Žiemą iš Lietuvos pabėganti I. Marozienė himną gieda net Karibuose

„Man svarbu, kad būtų šilta ir saulėta“, – sako visai neseniai iš Dominikos Respublikos grįžusi verslininkė Irena Marozienė. Kone tris  savaites saulėtoje Karibų jūros pakrantėje praleidusi moteris nuo ankstyvo rudens Lietuvoje matoma itin retai. Nebe pirmus metus žiemoti į šiltus kraštus išsiruošusi verslininkė sako, kad šaltas oras – ne jai, todėl mieliau renkasi tuos kraštus, kuriuose būtų galima pasilepinti saulės voniomis, pakvėpuoti grynu oru ir paragauti egzotiško maisto.

Saulės išsiilgusi Irena Marozienė žiemoti dažniausiai keliauja į šiltus kraštus.<br>Asmeninis archyvas
Saulės išsiilgusi Irena Marozienė žiemoti dažniausiai keliauja į šiltus kraštus.<br>Asmeninis archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Mar 5, 2013, 6:53 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 1:33 PM

Pailsėti į Dominikos salą I. Marozienę pakvietė gerų draugų kompanija. „Visuomet stengiausi aplankyti kuo daugiau kraštų, todėl kol turiu galimybę keliauti – mielai ja naudojuosi“, – sakė su šešiais draugais laiką leidusi verslininkė. Į šį kraštą kompanija vyko ne šiaip sau. „Kai keliauju žiemą, visada turiu apsvarsčiusi keletą krypčių. Renkuosi tarp Azijos šalių arba Karibų jūros regiono – ten šilčiausia“, – teigė ji.

Įprastai I. Marozienė apie atostogas pradeda galvoti iš anksto ir vos Lietuvoje paspaudus pirmajam šaltukui, skuba kelti sparnus. Keliones į užsienį ji planuoja nuo rugsėjo iki balandžio mėnesio. Tuo tarpu vasara stengiasi kiek galėdama ilgiau pasilikti tėvynėje. „Labai mėgstu leisti laiką savo sodyboje Molėtų rajone. Vasara Lietuvoje per trumpa, kad galėčiau sau leisti ja nepasidžiaugti“, – sakė I. Marozienė.

Nors verslininkė tikino negalinti gyventi be saulės ir apskritai šilto klimato, grįžusi į Lietuvą ji paprastai labiau jaudinasi ne dėl pasikeitusių oro sąlygų, o dėl organizmą varginančio laiko juostų skirtumo. „Sunkiausia adaptuotis miego atžvilgiu – po kelionės jo nuolat trūksta. Reikia maždaug savaitės, kad suprasčiau, kad valgyti reikia dieną, o miegoti – naktį, ne atvirkščiai“, – juokėsi ji.

Daug skirtingų pasaulio kraštų apkeliavusi I. Marozienė patikino, kad frazė, jog visur gerai, bet namuose geriausia, – ne iš piršto laužta. „Nesuprantu, kodėl daugelis lietuvių taip piktinasi, kad čia gyventi yra kažkokia kančia? Esu didelė Lietuvos patriotė. Čia – mano kraštas, čia gyvena mano šeima, draugai, todėl po viešnagės užsienyje į gimtinę visuomet grįžtu su malonumu“, – linksmai pasakojo ji.

Nepaisant patriotiškų jausmų, tokią šventę, kaip Vasario 16-oji verslininkė jau nebe pirmus metus iš eilės mini ne gimtajame krašte. Pernai Nepriklausomybės dieną atšventusi Jungtiniuose Arabų Emyratuose, šiemet ji Lietuvos trispalvę iškėlė Dominykos saloje. Žiemoti į šiltus kraštus vykstanti moteris teigė, kad visiškai nesvarbu, kur tu esi, svarbu tai, kokie jausmai verda širdyje. Pasak jos, Dominikoje ceremonija buvo nedidelė, bet viskas vyko labai gražiai. „Viskam buvo labai rimtai pasiruošta. Susirinko nuostabūs žmonės, buvo gėrimų, užkandžių, grojo muzika, sugiedojome himną“, – įspūdžiais dalijosi verslininkė.

Prisiminusi praėjusiais metais Dubajuje vykusį minėjimą, ji tikino, kad Karibų jūros pakrantėje viskas vyksta gerokai linksmiau, o ir žmonės čia – temperamentingesni.

Nors I. Marozienė – didelė lietuviškos virtuvės gerbėja, nuvykusi į svečią šalį ji visuomet stengiuosi paragauti kuo įvairesnių patiekalų. „Labai mėgstu vėdarus, koldūnus, o čia pagrindinis maistas buvo krevetės, omarai ir aštuonkojai. Tačiau nesiskundžiu, man labai skanu“, – linksmai pasakojo ji.

Verslininkė prisiminė negalėjusi atsistebėti, kad Dominikoje visi nuolat gurkšnoja romą. „Vietiniai jį geria tarsi vandenį. Gal todėl visuomet vaikšto labai linksmi“, – juokėsi pašnekovė.

Ji sako jau nebesiskaičiuojanti, keliose valstybėse jai teko viešėti. „Tiksliai nepasakysiu, tačiau skaičius turėtų būti nemažas. Visų pasaulio šalių tikrai neišvardinsiu“, – juokėsi ji. Verslininkė užsiminė, kad per metus ji stengiasi aplankyti kelis tolimus kraštus, o artimesnių šalių Europoje iš anksto jau nebeplanuoja. „Tokias smulkias išvykas, kaip į Kanus ar Romą susiorganizuoju labai greitai“, – tikino I. Marozienė.

Paklausta, ar turi kokią nors mėgstamą šalį, į kurią visuomet norėtų sugrįžti, pašnekovė patikino, kad pirmiausia ji pagalvoja, ar norėtų ten dar kartą sugrįžti, ar ne. Tarp tokių šalių pasaulio žemėlapyje ji pažymėjusi autentiškumą išsaugojusią Boliviją ir spalvingąją Šri Lanką. Pastaroji ją itin sužavėjo. „Man labai patiko ten gyvenančių žmonių tikėjimas ir mokėjimas džiaugtis gyvenimu. Vietiniai visuomet šypsosi, jie visada mylintys ir laimingi“, – mintimis dalijosi ji.

Verslininkė pasakojo, kad dažniausiai planuodama keliones ji renkasi pažintinius maršrutus, tačiau, kaip pati sako, prieš saulę pakaitinti pilvuką kartais irgi smagu. „Labiausiai vykusios išvykos būna tos, kuriose pavyksta suderinti ir turistinių objektų apžiūrėjimą, ir poilsį“, – teigė ji.

Dar prieš išvykdama į Dominiką I. Marozienė jau spėjo aplankyti Kiniją, o dabar jau kuria planus, ką veiks balandį nuvykusi į JAV pietryčiuose esančią Floridos valstiją. Moteris pripažįsta – kelionės yra ne tik puikus būdas pailsėti ir pamiršti kasdienius rūpesčius. Jos praturtina, kažko išmoko, ragina plačiau pažvelgti į mus supantį pasaulį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.