Septynios daugiausia keliautojų dėmesio sulaukiančios šalys

Sukate galvą, kur praleisti atostogas, jei jų metu norite ne tik gulėti paplūdimyje, bet ir pamatyti šalį? Jei kelti sparnus ketinate šį sezoną, siūlome septynias tolimas šalis, kurias verta aplankyti. Šį kartą mūsų akiratyje Izraelis, Vietnamas, Islandija, Iranas, Kinija, Šri Lanka ir Filipinai.

Kinija<br>“West Express”
Kinija<br>“West Express”
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-05-14 17:40, atnaujinta 2018-03-06 18:47

1. Izraelis

Kelionę į Izraelį drąsiai galima vadinti gyvenimo kelione, nes čia aplankysite vietas, nuo kurių viskas prasidėjo. Sunku ginčytis su faktu, kad Izraelis labiausiai lankomas dėl šventųjų vietų, susijusių su Kristaus gyvenimu. Jeruzalė, Betliejus, Galilėja, Nazaretas, Alyvų kalnas, Jordano upė – keliaudami po Izraelį seksite Kristais pėdomis. Jeruzalėje prieisite prie Šventąjį kalną juosusios sienos dalies - Raudų sienos. Į sienos plyšius žmonės iš viso pasaulio sukiša raštelius - laiškus Dievui su prašymais. Sakoma, kad siena yra arčiausiai Dievo ausies ir joje palikti nuoširdūs nesavanaudiški norai išsipildo.

Tačiau norėtume sulaužyti mitą, kad Izraelis – kelionė tik religingiems žmonėms. Jis svečiams gali pasiūlyti daug daugiau. Izraelis – įspūdingos gamtos šalys. Nedidelėje šalies teritorijoje šalia ir įspūdinga Judėjų dykuma, kurioje buvo pastatyta didinga Masados tvirtovė, ir gausybė parkų bei sodų, kurių bene gražiausi – Bahajų sodai Haifoje. Šalį supa net 4 jūros: Viduržemio, Raudonoji, Negyvoji jūros ir Galilėjos ežeras (vietinių taip pat vadinamas jūra).

Izraelio „vizitinė kortelė“ - Negyvoji jūra. Tai žemiausia vieta pasaulyje – 420 m. žemiau jūros lygio. Negyvosios jūros vanduo yra labai sūrus, gausus mineralų. Purvas garsus savo gydomosiomis savybėmis, todėl Negyvąją jūrą dažnai vadina didžiausiu pasaulio SPA.

Smalsuoliai įvertins galimybę susipažinti su unikaliu reiškiniu – kibucais - intriguojančios socialistinės bendruomenės, kuriose žemė ir gamybos priemonės yra bendra nuosavybė. Kibuco nuosavybė priklauso visam kolektyvui ir pajamos nepaskirstomos tarp darbuotojų nei pinigais, nei natūra. Kibucas aprūpina gyventojus maistu, apranga, gyvenamuoju plotu, apmoka mokslą. Kai kurie kibucai viešnagei mielai priima turistus, tad rekomenduojame pasinaudoti proga susipažinti su tikru kibuco gyvenimu.

Kasmet vien Izraelio piliečių ir šalies svečių saugumui užtikrinti Izraelio biudžete skiriami dešimtys milijardų litų. Vagysčių, vandalizmo ir kitų teisės pažeidimų Izraelyje labai reta, o nusikalstamumo lygis yra ženkliai mažesnis negu daugelyje miestų visame pasaulyje.

Nors dauguma kelionių organizatorių Izraelį priskiria tolimiems kraštams, tai nereiškia, kad jūsų laukia sudėtingas nuvykimas arba norint aplankyti šią šalį reikia planuoti kelių savaičių atostogas. Kelionių agentūra „West Express“, kuri Izraelį vadina savo vizitine kortele, nes keliones į šią šalį organizuoja jau 20 metų, trumpiausiam maršrutui siūlo 5 dienų išvyką. Tokia kelionė lėktuvu kainuoja 2499 litus.

2. Vietnamas

Bambukinės skrybėlės, žvejų kaimai ir tūkstantis motorolerių vienoje vietoje... Vietname pajusite praėjusių amžių ir mums jau nebeegzistuojančio laiko pėdsakus. Tačiau keliautojų čia sparčiai daugėja ir dėl to ji labai keičiasi. Reikėtų paskubėti ją aplankyti: yra tiek vietų ir dalykų, kuriuos verta Vietname pamatyti ir patirti.

