminklas daugybę gyvybių nusinešusiam Antrajam pasauliniam karui. Čia galima susipažinti su nacizmo laikotarpiu: jį puikiai iliustruoja dokumentiniai filmai, buvusioje stovykloje įkurto memorialinio muziejaus eksponatai. Dachau koncentracijos stovyklos memorialinis muziejus įsikūręs už 30 km nuo Miuncheno centro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.