Naujieji metai Bahamų salose: spalvingasis Junkanoo festivalis

Pasakiški paplūdimiai. Baltas smėlis ir žydras skaidrus vanduo. Nardytojų svajonė. Vaizdai – lyg atvirukai. Tai – Bahamų salos, pripažintas paplūdimio poilsiautojų rojus, mat net ir žiemą oro temperatūra čia nenukrinta žemiau 17 laipsnių. Būtent žiemą salose švenčiama unikali šventė – Junkanoo tradicinis karnavalas, kuris yra rengiamas tik Bahamų salose.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 2, 2013, 2:00 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 1:40 AM

Viena svarbiausių švenčių Bahamų kalendoriuje rengiama Kalėdų laikotarpiu – paprastai gruodžio 26 d. ir sausio 1 d., tačiau kartais švenčiama ir kitomis dienomis. Šventės metu Bahamų sostinės Nasau gatvėmis žygiuoja persirengėlių paradai, skamba tradicinė Junkanoo muzika, kurios pagrindą sudaro mušami būgnai ir skambinami varpeliai. Įdomu tai, kad kasmet Junkanoo šventei iš popieriaus gaminami nauji karnavaliniai kostiumai. Pasibaigus paradui, šie popieriniai rūbai tiesiog išmetami į gatvę.

Junkanoo šventės kilmė susijusi su kadaise salose klestėjusia vergija. Tais laikais per Kalėdas visi vergai Bahamų salose švenčių proga gaudavo 3 išeigines dienas. Vergai daugiausia būdavo atgabenti iš Afrikos, tad nenuostabu, kad ir iki šių dienų tradicinėje Junkanoo muzikoje vyrauja afrikietiški ritmai. Net ir panaikinus vergiją, Junkanoo tradicija išliko, visų pirma, taip išreiškiant tautos vienybę. Na, o šiandien Junkanoo yra populiari turistų atrakcija, kuria pasimėgauti galima ne tik Nasau, bet ir kitose Bahamų salose įsikūrusiuose miestuose.

Karibų jūros regione esančias Bahamų salas sudaro apie 30 didesnių apgyvendintų salų ir apie 2400 nedidelių salelių bei rifų. Manoma, jog vienoje iš Bahamams priklausančių salų, San Salvadore 1492 m. sausio 12 d. išsilaipino Kristupo Kolumbo ekspedicija – taip buvo atrastas Naujasis Pasaulis. Bahamų salos nepriklausomybę nuo Didžiosios Britanijos įgijo ne taip jau ir seniai – 1973 m., tačiau iki šiol oficiali Bahamų Sandraugos valstybės vadovė yra Elžbieta II, kuriai šalyje atstovauja generalgubernatorius.

Vienas iš įspūdingiausių Bahamų salų paplūdimių (nors visi jie puikūs!) – tai rožiniai paplūdimiai, esantys Uosto saloje (Harbour Island). Daugiausia rytinėje šios salos pakrantėje driekiasi rausvos spalvos paplūdimiai. Juos nudažė koralų dalelės bei kriauklių duženos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.