Vietname bus smagu palyginti tarpusavyje žavius, bet labai skirtingus didmiesčius Hanojų ir Ho Ši Miną; prisiliesti prie senųjų imperijų palikimo senojoje sostinėje Hué – Nguyen dinastijos imperatorių tvirtovę arba pasigrožėti XV a. Pietryčių Azijos architektūra bei ramiai pasivaikščioti pėsčiųjų gatvelėmis Hoi An. Hoi An mieste, tarp kitko, jūsų laukia smagi pramoga - čia per vieną dieną vietiniai meistrai jums gali pasiūti šilkinį kostiumą.

Vietnamo pasididžiavimas - paslaptinga Halongo įlanka. Leisdamiesi į vienos ar dviejų dienų kruizą stebėsite, kaip iš vandens dygsta viena už kitą gražesnės salos bei uolos, kurių įlankoje virš 3000. Labai žavi šiaurinė Vietnamo dalis, kur ramiai pamedituosite, vaikščiodami kalnų takeliais Šiaurėje ir išmoksite pagal spalvingas drabužių detales atpažinti skirtingas kalnuose gyvenančias tauteles, kurių gyvenimo būdas nesikeičia daugelį metų.

Jei nukeliausite į pietus, pateksite į Pietryčių Azijos Veneciją – Mekongo deltą - paplaukiokite deltos kanalais ir upeliais, stebėkite ryžių laukų (derlius čia nuimamas 3−4 kartus per metus) ir žalių miškų peizažus. Čia pamatysite ir tradicinius plaukiojančius turgelius su vaisiais ir daržovėmis.

Prisiminkite Vietnamo karą garsiuosiuose Cu Chi požeminiuose tuneliuose, kur karo metais komunistų partizanai vykdė pasipriešinimą, stebėkitės neįtikėtinu partizanų išradingumu, pamatykite, kokių pinklių, spąstų vietnamiečiai buvo įrengę savo priešams.

Mėgstantys pailsėti prie jūros atsigaus viename iš Vietnamo kurortų - Hoi An, Phan Thiet, Nha Trang; Phu Quoc saloje galite panardyti, o Mui Ne - pramogauti su jėgos aitvarais. Nenusivils ir gurmanai, ragaudami įvairiausias jūrų gėrybes: omarus, krabus, krevetes, žuvis, kalmaras; gardžiuosius rytietiškus suktinukus ir tradicinę pho – sriuba su rytietiškais makaronais ir įvairiais priedais, maža to, jie nustebs pamačius, kad po gurmaniškos šventės didelės skylės biudžete neatsirado.

Kadaise tolimas ir nepažįstamas Vietnamas šiandien dėl yra viena populiariausių egzotinių krypčių. Nežiūrint į tai, kad tarp Lietuvos ir Vietnamo – nemenkas atstumas, patogus susisiekimas, turiningos kelionių programos ir jų patrauklios kainos tarsi panaikina tūkstančių kilometrų atstumą. Populiariausias „West Express“ kelionių maršrutas į šią šalį - 13 dienų poilsinė-pažintinė kelionė už 6399 litų.

3. Islandija

Šią šalį kelionių agentūros neretai vadina Europos egzotika. Islandijai Lietuva jaučia ypatingus sentimentus, nes būtent Islandija pirma pripažino Lietuvos nepriklausomybę. Šį šalis tuo pat metu traukia (nes apie gamtos grožį galima parašyti romanus) ir kiek baugina (nes šalis turi brangios šalies, kurioje nuolat tamsu ir šalta) įvaizdį. Dar juokaujama, kiek primirštą Islandiją vėl ant populiarumo bangos užkėlė garsusis Eyjafjallajokul ugnikalnis, kurio išsiveržimas prieš keletą metų sukėlė tokią sumaištį Europoje.

