Palangos gelbėtojų pamokos pravertė ir poilsiautojams

Antradienį popietę prie Palangos gelbėjimo stoties būrelis kurorto moksleivių dalyvavo šiemet pirmą kartą organizuotose mokymuose, kurių metu gelbėtojai informavo, kaip saugiai elgtis jūroje ir kaip gelbėti skęstančius žmones. 

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Jun 11, 2013, 7:56 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 3:47 PM

Prie mokinių netrukus prisijungė pavieniai poilsiautojai, kurie išvydę iš jūros gelbėtojų traukiamą berniuką ir ant kranto stovintį žmonių būrelį pamanė, kad įvyko nelaimė ir atskubėjo artyn.

Supratę, kad čia gelbėtojai vaikus moko saugaus elgesio vandenyje, kai kurie poilsiautojai liko klausytis patarimų.

Nors Baltijos jūros vanduo kol kas siekia vos 12 laipsnių ir besimaudančių jūroje dar nėra, dešimtmetis Gelbėjimo tarnybos vadovo Jono Pirožniko sūnus pasiaukojo ir imitavo skendimą.

Mokiniai galėjo įvertinti gelbėtojų veiksmus, kurie keturračiu atvažiavo prie jūros ir ištraukė, neva sąmonę praradusį vaiką iš vandens. Gelbėtojai parodė, kaip skendusiam žmogui reikia suteikti pirmąją pagalbą, pamokė kaip naudotis dirbtinio kvėpavimo aparatu ir defibriliatoriumi.

"Svarbiausia pradėjus skęsti -- nepanikuoti, rankų mostais atkreipti dėmesį į save, tausoti jėgas ir stengtis laikytis vandens paviršiuje. Šitaip jus sulauksite pagalbos", -- mokė gelbėtojai. Dažniausiai skęstama tuomet, kai jūra yra audringa. Gelbėtojai atkreipė dėmesį, kad negalima gelbėti skęstančiųjų neturint jokių gelbėjimo priemonių: liemenių, plūdurų.

Prieš kelerius metus Šventojoje įvyko didelė tragedija, kai jūroje pradėjusius skęsti neblaivius jaunuolius gelbėti puolė nelaimę pamatę vyrai.

Tą kartą audringoje jūroje paskendo 7 žmonės -- tie kurie skendo ir juos gelbėję vyrai.

Tokius poilsiautojų mokymus Palangos gelbėtojai ketina organizuoti visos vasaros metu.

"Kai paplūdimyje bus daugiau poilsiautojų, kasdien pakviesime juos ateiti prie gelbėjimo stoties ir papasakosime apie jūroje tykančius pavojus bei saugų elgesį vandenyje.

Tuomet gal jie supras, kodėl neleidžiame maudytis esant dideliam bangavimui ir draudžiame plaukioti ant pripučiamų čiužinių", -- sakė gelbėtojų vadovas J. Pirožnikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.