Dešimt lankytinų vietų Maskvoje

„Maskva buvo pastatyta ne iškart“ – taip sako vietiniai gyventojai, prisimindami visa, ką matė ir išgyveno šis ilgaamžis miestas, po kiek daugiau nei šimto metų švęsiantis savo tūkstantmetį.

Daugiau nuotraukų (1)

KelioniuManija.lt

Dec 13, 2012, 11:15 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 3:48 PM

Maskva – vienas žymiausių ir brangiausių miestų pasaulyje. Daugeliui gyventojų, atvykusių iš kitų, mažesnių Rusijos miestų, įnoringoji šios šalies sostinė tampa griežta gyvenimo mokytoja, parodanti, kaip nelengva siekti savo tikslų būryje tokių pačių drąsuolių. Įvairiais skaičiavimais, Maskvoje gyvena nuo 14 iki 17 mln. gyventojų.  

Susipažinkime su lankytinomis vietomis, kurias vertėtų pamatyti atvykus į Rusijos sostinę.

Maskvos Kremlius

Maskvos Kremlius – tai Maskvos vizitinė kortelė ir bene svarbiausia jos lankytina vieta. Kremlius pradėtas statyti dar XII amžiuje, iškentė ne vieną gaisrą, medinius statinius keitė akmeniniai, buvo pristatomi vis nauji bokštai, o tvirtovės kompozicija buvo nuolatos stiprinama. Ivano Didžiojo varpinė, Dievo Motinos Ikonos, Apreiškimo, Šv. arkangelo Mykolo, Uspenijės cerkvės – tai vieni įdomesnių Kremliaus statinių, kartu su demonstraciniais objektais: Patrankų patranka, kuri niekada nešaudė, ir Varpų varpu, kuris niekada neskambėjo.

Kristaus Išganytojo cerkvė

Šį didingą baltą pastatą nesunku pastebėti iš tolo. Pirmąkart Kristaus Išganytojo cerkvė buvo pastatyta 1812 metais, kaip padėkos ženklas Dievui už tai, kad pagelbėjo rusų kariuomenei kovoje su Napoleonu. 1930-aisiais cerkvė buvo susprogdinta komunistų ir atstatyta tik 1994 metais gyventojų geranoriškai paaukotomis lėšomis.

Tretjakovo galerija

Tretjakovo galerija – viena labiausiai lankomų vietų Maskvoje. Šios galerijos kolekcija buvo surinkta P.M. Tretjakovo, vienos gerbiamos pirklių šeimos atstovo, turėjusio nepaprastą skonį ir tpotraukį menui. Savo namuose jis sugebėjo surinkti didelę žymiausių pasaulyje tapybos meistrų darbų kolekciją, kurią Maskvai perdavė kaip dovaną 1889 metais.

Raudonoji aikštė

Raudonoji aikštė – tai pagrindinė šalies aikštė, vienas iš svarbiausių šalies architektūros paminklų nuo 15 amžiaus. Raudonoji aikštė kartu su Kremliaus tvirtove – tai Rusijos sostinės simbolis. Svarbu pastebėti, kad Raudonąja ji vadinasi vadinama ne dėl spalvos, nors ir įprasta taip manyti. Verčiant iš senovės rusų kalbos „Krasnaja Ploščiadj“ reiškia „Graži aikštė“. Pietinėje Raudonosios aikštės dalyje stovi Pokrovskio cerkvė, labiau žinoma kaip Vasilijaus Palaimintojo cerkvė. .

Kazanės cerkvė

Kazanės cerkvė nuo seno buvo viena iš pačių svarbiausių cerkvių šalyje. Medinė Kazanės cerkvė iškilo XVII amžiaus pradžioje ir buvo pavadinta Kazanės Dievo Motinos Ikonos garbei. Gaisrui suniokojus medinį pastatą, 1635-1637 metais šioje vietoje buvo pastatyta akmeninė cerkvė. 1936 metais Kazanės cerkvė ir vėl buvo sugriauta komunistų ir atstatyta tik dešimtojo dešimtmečio pradžioje.   Arbato gatvė

Arbato gatvė yra viena iš seniausių gatvių Rusijoje, kasdien pritraukianti daugybę praeivių. Beveik visi Maskvos lankytojai laiko būtinybe užsukti į šią pėsčiųjų gatvę. Arbatas rašytiniuose šaltiniuose pirmąkart įvardijamas daugiau nei prieš 500 metų. Žinoma, mažai kas beliko iš anų laikų gatvės. Arbato gatvė yra skirstoma į Senąjį Arbatą ir Naująjį. Akmenimis grįsti šaligatviai, gatvės muzikantai ir dailininkai, suvenyrų parduotuvėlės – visa tai galima rasti Senajame Arbate, kuris labiausiai išlaikė savo senovinę dvasią. Tuo tarpu Naujajame Arbate spindi prabangių parduotuvių vitrinos, spiečiasi kavinukės, restoranai ir viešbučiai.

Vasilijaus Palaimintojo cerkvė

Vasilijaus Palaimintojo cerkvė – viena gražiausių šventyklų Maskvoje, o gal ir visoje Rusijoje. Įdomu tai, kad nuo pat jos statybų šešioliktame amžiuje ši cerkvė išliko viena iš nedaugelio, kurios nebuvo sugriautos karų ir valdžios permainų metu.  Nors galimybių ir pretekstų tam buvo pakankamai. Vasilijaus Palaimintojo cerkvė – tai svarbus Raudonosios aikštės kompozicijos elementas, išsiskiriantis ypatingu grožiu ir spalvingumu.

Novodevičės vienuolynas

Novodevičės vienuolynas buvo įkurtas šešioliktame amžiuje Maskvoje. Praktiškai nuo pat įkūrimo ši vieta užėmė svarbią vietą – čia buvo priimamos ir globojamos tik pačios žymiausios ir turtingiausios moterys, tokios kaip Boriso Godunovo žmona, carienė Sofija, pirmoji Petro I žmona Jevdokija Lopuchina. Tai labai graži, šviesi ir įkvepianti vieta.

Memorialinis pergalės kompleksas

Memorialinis pergalės kompleksas buvo įkurtas 1995 metais siekiant įamžinti sovietų kariuomenės pergalę prieš nacius Antrajame Pasauliniame kare.  Tarp eksponatų, demonstruojamų šiame muziejuje, galima pamatyti legendinius sovietų tankus T-34, „Katiušas“ ir daugybę kitų.

Vorobjovo kalnai

Tai viena gražiausių vietų mieste, nuo čia atsiveria panoraminis vaizdas į visą Maskvą. Stovint atsirėmus ant didelių akmeninių luitų galima stebėti visą miesto istoriją, pradedant nuo seniausių statinių ir baigiant šiuolaikiniais stikliniais daugiaaukščiais. Atsisukus į kitą pusę atsiveria nuostabus vaizdas į M.Lomonosovo universitetą – vieną prestižiškiausių aukštųjų mokyklų šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.