Pažintį su šalimi pradėkite nuo „Auksinio žiedo“, Islandijos „privalomosios“ programos, kurią įvykdo net tie, kurie Islandijoje praleidžia tik vieną dieną, sustodami pakeliui iš Europos į JAV. Per vieną dieną pamatysite daug skirtingų gamtos šedevrų, tarp kurių Tingvedliras, kur susiduria Eurazijos ir Šiaurės Amerikos litosferos plokštės, Gulfoso krioklis, aktyvusis Strokkuro geizeris. Įsitikinkite, kad Islandija - gyva geologijos knyga – joje viskas kunkuliuoja, verda, veržiasi, o natūralios gamtos šedevrai nustebina net ir viską mačiusius.

Nuvykite į salos šiaurę, aplankydami veisiamais žirgais garsėjantį Skadafjorduro slėnį ir žvejų, geologų, paukščių stebėtojų, fotografų rojumi vadinama Mivatno ežerą. Rytinėje salos dalyje laivu-amfibija plaukite po Vatnajokudlio nacionaliniame parke esantį vulkaninės kilmes ežerą. Grožėkitės ledynais, stebėkitės neįprastomis leido luitų formomis, spalva, didybe.

Vandenyne išsimaudyti nepavyks (nebent esate „ruonis“ – vanduo yra šaltas), tačiau keliaudami po šalį sustokite išsimaudyti karštose versmėse. Argi nesmagu kad ir lapkričio mėnesį pasinerti į natūralias „karštas vonias“ ir pasišildyti mėgaujantis nuostabių peizažų stebėjimu? Bene garsiausia (bet tikrai ne vienintelė) vieta yra netoli Keflaviko oro uosto esanti Žydroji lagūna su geoterminiu jūros vandeniu. Beje, jei norite susidraugauti su islandais, tai lengvai padaryti galite…baseine! Baseinai (būtinai atviri!) – neatskiriama islandų gyvenimo būdo dalis ir populiariausia laisvalaikio praleidimo vieta. Kiekviename kaimelyje rasite bent vieną baseiną. Baseinuose islandai ilsisi, susipažįsta, aptarinėja naujienas, planuoja atostogas, politikuoja.

Neabejotinai ir žiemą keliautojai ras ką veikti Islandijoje, tačiau kelionės visgi populiaresnės vasaros laikotarpiu. Žmonės, kurie nėra paplūdimio poilsio šalininkai mielai pasinaudoja proga kiek atsigaivinti nuo karštos saulės ir pakeliauti po didingos gamtos salą. „West Express“ 7 dienų pažintinė kelionė lėktuvu su grupe ir lietuviškai kalbančiu gidu kainuoja 7399 Lt. Nuotykių ieškotojai gali pasirinkti ir agentūros siūlomą variantą „vairuoju pats“ nuo 2064 Lt.

4. Iranas

Lietuvoje dar labai nedaug kas pagalvoja apie šios šalies lankymą – pernelyg gajūs stereotipai bei baimės. Tačiau tie, kas ryžtasi aplankyti Iraną, nustemba, kokia čia saugi ir svetinga šalis. Galima išgirsti sakant, kad Persija tėra istorija, o dabartis – Iranas. Tačiau vis dėlto nuo to laiko, kai buvo nuverstas paskutinis šachas ir valdžią perėmė dvasiniai lyderiai ajatolos, žmonės šalyje nepasikeitė. Keliauti po didingą, paslaptingą, turtingą, neįtikėtinai draugišką ir svetingą Iraną – ypatingas nuotykis.

Irane susipynusios islamiškoji arabų bei persų kultūros. Persijos imperija buvo viena svarbiausių pasaulyje architektūros, kaligrafijos, dailės, keramikos, audimo, metalo apdirbimo centrų. Persijos kultūros palikimo didingumu įsitikinsite ne vieną kartą, keliaudami po šiaurinę šalies dalį. Pamatysite persiško rojaus sodus, garsių persiškų kilimų ir juvelyrikos dirbtuves, gražiausiame pasaulyje persų menų centre Isfahane grožėsitės įspūdingais persų architektūros paminklais bei stebėsite, kaip prie nuostabiai apšviestų miesto tiltų renkasi vietiniai gyventojai, deklamuoja eiles, dainuoja, galbūt politikuoja.

