Ką reiškia dirbti Disneilendo princese

Nemažai daliai žmonių, besilankančių įvairiose šalyse esančiuose Disneilenduose, kone didžiausia pramoga yra sutikti įvairių animacinių filmų personažais persirengusius žmones.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 18, 2013, 4:03 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 2:00 AM

Vieni iš populiariausių personažų – princesės (nuo Pelenės iki Snieguolės) ir fėjos. Jas vaidinančios merginos ne tik turi atrodyti, kalbėti ir elgtis kaip jų įkūnijami personažai, bet ir mokėti filmų, kuriems atstovauja citatas bei dainas.

Ką reiškia dirbti Walto Disney'aus animacinių filmų gražuolėmis, su kokiais džiaugsmais ir iššūkiais tenka susidurti darbe, kokie reikalavimai keliami princesėms – apie visa tai socialiniame tinkle „Reddit“ pasakojo „doublenn“ slapyvardžiu prisistačiusi mergina. Ji daugiau kaip penkerius metus Disneilende vaidino Snieguolę ir ne tik įkėlė tai įrodančią nuotrauką, bet ir atsakinėdama į kitų svetainės lankytojų klausimus papasakojo apie darbo princese užkulisius.

Atsižvelgia ir į ūgį

Buvusi Snieguolė pasakojo, kad tapti W. Disney'aus filmų princese nėra paprasta. Atranka į darbą trunka ilgai. Iš pradžių įvertinama, ar kandidatė turi gražuolei, kurią teks vaidinti, būdingų bruožų. Vėliau prašoma pašokti, padainuoti, suvaidinti savo personažą. Pagaliau laukia darbo pokalbis.

Visos gražuolės, princesės ir fėjos turi būti tam tikro ūgio. Ypatingi ūgio reikalavimai taikomi Piterio Peno padėjėjai fėjai Tinkerbell. Fėjos, taip pat Alisa ir Vendė, turi būti ne aukštesnės kaip 1,58 metro ūgio. Princesių ūgis paprastai turi būti 1,65-1,74 m.

Dauguma Disneilenduose dirbančių princesių yra 18-23 metų. Kai kurios, dirbančios ilgiau, yra vyresnės – 25-27 metų. Tik retai parke dirbančiai gražuolei būna daugiau kaip 27-eri.

Atrinkta būti W. Disney'aus filmų gražuole mergina privalo tinkamai pasiruošti būsimajam vaidmeniui. Pasiruošimas darbui trunka apie penkias dienas. Pageidautina, kad princesė būtų gerai susipažinusi su filmu, kuriam atstovaus. Dažna mergina taip gerai išmoksta filmo tekstą, kad gali jį nesuklysdama mintinai cituoti nuo pradžios iki pabaigos.

Puošiasi apie valandą

Princeses vaidinančioms merginoms tenka ne tik įsijausti į savo personažą, bet ir vilkėti taip pat, kaip ta, kurią įkūnija.

Puošimasis užtrunka apie valandą. Vien apsivilkti suknelę užtrunka apie 5-10 minučių.

Puoštis pradedama nuo makiažo. Jo spalvos turi visiškai atitikti tas, kurios buvo filme. Snieguolę vaidinusi mergina sako iki šiol turinti gausybę raudonų lūpdažių, kuriais darbe tekdavo ryškinti lūpas.

Nusigrimavus užsidedamas perukas ir tik galiausiai – kostiumas.

Savo makiažą gražuolės priverstos koreguoti visą darbo dieną, ypač po pietų pertraukų.

Paklausta, kiek už tokį darbą mokama pinigų, buvusi Snieguolė sakė: „Kai pradėjau, man mokėjo po 13,5 JAV dolerio. Vėliau užmokestis pakilo iki 16 dolerių. Manau, kad dabar kainos gali skirtis“.

Anot merginos, paprastai Disneilenduose dirbančių žmonių atlyginimai kyla nežymiai – apie 15 centų per metus.

Gaunamas užmokestis, anot buvusios princesės, iš pradžių atrodo pakankamas. Bet kadangi jis nelabai kyla, tai ne itin motyvuoja stengtis.

Ne visi nutikimai malonūs

„Ar koks nors vaikas kada nors paklausė jūsų ko nors, į ką negalėjote atsakyti?“ - paklausė vienas socialinio tinklo lankytojas.

„Aš nuolat tobulėjau, todėl visada turėdavau ką atsakyti. Tačiau kartą maža mergaitė mane apkabino ir vėliau labai sutrikusi paklausė: „Ar tai tavo krūtys?“ Dėl to aš šiek tiek pasijuokiau ir nukreipiau jos dėmesį į nuotrauką, kurią darėme“, - prisiminė buvusi Snieguolė.

