Dešimt geriausių knygų jūsų vasaros atostogoms

Atostogos – puikus metas atgaivinti pavargusiam kūnui ir sielai. Prasmingas poilsis – malonesnis, tad ruošiantis į pajūrį paplūdimio krepšyje derėtų atrasti vietos gerai knygai. Praėjusiais metais vieno britų dienraščio organizuotos apklausos metu Jungtinės Karalystės gyventojai paprašyti išvardyti literatūros kūrinius, kuriuos rekomenduotų skaityti vasaros atostogų metu, vėliau, remiantis apklausos duomenimis, sudarytas geriausių visų laikų knygų vasaros atostogoms penkiasdešimtukas.

Daugiau nuotraukų (1)

Telegraph.co.uk ir lrytas.lt inf.

Jun 9, 2013, 3:51 PM, atnaujinta Oct 31, 2022, 2:42 PM

Žemiau išvardyti dešimt į penkiasdešimtuką patekusių literatūros kūrinių, nenuvilsiančių net pačių išrankiausių poilsiautojų – kiekvienas jų pavers dykas atostogų dienas spalvingomis ir įsimintinomis. Dauguma jų išleistos ir Lietuvoje.

1. Gabrielis Garcia Marquezas. „Meilė choleros metu“

Lietuvių kalba išleido „Alma littera“, 2006 m.

Galbūt tai nėra vertingiausias užburiančio iš Lotynų Amerikos kilusio rašytojo kūrinys, tačiau išlikti abejingam autoriaus jame atskleistam požiūriui į gyvenimą, aistrą, nusivylimą bei laukimą tiesiog neįmanoma. „Meilė choleros metu“ yra tobulas G.G. Marquezo rašymo stiliaus pavyzdys.

Nesibaigiantys Florentino bandymai laimėti Ferminos palankumą, jos vedybos bei gausybė kitų ryšių virtuoziškai supinami į įtikinamą istoriją apie nepagydomą ligą – meilę. Surrealistinės muilo operos siužetas, dekoruotas laiminga pabaiga.

2. George’as Orwellas. “Katalonijai pagerbti”

Lietuvių kalba išleido „Kitos knygos“, 2010 m.

George‘as Orwellas visuomet garsėjo atvirumu ir sažiningumu, tad jo sprendimas aprašyti savo paties patirtį nekelia nuostabos.

Knygoje „Katalonijai pagerbti“ subtiliai atskleidžiamas herojaus susižavėjimas ispanais, tiksliau – katalonais, kartais pakeičiamas akivaizdaus susierzinimo. Ispanijos pilietinio karo motyvai herojų dažnai glumina netgi labiau nei įtaka religijai kažkada prilygęs marksizmas. Įtikinamas prozos kūrinys priverčia skaitytoją pasinerti į herojui rūpimus klausimus bei drauge ieškoti atsakymų aprašomų įvykių detalėse.

3. Jung Chang. “Laukinės gulbės”

Trys Kinijos moterų kartos priverstos išgyventi karinę diktatūrą, Japonijos okupaciją, Gomindano valdžią, Kinijos komunistų kultūrinę revoliuciją ir – galiausiai – rašytojos tremtį. Ši šimtmetį apimanti knyga yra romano stiliaus biografija – atvira ir tiesmuka, šiurpinanti ir įtraukianti. Kinijoje kūrinys iki šiol uždraustas.

4. Audrey Niffenegger. “Keliautojo laiku žmona”

Lietuvių kalba išleido „Obuolys“, 2007.

Pirmajame rašytojos romane sentimentali meilės istorija paradoksaliai derinama su nuožmiai formuluojama mokslinės fantastikos prielaida. Ką reikštų ištekėti už kažko, kas klaidžioja laike, ir nuogas rodydavosi sode, kai tu buvai vaikas? Keistas, intelektualus ir ašaras spaudžiantis kūrinys.

5. A.S. Byatt. “Apsėdimas”

Vienoje geriausių šio autoriaus „chaltūrų“ (pastarąja sąvoka reiškiamas susižavėjimas) pasakojama dviguba meilės istorija tarp dviejų Viktorijos laikų poetų (vienas jų atrodo esąs Browingo prototipas, kitas primena Rossetti) ir dviejų jų darbus studijuojančių šių dienų profesorių.

Vienas iš nedaugelio kūrinių, kuriame išsimokslinimas aprašomas kaip išties jaudinantis ir įdomus dalykas. Visiškai skaitytoją užvaldanti knyga.

6. Iainas Pearsas. “Likimo pirštas“

Lietuvių kalba išleido „Alma littera“, 2005.

Didingas XVII a. detektyvas, sudėtingumu beveik prilygstantis legendinių detektyvinių istorijų virtuozų Johno Dicksono Carro ir Dorothy L. Sayers kūriniams, o intelektualumu nenusileidžiantis Umberto Eco „Rožės vardui“.

Tai – išdykėliškas, tačiau prasmingas kūrinys, į kurį įnikęs žmogus niekuomet nebus palaikytas pigiems skaitalams neatsispiriančiu idiotu. Knygos pabaigoje išnarpliojamos mįslės atsakymas – tiesiog šventvagiškas.

7. Paulas Bowlesas. “Dangaus prieglobstis“

Lietuvių kalba išleido „Baltos lankos“, 2007.

Sutuoktinių Porto ir Kitės darkymasis Šiaurės Afrikoje sužavės visus drauge su partneriu atostogauti nusprendusius ir to kaip visuomet netrukus pasigailėjusius skaitytojus. Pradžioje vien pompastiški dykumos ir dangaus aprašymai nuteikia pakankamai linksmai, tačiau tikrosios linksmybės prasideda Porto sutuoktinę pagrobus arabams.

8. Lawrence’as Durrellas. “Aleksandrijos kvartetas”

Tris iš keturių dalių lietuvių kalba išleido „Alma littera“: „Aleksandrijos kvartetas. Baltazaras“ (1998), „Aleksandrijos kvartetas. Džastina“ (2003), „Aleksandrijos kvartetas. Montolivas“ (2005).

Tarpukariu parašytas jaudinantis pažinimo, fantazijų bei romantikos kupinas romanas. Septintajame dešimtmetyje jis buvo neįtikėtinai populiarus, tačiau šiek tiek pervertintas, šiandien jo esama vertingesnio nei gali pasirodyti. Prikaustanti dėmesį, graži, erzinanti ir svaiginanti knyga, kuri pakeis jūsų gyvenimą arba privers nuoširdžiai jos neapkęsti, tačiau abejingam išlikti neleis.

9. Philipas Pullmanas. „Šiaurės pašvaistė“

Lietuvių kalba išleido „Tyto alba“, 2003.

Skaitoma paplūdimyje ši žavinga fantastinė trilogija gėdos nepadarys nė vienam suaugusiajam. Šios knygos skaitymas dėl joje šėlstančios mistikos, vaizduotės ir nepaneigiamo pasakotojo talento tampa didžiuliu malonumu, be to, tai vienas tų kūrinių, kurie priverčia skaitytoją mąstyti.

10. Donna Tartt. “Slapta istorija”

Lietuvių kalba išleido „Alma littera“, 1998.

Jei visa populiarioji literatūra būtų parašyta taip profesionaliai kaip Donnos Tartt debiutinis romanas, jei ji būtų tokia pat jaudinanti, paplūdimiai taptų šviesesni, bibliotekos – spalvingesnės, o sodai – gaivesni. Ši knyga – tai paslaptingas, charizmatiškas ir nepatogus atsakymo ieškojimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.