Norint pasijusti lyg rytietiškose pasakose, užsukite į garsiam vynui pavadinimą davusį Širazą su nuostabia veidrodine mečete, jaukųjį Jezdą su jame net 1,5 tūkstančių metų degančia ugnimi. Pietinėje dalyje aplankykite istorinį Ahvaząs, įsikūrusį Chuzistano lygumoje. Šį kraštą maitina daugybė upių, o Irako teritorija tekančios Tigro ir Eufrato upės beveik ranka pasiekiamos. Ar tik ne šioje vietoje buvo žmonijos kultūros lopšys?

Keliaudami po Iraną, grožėsitės aukštais kalnais ir bekraštėmis dykumomis, lyg senovės prekeiviai sustosite pailsėti karavansarajuose, vienam iš jų nuotykių ieškotojai gali net pernakvoti. Šalyje uždraustas alkoholis, tačiau kvapų ir skonių įvairovė – stulbinama: įvairiausių rūšių arbatos, saldumynai, prieskoniai, kaljanai.

Svarbiausia – keliauti po Iraną yra tikrai saugu, o vietiniai gyventojai yra šilti ir svetingi. Spalvinguose turguose nejausite jokio perdėto dėmesio ir spaudimo pirkti, užsukę į vietinį restoraną nustebsite, kokia turtinga yra vietinė virtuvė ir kokios neaukštos kainos.

“West Express” atstovų teigimu, kelionės į Iraną intriguoja vis daugiau keliautojų. Per pastaruosius metus agentūra surengė jau 3 pažintines keliones į šį paslaptingą kraštą. Į visas keliones lydi ne tik agentūros atstovas, bet ir visuomenei žinomas žmogus. Pernai spalį su grupe keliavo TV laidų vedėjas, įdomių kelionių projektų iniciatorius ir knygų autorius Martynas Starkus. Šių metų spalį grupę lydės VDU Regionistikos katedros vedėjas ir Vidurio Rytų žinovas prof. Dr. Egdūnas Račius. 14 dienų kelionės kaina - 7499 Lt.

5. Kinija

Negali nesižavėti šią milžiniška šalimi. Tai šalis, kur galite pamatyti pasaulio stebuklus (daugiau kaip 5 400 km besitęsianti Didžioji Kinijos siena įtrauktą į 7 šiuolaikinio pasaulio stebuklų sąrašą) bei nemažiau įspūdingus kultūros šedevrus - Uždraustąjį miestą Pekine (Ming ir Qing imperatorių rūmus), Terakotinę Armiją Sianyje (tai didžiausias XX a. archeologų atradimas - imperatoriaus Čino kapavietę , kurią sudaro septyni tūkstančiai natūralaus dydžio kareivių, arklių figūrų); dekoratyvinius sodus, kurių kiekvienas – meno stebuklas, Sudzou miestelį su tobula gamta; pajausti didmiesčio ritmą kosmopolitiškame Šanchajuje, kur įsitikinsite kaip puikiai dera augantys dangoraižiai, europietiško stiliaus krantinė, art deco Prancūzijos koncesijos palikimas ir daugelis tradicinių vietų, tarp jų – turistų pamėgtas turgus, miesto Dievo šventykla.

Tai šalis, kur nuo didmiesčių šurmulio pasimėgausite ramybe, grynu oru ir įspūdingomis platumomis Lotoso kalnuose, arba plaukdami Li arba Jangdzės upe stebėsitės įspūdingais reginiais; kur sužinosite ir išbandysite tradicinės kinų medicinos, gyvuojančios jau daugiai nei 5000 metų, poveikį, o pajautę norą gyventi sveikai įprasite pasitikkti naują dieną viename iš parkų ar aikščių užsiimdami kartu su vietiniais Tai či – tradicine mankšta, kurios metu sukaupus mintis atliekamas visas kompleksas susietų, lėtų viso kūno judesių.

Tai šalis, kuri moko žinoti ir puosėlėti tradicijas. Visa šalies istorija – tai tradicijų istorija. Šalyje išreikštas tėvų, valdžios kultas, viskas paremta pagarba. Gyvenimo filosifija – racionalumas. Viskas šalyje vyksta pagal tvarką – tvarką, nustatytą dar prosenelių. Nežiūrint į tai, kad Kinija savo laiku buvo užkariauta mongolų, mandžiurų, būtent užkariautojai turėjo asimiliuotis, perimti užkariautos šalies tradicijas – tiek tvirta yra santvarka. Ir tai yra priežastis, kodėl Kinija mus taip žavi, taip traukia.

