Vasaros iškyla: iš Alytaus į Varėną - geležinkelio sankasa

Tvirtu senuoju pylimu patogu važiuoti įvairaus amžiaus keliautojams.

Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

Jun 10, 2013, 7:18 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:54 PM

Tačiau tie, kam užtenka užsispyrimo susirasti ir praminti šį maršrutą, lieka patenkinti gražiu, saugiu ir įdomiu keliu dviratininkams, kuris driekiasi buvusia tiesia tvirta sankasa be didesnių įkalnių. „Siūlome dviračių taką „Kitoks geležinkelis“ išbandyti visiems, kurie domisi istorija, yra aktyvūs turizmo mėgėjai ir nori praleisti dieną gražios, ramios gamtos apsuptyje.

Dviračių tako nuorodų nėra, nes joms neskirta pinigų - tektų naudoti asmenines lėšas. Gal ateityje su kažkieno pagalba ir pavyks tai padaryti.

O kol kas smulkų šio maršruto žemėlapį galima rasti internetinėje svetainėje www.olitaorany.projektas.lt“, - teigė šio maršruto iniciatoriai alytiškiai Leonas Žukauskas ir Deividas Pinkevičius.

Kasmet į jų suburiamą dviratininkų traukinį, išvykstantį pirmą arba antrą gegužės savaitgalį, susirenka iki pusšimčio žmonių iš įvairių miestų ir rajonų.

Tvirtu senuoju pylimu patogu važiuoti įvairaus amžiaus keliautojams.

Kol Alytus vis dar puoselėja viltį kada nors atgaivinti prieš 80 metų uždarytą geležinkelį Alytus - Varėna, šiuos du miestus kartą per metus sujungia simbolinis dviratininkų traukinys „Olita - Orany“.

Ši geležinkelio Peterburgas-Varšuva atšaka XIX amžiaus pabaigoje buvo nutiesta labai labai vaizdingomis apylinkėmis ir vadinosi Olita-Orany, nes tuomet Rusijos imperijoje Alytus ir Varėna turėjo tokius pavadinimus.

Pirmojo pasaulinio karo pradžioje tiltas per Nemuną prie Alytaus buvo susprogdintas, vėliau atstatytas medinis, bet kaip nesaugus kartu su geležinkeliu uždarytas 1927 metais.

Senuoju geležinkelio vardu dviratininkai pavadino ir savo maršrutą, taip pat internetinę svetainę, kad kiti šiuo keliu susidomėję dviratininkai nepasiklystų ir iš anksto sužinotų apie jį kuo daugiau.

Maždaug 60 kilometrų trasą vieškeliais, žvyrkeliais, miško takeliais dviratininkai įveikia per 8-10 valandų grožėdamiesi apylinkėmis ir stabtelėdami atidžiau apžiūrėti įvairių istorinių ir architektūros objektų.

Tai išlikę išardyto geležinkelio pėdsakai - tiltų per Nemuną ir mažesnius upelius liekanos, ne viena įspūdingo dydžio upelių pralaida, senieji buvusių stočių pastatai Alytuje, Senojoje Varėnoje (Artilerijos stotis), kelios stotelės kaimuose.

Šalia maršruto ir Bukaučiškių dvaro koplyčia netoli Daugų, Lagerių miške karinio miesto liekanos ir Pirmojo pasaulinio karo vokiečių kapai prie Senosios Varėnos.

2008 metais šis alytiškių dviračių ir istorijos entuziastų pateiktas maršrutas buvo įtrauktas į Lietuvos dviračių maršrutų sąrašą kaip vienas iš įdomiausių.

Jo pradžią galima pasirinkti ir Alytuje, ir Varėnoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.