Kaliakros iškyšulys Bulgarijoje – vieta, kurioje karaliauja vėjas

Jei paklaustumėte Bulgarijoje viešėjusių žmonių, koks turistinis šalies objektas jiems paliko didžiausią įspūdį, Kaliakros iškyšulys patektų į populiariausių paminėtų vietų trejetuką. Prie pat pasienio su Rumunija esantis iškyšulys čia traukia atvykti ir smalsuolius, ir archeologus.

Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

Apr 4, 2013, 8:46 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:58 PM

70 m virš jūros kyšančios olos ir jas sauganti senovę menanti tvirtovė – vaizdas, dėl kurio verta pamiršti aukščio baimę.

Kada pastatyta Kaliakros pilis, nežinoma. Ji gerokai apgriauta ir nebeatstatyta. Tiesa, tokia jos būklė tik suteikia papildomo žavesio. Tekant saulei, patikina vietiniai gidai, pilis atrodo išties įstabiai ir, perspėja, grėsmingai.

Vien ko vertas faktas, kad Kaliakros tvirtovė – paskutinė vieta Bulgarijoje, kurią užėmė Osmanų imperija. Tai nutiko pačioje XV amžiaus pradžioje, kai ligų ir bado išsekinti didžiulės tvirtovės gynėjai nebesugebėjo ilgiau atlaikyti priešo puolimų ir nuo uolų sušoko į jūros bangas.

Kaliakros iškyšulys apipintas įvairiomis legendomis ir padavimais. Vienas jų mini Bulgarijos nesantaikos su turkais laikus. Pasak legendos, 40 nuostabaus grožio mergelių, nenorėjusių pakliūti į turkų rankas, supynė savo kasas į vieną ilgą ir susikabinusios rankomis nušoko nuo aukštos uolos.

Vėliau uola pavadinta Kaliakros (liet. grožio) vardu.

Geriausia vykti ryte

Vėjas čia – valdovas, ypač vasarai einant į pabaigą. Šiaušia jis jūros bangas ir atvykusiųjų plaukus. 2 kilometrai į jūrą nutįsęs siauras žemės ruoželis, aukštai iškilęs virš jūros – vieta, kuria didžiuojasi visi bulgarai. Ir ne tik dėl dramatiško jos grožio – labai svarbi šios vietos istorija.

Kaliakros tvirtovė yra ir vienas pirmųjų švyturių Bulgarijos pakrantėje. Šiame kyšulyje miestą buvo įkūrę senovės graikai bei romėnai, o šiandien galima pasižvalgyti po jo griuvėsius.

Bulgarai rekomenduoja čia atvykti kuo anksčiau ryte, kad būtų galima pamatyti ir patį nuostabiausią saulėtekį. Tačiau tiesą sakant, vakare vaizdas ne prastesnis – besileidžiančios saulės spindulių nutviekstas iškyšulys pats primena, kodėl buvo verta čia atvykti.

Turtinga istorija, gerai išsaugotas peizažas ir gražūs panoraminiai vaizdai daro Kaliakros iškyšulį viena iš patraukliausių turistinių lankytinų vietų Juodosios jūros pakrantėje. Kaliakros sritis yra gamtinis ir archeologinis draustinis, užimantis daugiau kaip 68,75 hektarų plotą ir apimantis laukines stepes bei neįtikėtinas pakrantės uolas.

Vykstantys į Kaliakrą raginami nepamiršti žiūronų – prie uolų krantų mėgsta atplaukti delfinai. Gamtos galybė čia juntama kiekviename žingsnyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.