Galimybių keliauti po Kiniją yra daugybė. “West Express” yra parengusi keletą skirtingos trukmės, intensyvumo, kultūrinių programų keliones ir kiekvieną pavasarį bei rudenį išveža po kelias keliautojų grupes. 11 dienų pažintinė kelionė su grupe ir vadovu iš Lietuvos kainuoja 5499 litai, 14 dienų kelionė su kruizu Jangdzė upe – 6899 litai.

Keliauti po šalį galima ir savarankiškai, pavyzdžiui, nusipirkus akcijos metu skrydžių bilietus, tačiau tai rekomenduojama daryti tik patyrusiems keliautojams. Šalyje nėra paprasta susiorientuoti ir rasti norimas vietas, sunku susikalbėti, įėjimo bilietai į lankomus objektus kainuoja papildomai (agentūrų programose jie būna įskaičiuoti į kelionės kainą).

6. Šri Lanka

Šalies pavadinimas – Šri Lanka – reiškia „nuostabioji sala“. O nuostabi ši sala visais atžvilgiais – ir dėl egzotiškos atogrąžų gamtos, ir dėl neaprėpiamų palmių, prieskoninių augalų, arbatmedžių plantacijų, ir dėl senovės civilizacijų paminklų, ir dėl draugiškų, nuolat besišypsančių vietinių gyventojų, ir dėl tiesiog viešbučio teritorijoje lakstančių nepavojingų driežų, ir dėl turkio mėlynumo Indijos vandenyno. O svarbiausia – ši šalis itin svetinga ir užtikrinanti puikų kainos ir kokybės santykį.

Šalies vizitine kortele galima pavadinti Sigirijos, arba Liūto, uolą - masyvus 180 metrų aukščio akmens monolitas, 477–495 m. karaliaus Kasyapos pastatytas kaip karališkoji rezidencija ir fortas. Šri Lankoje itin gilios budizmo tradicijos, apie ką byloja daugybė išskirtinio grožio šventyklų, jų kompleksų, Budos skulptūrų.

Vienas iš ryškiausių kolonijinio palikimo pavyzdžių yra Nuwara Eliya – nuostabi kalnų, kurį britai pavertė Mažąja Anglija. Miestas yra 1 890 metrų virš jūros lygio, aukščiausioje ir labiausiai izoliuotoje plynaukštėje, todėl oras čia vėsus ir itin švarus.

Be senovinių ir kolonijinių miestų, didelį įspūdį palieka ir šalies gamta, botanikos sodai, nacionaliniai parkai.

Viena įdomiausių šalyje – Pinavelos drambliukų našlaičių prieglaudą, kurioje darbuotojai rūpinasi motinų paliktais arba rastais sužeistais mažais drambliukais. Drambliukai natūraliomis sąlygomis gyvena didžiulėje teritorijoje, Minerijos nacionaliniame parke.

Šalies pasididžiavimas – arbata. Šri Lanka yra viena didžiausių pasaulyje arbatos eksportuotojų. Arbata čia vadinama žaliuoju deimantu. Na, o su kava šalyje prasti reikalai – XIX amžiuje kavamedžių plantacijas suniokojo grybelio epidemija ir nuo to laiko šalyje neberasi geros kavos. Užtai arbatos gerbėjams čia tikra atgaiva – pačios įvairiausios rūšys, aukšta kokybė, originalūs gėrimo ritualai.

Taip pat turistai Šri Lankoje mielai mėgaujasi ajurvedos procedūromis. Tikras rojus laukia neabejingų brangakmeniams. Ratnapuroje yra didelės safyrų ir rubinų kasyklos, na, o norintieji įsigyti apdirbtų brangakmenių arba juvelyrinių gaminių akis galės paganyti Kandžio miesto krautuvėlėse.

Pakeliavus po šalį, susipažinus su jos įdomia istorija ir senovės civilizacijų paminklais, smagu pasilepinti nuostabiuose šalies kurortuose. Geriausiuose jų sielą džiugina dideli paplūdimiai, aukštos klasės viešbučiai, vakarienės stebint saulėlydį... Nenustygstantieji vietoje gali mėgautis vandens sportu Bentotos upėje ar leistis į kelionę plaustu kalnų upėmis, kurios dėl kylančių didelių pūtų vadinamos „baltu vandeniu“. Turistams taip pat siūlomi safariai visureigiais Jalos nacionaliniame parke bei daugybė kitų atrakcijų laukinėje gamtoje.