Nors vaidinti princesę atrodo smagus darbas, net ir dirbant tokį darbą pasitaiko nemalonių situacijų. Buvusi Snieguolė pasakojo, kad parke pradėjo lankytis senyvas vyras.

„Jis ateidavo kiekvieną šeštadienį, kad susitiktų su manimi. Jis visada atnešdavo tokios Snieguolės, kokią prisiminė, nuotraukų ir stengdavosi mane pabučiuoti. Greitai jis pastebėjo, kad buvau vienintelė rudaakė, kas, jo nuomone, reiškė, kad aš ir buvau ta tikroji Snieguolė“, - prisiminė buvusi princesė.

Vieną šeštadienį senuko numylėtoji Snieguolė nedirbo. Vietoje jos dirbo kita mergina, turėjusi mėlynas akis. Todėl kai kitąsyk rudaakė Snieguolė atėjo į darbą, ją sutikęs senukas buvo labai piktas.

„Jis man pasakė, kad ketina nužudyti visas mėlynakes merginas ir vėliau, kai jis pats numirs, mudu būsime kartu. Buvau labai išsigandusi ir teko pranešti apie jį apsaugai. Jo metinis bilietas buvo atšauktas“, - nemalonų nutikimą prisiminė mergina.

Snieguolės darbe pasitaikė ir labai jaudinančių akimirkų. Paklausta, kokie buvo jos geriausi prisiminimai, mergina pasakojo kartą parke sutikusi mažą žavią mergaitę, vardu Jane, kuriai buvo likę gyventi vos trys mėnesiai. Snieguolė porąkart su mažąja lankytoja pasivažinėjo, o vėliau, kai abi jos apsilankė knygynėlyje, mažylė pažiūrėjo į ją ir nuoširdžiai pasakė: „Snieguole, tai buvo geriausia mano ir mamos diena“.

Dėl taisyklių nejauku

Disneilenduose dirbantiems žmonėms tenka laikytis daugybės taisyklių, todėl dažnas jaučiasi nejaukiai, nes nuolat nerimauja, kad gali kuriai nors nusižengti ir dėl to susilaukti nemalonumų.

Itin atsargūs parkų darbuotojai turi būti socialiniuose tinkluose. Vaidinantiems įvairius W. Disney'aus filmų personažus draudžiama internete pasakoti apie tai, ką veikia darbo metu. Negalima netgi atskleisti, kokį personažą jie vaidina.

Pageidaujama, kad apie darbą W. Disney'aus karalystėje nebūtų išvis kalbama už darbovietės ribų.

Be to, yra daugybė taisyklių, reglamentuojančių, kaip elgtis darbo metu. Personažus vaidinantiems žmonėms darbe negalima sėdėti. Jie turi visada šypsotis, kalbėti savo įkūnijamo personažo balsais ir panašiai.

Svarbu ir neužsimiršti. Pavyzdžiui, prisiminti, kad Snieguolė nepažįsta Traukinuko Tomo.

Be to, princesės daugeliui parko lankytojų pageidavimų negali pasakyti „Ne“. Jos negali atsisakyti duoti autografo, nusifotografuoti, ar vengti atsakyti į klausimus. Iškilus problemoms pageidaujama, kad princesės sugebėtų jas išspręsti.

Princesių darbo pamaina trunka 8,5 valandos, pietūs – pusvalandį. Kas 45 minutes leidžiama padaryti penkiolikos minučių pertraukas.

Jeigu diena pasitaiko karšta, pavyzdžiui, lauke tvyro daugiau kaip 32 laipsnių šiluma, pailsėti leidžiama ir ilgiau.

Kaip ir daugeliui žmonių, W. Disney'aus princesėms taip pat ne visada norisi eiti į darbą.

Buvusi Snieguolė prisipažino, kad jai itin sunku būdavo dirbti per šventes - Kalėdas ar panašiai. Bet ilgainiui su tokiu darbo grafiku susitaikė ir dirbo princese tol, kol galiausiai pavargo nuo tokio darbo ir nutarė jį palikti.

Ne visos princesės draugiškos

W. Disney'aus filmų gražuoles vaidinančios merginos nebūtinai gerai sutaria viena su kita.

Tarp princesių tvyro panašūs santykiai, kaip ir tarp vidurinės mokyklos moksleivių: yra lyderių, yra ir atstumtųjų. Tačiau čia įmanoma susirasti ir draugių.

Snieguolę vaidinusi mergina atskleidė, kad dvi drauge su ja parke dirbusios merginos tapo jos geriausiomis draugėmis, su kuriomis susitinka iki šiol.

„Jos – gražiausios draugės, kurias man yra tekę turėti“, - kalbėjo buvusi Snieguolė, buvimą viena iš parko princesių palyginusi su dalyvavimu aukštosios mokyklos seserijos veikloje.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.