Ar kenkia sveikatai maudytis ir kaitintis saulėje nuogiems?

Maudytis nuogiems ar ne? Galbūt tai pavojinga sveikatai, o gal kaip tik naudinga? Nudistai įsitikinę, kad nuogumas padeda atsikratyti nereikalingų kompleksų, o taip pat mikrobų, kurie drėgnose glaudėse jaučiasi „kaip namie“. Savo ruožtu maudymosi kostiumų gerbėjai įsitikinę, kad taip apsisaugo nuo odos vėžio. Diskusija dėl nudizmo vyksta jau ne vieną dešimtmetį, ir abi pusės savotiškai teisios, rašo tourua.com.

Nudistų manymu, pagrindinis nuogumo privalumas – psichologinis komfortas.<br>A. Barzdžius
Nudistų manymu, pagrindinis nuogumo privalumas – psichologinis komfortas.<br>A. Barzdžius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 15, 2013, 8:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:25 PM

Kaip mama pagimdė

Niekas neginčija, kad žmogus gimsta nuogas. Ginčijamasi dėl to, ar jis turi ir toliau būti nuogas, ar visgi bent jau kai kurias kūno vietas pridengti drabužiais.

Nudistų manymu, pagrindinis nuogumo privalumas – psichologinis komfortas. Nudizmas, esą, leidžia „susilieti su gamta“, išmokti jausti savo kūną ir tuo pilnavertiškai mėgautis.

Jų nuomone, trumpikės kenkia ne tik psichologine, bet ir fizinės sveikatos prasme. Dar prieš 100 metų Prancūzijoje pradėta diskutuoti, kuo konkrečiai kenksmingi yra drabužiai – tyrinėjimai nenutrūksta ir iki šiol.

Kaip tvirtina nudistai, drėgnas maudymosi kostiumas – tai praktiškai ideali „prieglauda“ bakterijoms ir grybeliams. Ypač pavojinga, jeigu drėgnos trumpikės ilgai būna ant kūno – per tą laiką jos spėja sušilti, tvirtina nudistai. O aukšta temperatūra, kaip žinia, kenkia vyrų reprodukcinei sveikatai.

Teisybės dėlei reikia pastebėti, kad norint išvengti genitalijų infekcijų, visai nebūtina išmesti apatinių ar maudymosi kostiumo – pakanka laikytis elementarių higienos taisyklių. O perkaitinti vyrišką spermą trumpikėmis labai jau sudėtinga.

Kita vertus, kelnaitės ir liemenėlė nuo saulės apsaugo pakankamai švelnią genitalijas ir krūtis dengiančią odą. Todėl, kad ir ką sakytų nudistai, deginantis nuogiems odos vėžio tikimybė padidėja, o su maudymosi kostiumu – sumažėja.

Be liemenėlės

Jeigu esate nepasirengę išsirengti visiškai, bet tradicinis maudymosi kostiumas jūsų jau netenkina, galima atsisakyti tik jo viršutinės dalies. Maudymasis be liemenėlės tampa vis populiaresnis. Tokios „tradicijos“ šalininkai kalba apie tą patį psichologinį komfortą, kaip ir nudistai, o priešininkai mano, kad saulės spindulių poveikis gali sukelti krūties vėžį.

Medikų nuomone, ultravioletiniai spinduliai pieno liaukų tiesiogiai neveikia. Todėl įdegis ir piktybiniai augliai krūtyse niekaip nesusiję. Tačiau mėgaujantis saulės voniomis, liaukos įkaista. Jeigu moteris turi mastopatiją ar gerybinį auglį, tai gali išprovokuoti vėžio vystymąsi.

Kalbant apie patį įdegį – krūtinė, kaip taisyklė, būna atidengta rečiau, nei kitos kūno vietos, ir jos oda pažeidžiamesnė bei jautresnė saulės nudegimams, o tuo pačiu ir melanomos išsivystymui.

Todėl moteriai prieš einat į pliažą be liemenėlės patartina apsilankyti pas gydytoją mamologą ir pasitikrinto dėl krūtų ligų – cistų, fibrozės, adenozės, fibrozinės cistinės mastopatijos, fibroadenomų ir kitų.

Reikia atsiminti, kad visos šios ligos pavojingos ir lankantis soliariume.

Tradicinis maudymosi kostiumas

Maudymosi kostiumai – be abejonės, pati įprasčiausia pliažinė apranga. Viena vertus, su juo didžioji kūno dalis įdega, kita vertus, patys jautriausi jo ploteliai yra uždengti.

Maudymosi kostiumai atlieka ir kosmetinę funkciją – daugelis chirurgų randus nuo Cezario pjūvio, apendikso šalinimo ir kitų operacijų slepia po bikinio linija.

Maudymosi kostiumėlio žalos, apie kurią kalba nudistai, galima išvengti, laikantis paprasčiausios higienos.

Tiesa, nedera pamiršti, kad maudymosi kostiumas turi būti patogus – niekur nespausti ir netrinti. Kitaip galimos ir problemos su reprodukcija.

Pliaže su drabužiais

Suprantama, niekas nedraudžia saulėtą dieną pliaže būti ir su drabužiais. Bet tokiu atveju organizmas negauna reikiamos ventiliacijos ir gali ištikti šilumos smūgis.

Suprakaitavęs kūnas tiesiogine to žodžio prasme pritraukia mikrobus, o net ir nedidelis vėjelis gali sukelti peršalimą.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?