Sardinija: ką pamatyti, ką aplankyti?

Malonus klimatas, puikūs smėlio paplūdimiai, romantiškos įlankėlės, paslaptingos pakrančių grotos, savita kultūra ir paslaptingi archeologiniai radiniai. Visa tai galima rasti Italijai priklausančioje Sardinijos saloje, kuri, nepaisant jos dydžio, dar netapo masinio turizmo auka.

Sardinija.<br>kelioniumanija.lt
Sardinija.<br>kelioniumanija.lt
Daugiau nuotraukų (1)

kelioniumanija.lt

Jan 2, 2013, 2:04 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 1:40 AM

Paslaptingieji nuragai mena milžinų laikus

Iki šių dienų pasakojama graži legenda apie kadaise šioje, antroje pagal dydį Viduržemio jūros saloje, gyvenusius milžinus, nusileidusius iš žvaigždžių. Ir šiandien beklaidžiojant po Sardinijos salą galima aptikti mistines milžinų kapavietes (Tomba di Giganti) bei neįprastus kūgio formos statinius iš didžiulių akmens luitų, vadinamus nuragais, kurių tikrąją paskirtį gaubia paslaptis.

Mokslininkai šiuos statinius, iškilusius prieš daugiau nei 4 tūkstantmečius, laiko seniausiais Europoje. Manoma, jog šie kūgiai galėjo atlikti gynybinę funkciją, kiti įžvelgia šventyklų ar gyvenamųjų namų paskirtį. Iš viso saloje priskaičiuojama kone 7000 nuragų, tiesa, ne visi išlikę statiniai yra puikios būklės. Spėjama, jog kadaise saloje nuragų būta žymiai daugiau.

Apie Sardinijos milžinus savo poemose yra rašęs ir vienas žymiausių Antikos autorių Homeras. Be to, ir Biblijos Pradžios knygoje yra minimi kadaise Žemėje gyvenę milžinai. Vietiniai salos gyventojai sardai nuoširdžiai tiki, kad ta vieta yra būtent Sardinijos sala.

Įdomios lankytinos vietos Sardinijos saloje

Neptūno grota

Viena populiariausių turistų atrakcijų Sardinijos saloje – tai netoli Algero miesto, salos vakarinėje dalyje esanti Neptūno grota (Grotta di Nettuno). Romėnų jūros dievo vardu pavadinta grota buvo atrasta vietinių žvejų prieš kelis šimtus metų. Iš tiesų, tai yra ištisa urvų sistema, besidriekianti apie 4 kilometrus, tačiau lankytojams atviri tik keli šimtai metrų grotos, kurią puošia nedidelis ežeriukas ir gausybė stalagmitų bei stalaktitų. Norint patekti į Neptūno grotą, tenka įveikti siaurutėlį uolos pakrašty iškaltą takelį, pramintą „ožkos laiptais“. Taip pat galima iki grotos atplauti laiveliu.

Kaljaris

Kaljaris (Cagliari) – tai svarbus salos uostamiestis ir Sardinijos sostinė, iškilusi ant kalvos. Miesto pavadinimas Casteddu vietine sardų kalba reiškia pilį. Kaljarį finikiečiai įkūrė VII-VI a.pr.Kr. Svarbiausios lankytinos vietos Kaljaryje:

Castello, istorinis senamiestis, kurio siaurutėmis gatvelėmis mėgsta klaidžioti miesto lankytojai. Nuo Bastione di San Remy apžvalgos aikštelės atsiveria miesto ir pakrantės panorama. Senamiestyje taip pat įsikūrę Arkivyskupo rūmai, Santa Maria katedra, čia stūkso du bokštai - Torre di San Pancrazio ir Torre dell'Elefante.

Romėnų amfiteatras, iškaltas tiesiog uoloje, mena romėnų laikus. II amžiuje statytame amfiteatre iki šių dienų rengiami koncertai.

Marina – tai Kaljario uosto rajonas, kuriame apstu parduotuvėlių ir kavinukių. Čia įsikūrusi miesto Rotušė. Besivaikantys romėnų palikimo turėtų užsukti į Šv. Eulalijos bažnyčios požemį, kuriame eksponuojamos romėnų statinių bei grindinio liekanos.

Pagrindinis miesto paplūdimys, Poetto, driekiasi apie 8 kilometrus ir yra žinomas dėl savo balto smėlio. Kaljario botanikos sodas yra vienas garsiausių Italijoje.

Su Nuraxi

Norintys susipažinti su mistiniais nuragais turėtų užsukti į šią archeologinę vietovę, esančią Baruminio apylinkėse, apie 60 km nuo salos sostinės Kaljario. Čia išlikęs ne tik paslaptingasis 19 m aukščio nuragas, bet ir aplink jį kadaise buvusi gyvenvietė. Su Nuraxi archeologinė vietovė yra įtraukta į Unesco kultūros paveldo sąrašą.

Costa Smeralda, arba Smaragdinė pakrantė

Šią Sardinijos salos pakrantę skalaujantis jūros vanduo iš tiesų yra smaragdo spalvos. Dar turėtume pridėti tas prabangias jachtas, išdidžiai plūduriuojančias vandenyje, ir pakrantės vilas, baltuojančias saulėkaitoje. Sardinijos Smaragdinė pakrantė traukia pasaulio turtuolius – čia ilsėtis atvyksta ir arabų šeichai, ir rusų oligarchai, ir kino žvaigždės.

Taroso archeologinė vietovė

Sardinijos vakaruose, netoli Oristano, esanti archeologinė Taroso (Tharros) vietovė – tai XII a.pr.Kr. iškilusio miesto liekanos. Tarosas klestėjo romėnų laikais. Jų palikimas – šventyklų, gatvių, pirčių, gyvenamųjų namų liekanos, tebesaugančios kadaise čia gyvenusių romėnų paslaptis.

Asinaros sala

Isola Asinara nusidriekusi Sardinijos šiaurės vakaruose, prie pat salos pakrantės. Daugiau nei 100 metų ši nedidelė negyvenama uolėta sala buvo izoliuota, kadangi čia buvo įsikūręs griežto režimo kalėjimas, skirtas didžiausiems Italijos nusikaltėliams, susijusiems su mafija ir teroru. Išvertus iš italų kalbos, Asinaros salos pavadinimas reiškia „apgyvendinta asilų“. Ir iš tikrųjų, svarbiausi šios salos gyventojai yra baltieji asiliukai. 1997 m. kalėjimas buvo uždarytas, o saloje įkurtas nacionalinis parkas, viliojantis gamtos mėgėjus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.