Ką daryti, kad vabzdžiai negadintų poilsio gamtoje?

Net 30 proc. lietuvių poilsis gamtoje, prasidėjus vasarai, prilygsta tragedijai. Vien dėl skaudžiai geliančių uodų ir aklių. Kol kraujasiurbių vabzdžių gamtoje nesumažėja, šie šalies gyventojų apskritai nelinkę kišti nosies į lauką. Dar 60 proc. sukandę dantis kenčia, tačiau vis tiek nuvažiuoja į paežerę išsikepti mėsos ir papramogauti. Tokias nelinksmas vasaros pradžios nuotaikas atskleidė lrytas.lt apklausa. Pasirodo, tik 5 proc. žmonių vabzdžiai visiškai nekanda ir jie dėl to neturi jokių problemų. Dar 5 proc. tikina sėkmingai apsiginantys parduodamais įvairiais purškalais ir liaudiškomis priemonėmis.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Jun 10, 2013, 12:25 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:25 PM

Kaip geriausia apsisaugoti nuo vabzdžių, kurių kandimų sukeltas niežulys ir audinių patinimas gali rimtai sutrikdyti malonų poilsį gamtoje?

Vabzdžių padaugėja atsiradus drėgmei

Tinklalapio uodai.lt atstovė Vaida Buivydaitė teigia, kad uodų aktyvumas padidėja po per Lietuvą praūžusių liūčių.

„Atšilo orai, vandens aplinkui daug, todėl uodų yra daugiau nei įprastai. Per metus būna keli tokie bumai: pavasarį, kai uodai lekia iš pelkių, ir kai prasideda vasaros liūtys“, – tikina V. Buivydaitė.

Uodai veisiasi tik stovinčiame vandenyje, todėl balos, tvenkiniai, lietaus vandens pilni indai, bačkos yra idealios vietos vystytis uodų lervoms.

Žmones geliančios uodų patelės maisto ieško rytais, vakarais ir naktimis, o karštomis, saulėtomis dienomis jos slepiasi augmenijoje.

Tokiomis dienomis jas pakeičia akliai, dar žmonių vadinami sparvomis. Jie, beje, šiemet pasirodė kaip niekada anksti. Prieš dvejus trejus metus akliai intensyviai pradėdavo pulti tik nuo liepos pradžios arba vidurio, o šiemet jie drėgnesnėse vietose pradėjo siautėti nuo birželio pradžios.

Įprastai akliai žmones puola iki rugpjūčio vidurio, tačiau tai gali kisti, priklausomai nuo oro sąlygų. Akliai skraido ir puola žmones tuomet, kai yra labai karšti ir saulėti orai.

Nors vapsvos žmonių nepuola, jos sugadina tikrai ne vieną iškylą. Pietūs gamtoje niekada neįvyksta be šių ryškiaspalvių vabzdžių. Jas pritraukia maistas, gėrimai, todėl su iškylų metu vapsvos nuolatos zuja aplink.

Grybautojus puola sparvos

Kai pradeda dygti grybai, grybautoja Inesa didžiąją dienos dalį praleidžia miške. Kartais grybavimas trunka kelias valandas, o jei gražus oras, tai miško gėrybes moteris gali rinkti ir visą dieną.

„Miško gėrybes renku nuo vaikystės. Dar močiutė išmokė uogauti ir grybauti. Grybus renku prie savo sodų bendrijos „Dobilas“. Aš pati naudoju kremus nuo įvairių vabalų, nes be apsaugos priemonių uogauti ar grybauti tiesiog neįmanoma“, – teigia Inesa.

Moteris nuo įkyrių vabzdžių visada gynėsi kremais, nes purškiamais regentais nepasitiki. Pasak Inesos, miškuose puola uodai, mašalai, sparvos.

Grybautoja parodo rankas. Ant jų – didžiuliai aklių įkandimų palikti gumbai. Šie vabzdžiai gelia labai skaudžiai ir gali sukelti odos uždegimus, netgi pūlingus. Todėl įgėlimo vietą reikia nuplauti su muilu ir ant jos uždėti geriamosios sodos tirpalo kompresą.

„Uodų sukeltų ligų Lietuvoje nėra užfiksuota. Sunkių ligų virusus jie perneša kituose kraštuose. Bet, kaip sakoma, bėgant laikui viskas keičiasi ir nežinia, kada uodai ims nešioti ligas ir mūsų krašte“, – susimąstė V. Buivydienė.

Uodų įkandimai sukelia alergiją. Įkandimo vieta ištinsta, parausta, sukelia niežulį. Jeigu žmogus yra alergiškas, guzai būna žymiai didesni ir laikosi ne vieną dieną. Problemų gali kilti tuomet, jei žmogus itin daug kaso įgeltą vietą. Taip į žaizdą gali patekti infekcija.

Apsisaugoti galima ir repelentais, ir tinktūromis

Anot vaistininkės Jelenos Grigojevos, klientų, norinčių apsisaugoti nuo uodų, mašalų ir kitų vabzdžių, itin daug. Jos nuomone, geriausiai nuo vabzdžių apsaugo purškiami regentai. Jų kainos svyruoja nuo keleto iki dvidešimt kelių litų.

Tačiau nuo vabzdžių galima apsisaugoti ir natūraliomis priemonėmis. Uodus gerai atbaido gvazdikėlių, baziliko, pelargonijos, anyžiaus ir eukalipto kvapai, pelyno ar varpučio šaknų nuovirai, arbatmedžio aliejus. Pastarasis dar padeda sušvelninti ir įkandimo pasekmes.

V. Buivydaitė pasakoja, kad nuo vabzdžių įkandimų gelbsti ir namie pagamintos tinktūros. Su jomis galima suvilgyti ir vaikų rūbelius, patepti vaikų vežimėlių kraštus.

Norint pasigaminti specialią tinktūrą, jums reikės po keturis lašus eukaliptų, levandų, rozmarino ir arbatmedžio eterinių aliejų. Taip pat 60 mililitrų hamamelių hidrolato ir 230 mililitrų vandens.

Gerai sumaišykite hamamelių hidrolatą su geriamuoju vandeniu. Įlašinkite minėtus eterinius aliejus. Viską supilkite į purškiamą buteliuką. Mišinį galite purkšti ant kaklo, rankų, kojų bei drabužių.

Verta įsidėmėti, kad uodams ir sparvoms patinka mėlyna, juoda, raudona spalvos. Ir priešingai, jie nemėgsta baltos ir geltonos spalvų. Todėl besiilsintiems gamtoje derėtų rengtis šių spalvų rūbais. Norintiems visiškos apsaugos nuo šių įkyrių vabzdžių, patartina į laužą įmesti pušų ar eglių kankorėžių arba truputį padžiovintų kadugio spyglių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?