Dešimt lankytinų vietų Sicilijoje

Patogiai tarp Europos ir Afrikos, tarsi tiltas tarp dviejų žemynų, įsitaisiusi Sicilijos sala tarsi magnetas traukia ir istorijos mėgėjus, ir gamtos mylėtojus, ir tikro pietietiško itališko maisto gerbėjus. Sicilijos istorijoje, architektūroje ir vietos tradicijose savo pėdsakus paliko graikų, romėnų, arabų, bizantiečių kultūros. Be to, ši Viduržemio jūros sala garsėja kaip mafijos, arba Cosa Nostra, tėvynė.

Segesta.<br>kelioniumanija.lt
Segesta.<br>kelioniumanija.lt
Daugiau nuotraukų (1)

kelioniumanija.lt

Dec 29, 2012, 9:10 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 9:07 AM

Palermas

Sicilija yra autonominis Italijos regionas, kurio sostinė – Palermo miestas, suklestėjęs jau romėnų laikais, tačiau dar labiau iškilęs atėjus arabams. Nors Palermas labai nukentėjo II Pasaulinio karo oro atakų metu, šiandien tai - tarsi muziejus po atviru dangumi. Palermas - vienas labiausiai turistų lankomų Sicilijos miestų. Bene žymiausia Palermo lankytina vieta – tai silpnesnių nervų žmonėms nerekomenduojamas Kapucinų vienuolynas. Šiame XVII a. vienuolyne iki XIX a. pabaigos buvo mumifikuojami vienuolių palaikai. Katakombose išlikę apie 8000 žmonių palaikai. Kai kurios lankytojus pasitinkančios mumijos itin tikroviškos.

Etnos ugnikalnis

Etnos ugnikalnis – tai vienas didžiausių pasaulyje veikiančių ugnikalnių ir aukščiausias Europoje ugnikalnis (3320 m), esantis Sicilijos salos rytinėje dalyje, netoli Katanijos miesto. Norint apžiūrėti ugnikalnį galima leistis į kelionę traukiniu aplink Etną, kuris kursuoja tarp Katanijos ir Ripostos. Romėnai tikėjo, jog Etnos kalne yra ugnies dievo Vulkano kalvė. Etnos apylinkės yra paskelbtos draustiniu.

Katanija

Rytinėje Sicilijos salos pakrantėje, prie Jonijos jūros, netoli aktyvaus Etnos ugnikalnio įsikūrusi Katanija (Catania) ne sykį buvo smarkiai apgriauta per ugnikalnio išsiveržimus ir žemės drebėjimus. Katanijoje išlikęs Romėnų teatras (Teatro Romano) buvo pastatytas iš lavos II a. vietoje anksčiau čia buvusio graikų teatro. Katanijos miesto simbolis - Fontana dell'Elefante fontanas.

Sirakūzai

Istorinis Sirakūzų (Siracusa) miestas Sicilijos saloje nuo seno garsėjo kaip vienas gražiausių senovės graikų miestų. Sirakūzuose išlikę V a.pr.Kr. statyto graikų teatro griuvėsiai. Jame įrengtos 67 eilės žiūrovams – tai vienas didžiausių graikų teatrų, kadaise talpindavęs per 15 tūkst. žiūrovų. Antikinio miesto griuvėsiuose taip pat rasite Apolono ir Dzeuso šventyklas, romėnų amfiteatrą, kitus statinius. Sirakūzų senamiestis įsikūręs Ortigijos pusiasalyje ir yra saugomas UNESCO.

Druskos laukai

Vakarinėje Sicilijos salos pakrantėje Trapani provincijoje netoli Paceco driekiasi druskos laukai. Druskos laukų gamtos rezervatas (it. Riserva Naturale delle Saline di Trapani el Paceco) – tai didžiuliai laukai, kuriuose baltuoja druskos krūvelės. Druska šiame regione išgaunama nuo senų senovės, mat čia tam itin palankus klimatas. Seklios pakrantės ir vyraujantis karštis sudaro puikias sąlygas tuo užsiimti: druskingas jūros vanduo suleidžiamas į tam tikrus baseinėlius, kuriuose išgaravęs vanduo palieka baltus druskos klodus. Be druskų krūvelių, būtina šio kraštovaizdžio detalė – spalvingi vėjo malūnai, kurių pagalba pumpuojamas vanduo į baseinėlius. Verta užsukti į Druskos muziejų, išsamiai pasakojantį apie senovinį druskos išgavimo amatą ir tam naudotus įrankius.

Taormina

Taormina – poilsiautojų pamėgtas kurortas Sicilijoje prie Jonijos jūros. Kurortą sudaro dvi dalys - istorinis miesto centras ir kurortinė zona pajūryje. Pats miestelis įsikūręs ant kalno, o į paplūdimį tenka leistis specialiomis kabinomis. Taormina - nedidelis miestelis, tačiau jame gausu restoranų, klubų, barų, kavinių. Čia taip pat galima aplankyti viduramžių pilį, antikinio teatro griuvėsius bei Taorminos sodus, kuriuose auginami egzotiniai augalai.

Ragūza

Ragūza (Ragusa) – dailus barokinis miestas Sicilijos pietinėje dalyje. Ragūzą sudaro dvi dalys: Ragusa Superiore ir Ragusa Ibla. Pastaroji miesto dalis – tai siauručių gatvelių raizgalynė. Ragūza priklauso Notos slėnio (Val di Noto) paveldui, kuris yra saugomas Unesco. Sicilijos pietryčiuose esančiame Notos slėnyje iš viso saugomi 8 barokiniai miestai.

Segesta

Sicilijoje išlikę tik dvi graikų statytos šventyklos (neskaitant gausybės jų griuvėsių) – tai Segestos šventykla ir Šventyklos slėnyje esanti Santarvės šventykla. Dorėninė Segestos šventykla stovi kalvos, ant kurios išlikę antikinio amfiteatro griuvėsiai, papėdėje.

Šventyklų slėnis

Viena įdomiausių lankytinų vietų pietinėje Sicilijos pakrantėje – tai Šventyklų slėniu (Valle dei Templi), esantis netoli graikų įkurto Agridžento (Agrigento). Čia išlikę net 8 šventyklų griuvėsiai. Šventyklos buvo daugiausia statomos iš tufo, o jų bendras bruožas – orientacija rytų kryptimi, kad tekanti saulė apšviestų jas puošiančias skulptūras. Viena iš šventyklų, pavadinta Santarvės vardu, kadaise buvo pritaikyta krikščionių bažnyčios reikmėms ir dėl to išliko geriausiai.

Čefalu

Čefalu – dar vienas populiarus Sicilijos kurortinis miestelis, kuriame galima rasti visko: ir siauras viduramžių gatveles, ir antikinės šventyklos griuvėsius, ir gausybę turistinių parduotuvėlių, ir poilsiautojų pamėgtus paplūdimius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.