Kuršių nerija virto masinėmis kritusių grambuolių kapinėmis

Kuršių neriją užplūdę grambuolių spiečiai varo į neviltį ne tik

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

2013-06-13 20:22, atnaujinta 2018-03-05 13:44

Kritusiais grambuoliais, liaudiškai dar vadinamais karkvabaliais, šiuo metu nusėti beveik visi Kuršių nerijos paplūdimiai. Kai kurie pajūrio ruožai bangų išplautais į krantą mėsingais vabzdžiais nukloti lyg kilimu.

Bėdos nebūtų, jeigu Juodkrantės, Preilos, Pervalkos, Nidos paplūdimiuose nesilankytų Kuršių nerijoje jau pasirodę poilsiautojai. Kaitindamiesi saulėje prie jūros žmonės raukosi, žiaugčioja - visur nuo kritusių grambuolių sklinda šleikštokas pūvančių moliuskų kvapą primenantis dvokas.

Ketvirtadienį Preilos gyventojai, neapsikentę smarvės ir paraginti buvusio girininko Vlado Lakavičiaus, pajūryje surengė pirmąją viešą talką.

Darbuodamiesi grėbliais ir kastuvais žmonės surinktus karkvabalius pylė į polietileno maišus, šiukšlių dėžes, krovė į konteinerius.

„Per tris valandas būrelis žmonių surinko apie toną šių vabzdžių. Kai suvertėme juos į krūvą, kai kurie atsigavo, ėmė judinti ūsus su šepetėlių vėduoklėmis. Ką su jais daryti, kaip numarinti: aplieti benzinu ir sudeginti, užkasti į žemę?“ - svarstė V. Lakavičius.

Visoje Kuršių nerijos pakrantėje gali dūlėti apie 50 tonų kritusių grambuolių. Šiųmetis jų antplūdis, regis, dar nesibaigęs.

Preilos gyventojai į problemą atkreipė Neringos savivaldybės dėmesį, tačiau vyriausiasis ekologas Viktoras Kolokšanskis mano, kad baimintis nėra ko - tai esą natūralus gamtos reiškinys: „Jūroje nuskendę vabzdžiai taps maistu žuvims, o išmesti į krantą greitai sunyks“.

Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) direktorė Aušra Fezer prisiminė, jog panašių grambuolių, boružių, kolorado vabalų, laumžirgių antplūdžių būta ir anksčiau: „Šie vabzdžiai žmonėms jokios grėsmės nesukelia. Tereikia šiek tiek pakentėti ir viskas susitvarkys“.

Kai kurie KNPP specialistai abejojo, ar komunalininkai yra pajėgūs išvalyti vabzdžiais nuklotus paplūdimius - smėlį valančios mašinos neužgriebia karkvabalių. Siūloma pasikviesti į pagalbą miškininkus, pasitelkti daugiau savanorių talkininkų.

Suaugę grambuoliai - pavojingi miško kenkėjai. Šie vabzdžiai labiausiai mėgsta beržų lapus, bet graužia ir drebules, sodų augalus. Pasimaitinę lapais jie poruojasi. Patinėliai žūsta iš karto, o patelės po to, kai dirvoje sudeda kiaušinėlius. Tai nutinka vasaros pabaigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kaip JAV įvertino V. Putino provokaciją perbraižyti sienas?