Vokietis vilniečius mokys važinėti dviračiais

- Lankytinas vietas tik apžiūrėsite, ar apie jas ir papasakosite?

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Jun 8, 2013, 8:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:30 PM

Dviračius turintys vilniečiai savaitgaliais nenuobodžiauja. Patyrę dviratininkai dalyvauja įvairiose varžybose, važinėjantys lėčiau renkasi į pažintinius dviračių žygius, o tų, kurie nedrįsta išriedėti į gatvę, laukia vairavimo pamokos.

Idėja išmokyti vilniečius važinėti dviračiais kilo daugiau nei dešimt metų sostinėje gyvenančiam 40-mečiui vokiečiui F. Wurftui.

Dviračiais važinėti nemokančius vilniečius šeštadienį jis kviečia į Pylimo gatvėje esantį Reformatų skverą. O Vilniaus apylinkes norintys apžiūrėti dviratininkai sekmadienį renkasi Katedros aikštėje.

- Šiandien rengiate pirmąją viešą pamoką „Dar ne per vėlu minti pedalus“, kokių mokinių tikitės?

- Į šią pamoką kviečiame vilniečius, kurie neturėjo galimybės vaikystės praleisti kaime ir neišmoko važiuoti dviračiu. Ši pamoka skirta ne vaikams, o suaugusiems. Kartais rengdamas žygius iš vilniečių girdžiu, kad jame negali dalyvauti visa šeima, nes pavyzdžiui, žmona nemoka važiuoti dviračiu.

Šiame renginyje mokysime išlaikyti pusiausvyrą, naudoti dviračių bėgius, aiškinsime, kaip įvertinti kelio dangą. Rinksimės Reformatų skvere, nes tai saugi vieta tokiems užsiėmimams. Į šį renginį reikia registruotis iš anksto, nes jo dalyviams nemokamai duodame dviračius.

Į pirmąją pamoką iki savaitės vidurio užsiregistravo 7 vilniečiai. Jei susidarys apie 10 žmonių grupė, dirbti bus idealu.

Mintis rengti tokias pamokas man kilo Olandijoje, kur gyvena daug imigrantų iš arabų šalių. Nemažai jų nemoka važinėti dviračiais, nes ten jie nepopuliarūs. Olandijoje nemokėdamas važinėti dviračiu negali jaustis pilnaverčiu piliečiu. O į pamokas gyventojai turbūt eitų ant galvų užsimovę popierinius maišus su prakirptomis skylėmis akims - kad niekas jų neatpažintų.

- Pažintines keliones,vadinamas velosostinė, rengiate kas antrą savaitę. Kur keliausite šį sekmadienį?

- Šį sekmadienį planuojame kelionę nuo Pūčkorių iki Antakalnio. 14 valandą renkamės Katedros aikštėje. Palei Vilnios upę važiuosime aukštyn iki Belmonto. Tuomet stabtelėsime aikštelėje prie Pūčkorių atodangos, nusileisime į Antakalnį, apžiūrėsime Sapiegų rūmus, Šv. Petro ir Povilo bažnyčią. Paprastai įveikiame 10-15 kilometrų, o žygis užtruks apie 2-3 valandas.

- Lankytinas vietas tik apžiūrėsite, ar apie jas ir papasakosite?

- Kartu su mumis važiuoja gidė. Keliose vietose sustosime, bet kai dviračiais važiuoja šimtas žmonių ką nors pasakoti nepatogu. Šiame žygyje svarbiausia - važiuoti dviračiais ir grožėtis apylinkėmis.

- Ar visiems įveikiama pažintinio žygio trasa?

- Taip, maršrutus sudarome taip, kad padrąsintumėme vilniečius sėsti ant dviračių. Patyrusiems kalnų dviratininkams ir taip yra daug renginių, o mes orientuojamės į šeimas, norime, kad vilniečiai atvažiuotų su vaikais. Tai - nemokamas renginys, kuriame gali dalyvauti įvairaus amžiaus dviratininkai.

Kad visi jaustųsi saugūs, kai kuriose atkarpose žygeivius lydi policija. Vilniuje neįmanoma išvengti kalvų ir nuokalnių. Tikrai bus vietų, kur reikia nulipti nuo dviračio ir įsistumti jį į kalną. Bet į viską reikia žiūrėti optimistiškai: jei yra kalnas, bus ir pakalnė.

- Kas sudarinėja pažintinių žygių maršrutus?

- Vilniuje ir aplink jį tikrai yra, ką pamatyti. Juos sudarinėju ir aš, ir kiti mūsų įstaigos darbuotojai. Mes atsižvelgiame ir į kitų nuomones. Policijos pareigūnai mums pataria, kuriais keliais saugiau važiuoti. Patarimų duoda ir Sveiko miesto biuro darbuotojai.

Važinėdami po apylinkes bendraujame ir su vietos gyventojais. Jie mums pataria, kur geresni keliai ir gražesni vaizdai. Apie visus savo žygius skelbiame ir interneto socialiniuose tinkluose, kurių lankytojai taip pat pasako pastabų, pasiūlo aplankyti vieną ar kitą vietą. Atsižvelgiame ir į tai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.