Vilnelės vanduo Šv. Patriko dienos proga nusidažė žaliai

„Kas nutiko Vilnelei?“ - šeštadienio popietę sutrikę klausinėjo į miesto centrą pasivaikščioti išėję vilniečiai. Nacionalinės airių šventės Šv. Patriko dienos išvakarėse ši per sostinės centrą tenkanti upė pažaliavo.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-03-16 20:17, atnaujinta 2018-03-09 20:57

Prie Užupio tilto susirinkusius kelis šimtus žmonių Airijos ambasadorė Philomena Murnaghan pasveikino lietuviškai ir airiškai.

Nacionalinės airių šventės proga surengtas trumpas koncertas.

Airijos globėjo dieną žalia spalva visame pasaulyje yra vienas pagrindinių šventės akcentų.

Į upės vandenį Vilniuje buvo įpilta specialių dažų, kurie neteršia aplinkos ir per laiką išsiskaido vandenyje.

Kai kurie šventės žiūrovai taip pat buvo pasipuošę žaliai - žaliomis kepurėmis, šalikais.

Šv. Patriko dienos proga šeštadienio ir sekmadienio vakarą pirmą kartą žalia spalva nušvis Vilniaus Katedros varpinė.

„Tai pirmas kartas, ir mes tikimės, kad bokštas nušvis žaliai šeštadienio ir sekmadienio vakarais. Bokštas turėtų nušvisti vakarais nuo 19 valandos ir šviesti visą naktį.

Labai norėjome, kad Vilniuje taip pat atsirastų pastatas, kuris būtų nušviestas žalia spalva, kaip ir kitose pasaulio miestuose Šv. Patriko dieną“, - sakė Airijos ambasados Lietuvoje kultūros atstovė Seadhna McHugh.

Airijos ambasadorė Lietuvoje P. Murnaghan džiaugėsi, kad Lietuva, perimdama liepos 1 dieną Europos Sąjungos (ES) Tarybos pirmininkavimą iš Airijos prisijungia prie Šv. Patriko dienos šventimo.

„Džiaugiuosi, kad šiais metais, kai Airija ir Lietuva perima pirmininkavimą ES Tarybai, Lietuva prisijungia prie pasaulinės kompanijos – Žalia. Tokiu būdu Vilniaus Katedros varpinės bokštas prisijungia prie kitų žinomų objektų, tokių kaip Gizos piramidės ir Kristaus Atpirkėjo statula Rio de Žaneire. Tai puiki galimybė informuoti apie Airiją Lietuvoje, ir, be abejo, skleisti informaciją apie Vilnių Airijoje“, - Vilniaus miesto savivaldybės pranešime cituojama Airijos ambasadorė Lietuvoje ir šio renginio globėja P. Murnaghan.

Kovo 17 dieną kasmet švenčiama airių nacionalinė šventė - Šv. Patriko diena.

Šv. Patrikas - krikščionių misionierius, tituluojamas Airijos globėju. Jo veikla buvo impulsas plataus masto airių atsivertimui į krikščionybę. Šv. Patrikas krikštijo airių žmones, kūrė vienuolynus, kurių nariai, skelbdami Evangeliją, vėliau pasklido po visą Europą.

Apie Šv. Patriko kovą su pagonybe žinoma daugybė istorijų, su juo siejami įvairūs simboliai. Būtent Šv. Patriko dėka žalias trilapis dobilas tapo Airijos simboliu.

Naujaisiais laikais plintant nacionalizmo idėjoms Šv. Patrikas tapo Airijos identiteto simboliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.