Šri Lanka – viena paklausiausių šalių iš „West Express“ kelionių paletės. Iš pradžių keliautojai apsiribodavo poilsiu prie vandenyno ir keliomis ekskursijomis, o dabar kelionių programos yra labiau ištobulintos: turistai apkeliauja didžiausią salos dalį, pamato ir senovinių civilizacijų paminklus, ir gamtos stebuklus, ir garsiosios Ceilono arbatos plantacijas bei pasilepina poilsiu prie vandenyno.

Populiariausias „West Express“ maršrutas vadinasi ”Šri Lanka, arbatos lašelis Indijos vandenyne“. Tai 6299 litus kainuojanti 13 dienų pažintinė-poilsinė kelionė.

Neretai keliautojai nusprendžia tos pačios kelionės metu aplankyti ir Maldyvų salas – po pažintinė programos pasirenka poilsį ne Šri Lankos kurortuose, o skrenda į Maldyvus.

Galima keliauti ir savarankiškai, nusipirkus lėktuvų bilietus į Šri Lanką ir numačius vietas, kurias nori pamatyti. Atvykus į oro uostą keliautojų laukia automobilis su anglakalbiu vairuotoju, kuris vežios pagal numatytą maršrutą ir pasirūpins, kad viešnagė Šri Lankoje paliktų neišdildomų įspūdžių. Nakvynės užsakomos iš anksto pagal sudarytą maršrutą. Tokios kelionės kaina yra nuo 1995 Lt be skrydžio, nuo 4595 Lt su skrydžiu iš Frankfurto.

7. Filipinai

Jei dar niekada nebuvote Azijoje, pažintį su Azija rekomenduojama pradėti būtent nuo Filipinų. Filipinai – išskirtinė šalis. Neįprastai Azijos žemynui - katalikiška ir anglakalbė. Didžiajam salynui priklauso 7 107 salos. Gyvenamų salų vos daugiau kaip 1 000... Salynas, išsimėtęs Indijos vandenyne, Pietryčių Azijoje (Tailando ir Vietnamo užnugariuose), labiausiai žavi kiekvieną ten nuvykusįjį savo laukine, dar mažai civilizacijos paliesta gamta ir optimizmu trykštančiais, nuoširdžiais gyventojais.

Kaip susigaudyti septynių tūkstančių salyne ir ką pirmiausiai pamatyti? Jeigu Tailandas jau turi aštrius kampus ir savo charakterį, tai Filipinai – dar nenugludintas perlas. Tai pirmiausiai gamtos ir civilizacijos santarvė – Kordiljerų kalnynas ir senosios ryžių terasos – UNESCO pasaulio paveldas, ispaniškos tradicijos ir amerikietiška kultūra. Tik šiame salyne bus unikali galimybė susipažinti su seniausiu pasaulyje primatu – tarsyru, pasimėgauti puikiais paplūdimiais bei susidraugauti su lengvai bendraujančiais vietiniais, kurie padės lengviau pajusti lengvą šios šalies ritmą bei dar ne taip išvaikščiotas turistų vietas.

Filipinuose nėra tūkstančius metų skaičiuojančių vertingų architektūros paminklų, išlikusių šventyklų ar kitų statinių – ko paprastai važiuojama žiūrėti į svečius kraštus. Ši šalis – gamtos stebuklas, garsėjantis kaip viena nuostabiausių nardymo vietų pasaulyje. Nardytojai – profesionalai ir mėgėjai čia plūsta iš viso pasaulio. Filipinai – idealus rojaus kampelis ir ekstremalaus hobio mėgėjams – jėgos aitvarų, burlenčių ar banglenčių sporto aistruoliams. Taigi šiame salyne puikiai išplėtota vandens sporto ir pramogų infrastruktūra.

Kelionės į Filipinus programa nėra perpildyta istoriniais bei kultūriniais objektais, tad ši kelionė labiausiai tinka gamtos mylėtojams bei norintiems išmokti pozityvumo. 14 dienų kelionė su grupe ir vadovu iš Lietuvos “West Express” kainuoja 6599 litus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.