Kauniečiai pramogų randa ir Lietuvos kaime

Tie, kas vasaros atostogų neįsivaizduoja be karštos saulės ir palmių, nekantriai laukia dienos, kada skris į užsienio kurortus. Tačiau nemažai kauniečių žino, kad smagiai papramogauti galima ir Lietuvoje.

Ilsėdamiesi pajūryje I.Kepežinskaitė ir G.Sidaravičius mėgsta važinėtis dviračiais.<br>Asmeninis archyvas
Ilsėdamiesi pajūryje I.Kepežinskaitė ir G.Sidaravičius mėgsta važinėtis dviračiais.<br>Asmeninis archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jun 15, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:32 PM

Dauguma kauniečių neslepia svajojantys bent savaitę pasilepinti egzotinių kraštų saule. Tingius vasarotojus vis dar bene labiausiai traukia Turkijos kurortai.

Populiarumo nepraranda ir Graikija, Bulgarija, Egiptas, Ispanija, Kroatija ar Italija. Ypatingų pojūčių ištroškę drąsėjantys atostogautojai vyksta į dar tolimesnius kraštus.

Tie, kurie nebijo permainingų orų, vasarą veiklos ir pramogų randa Lietuvoje. Poilsiautojai mėgaujasi gamta, pajūrio kurortų ar kaimo turizmo sodybų malonumais, neria į dvasinės ramybės gelmes ar tiesiog ilsisi su mezginiu rankoje.

Porai svarbu pakeisti aplinką

Nekilnojamojo turto srityje dirbantis kaunietis Giedrius Sidaravičius su vienam Kauno restoranui vadovaujančia gyvenimo drauge Ieva Kepežinskaite atostogas įprastai dalija į kelias dalis.

„Per atostogas mums svarbu pakeisti aplinką, pailsėti ir kuo daugiau pamatyti bei patirti, todėl prasmingai išnaudoti stengiamės kiekvieną dieną. Prie televizoriaus ar kompiuterio poilsiaudami nekiurksome“, – pasakojo G.Sidaravičius.

Žiemą pora su bičiuliais bent savaitei ištrūksta paslidinėti į kalnus kokiame nors užsienio kurorte. Snieguotose viršukalnėse Giedrius ir Ieva dažniausiai sutinka Naujuosius metus.

Pavasarį jie vyksta į šiltuosius kraštus, kur mėgaujasi karštos saulės spinduliais. Vasarą paprastai pramogauja Lietuvoje.

Pailsi miške ir prie ežero

„Labiausiai mėgstame vasaroti pajūryje ir kaimo sodybose, nes vertiname Lietuvos gamtos grožį“, – sakė I.Kepežinskaitė.

Pernai prie Baltijos jūros savaitei išsiruošusi pora spėjo pasimėgauti ne tik maudynėmis ir ilgais pasivažinėjimais dviračiu Palangoje.

Kauniečiai automobiliu apvažiavo kone visą Žemaitiją, savarankiškai ir su gidais apžiūrėjo gražiausius kampelius ir istorinius objektus.

Dar savaitę pora praleido Dzūkijoje.

Čia su draugų kompanija kelioms dienoms buvo apsistoję kaimo turizmo sodyboje, o dar kelias dienas paežerėje stovyklavo su palapinėmis.

Pailsėti prie ežerų kauniečiai vyksta kiekvieną vasarą. Tokiai pramogai jie skiria ne tik dalį atostogų, bet ir bent kelis šiltus savaitgalius.

„Prie ežero puikiai pailsi ne tik kūnas, bet ir siela. Net ir tie draugai, kurie stovyklauti atvyksta pavargę ar suirzę, netrukus pralinksmėja ir atsipalaiduoja“, – sakė G.Sidaravičius.

Bičiulių kompanija rytais įprastai eina grybauti ar uogauti, dienomis plaukioja valtimis po ežerą, o vakarais kaitinasi iš akmenų ir celofano pačių sukonstruotoje pirtyje, vėliau vakaroja prie laužo.

Išbando naujas pramogas

Renginių organizatorė Renata Janulevičienė jau daugybę metų atostogauti mėgsta su šeima ir giminaičiais. Dažnai poilsiautojų gretose būna dešimt ir daugiau žmonių.

Didelė ir smagi kompanija vasarą įprastai atostogauja Lietuvoje, o rudenį leidžiasi į tolimesnes keliones.

Pernai spalį Janulevičiai su artimaisiais išmaišė Italiją. Kur šiemet vyks atvėsus orams, jie dar svarsto.

„Šiuo metu gyvename vasaros atostogų laukimu. Niekur iš Lietuvos nevažiuosime, nes vasarą čia pakankamai šilta ir gera.

Be to, kasmet siūloma tiek naujų pramogų, kad visų jų neišmėginus vykti kažkur svetur būtų nepagarba savo kraštui“, – įsitikinusi moteris.

Bangas skrodžia motociklu

R.Janulevičienė tvirtino, kad geriausiai pailsima tuomet, kai atostogaujama judriai ir aktyviai, lankomasi įvairiose vietose.

Moteris – aistringa vandens sporto ir pramogų mėgėja. Su šeima ir draugais ji mėgsta ne tik pliuškentis ežere, mariose ar jūroje.

R.Janulevičienė gauna adrenalino skrosdama bangas valtimi, kateriu ar vandens motociklu. Jai taip pat labai patinka čiuožti vandens slidėmis.

„Ekstremalios pramogos išvalo smegenis, išlaisvina protą, todėl ant vandens pailsiu geriau nei bet kur kitur“, – sakė kaunietė.

Per atostogas renginių organizatorė būtinai išsiruošia bent į vieną žygį baidarėmis, apsilanko keliuose įkurtose pramogų parkuose su karstynėmis, dalyvauja ekskursijose.

Aplink Baltiją – dviračiais

Apšvietimo projektuotojas Vytenis Šmigelskas su keliais bendraminčiais jau penktus metus atostogauja mindami dviračių paminas.

Kauniečių tikslas – dviračiais apsukti Baltijos jūrą.

„Nutarėme atostogauti ne tingiai gulėdami kur nors po palmėmis ar paplūdimiuose, o aktyviai judėdami. Todėl keletą kartų per metus leidžiamės į žygį. Važiuojant dviračiais vėjas išpučia visus rūpesčius ir blogas mintis“, – sakė V.Šmigelskas.

Maždaug savaitę trunkančios išvykos metu 6–8 dviratininkai su palapinėmis ir miegmaišiais ant pečių, nelygu keliai, oro sąlygos bei pažintinių objektų gausa, numina apie 500–600 kilometrų.

Paminas mins ir Švedijoje

Keliautojų maršrutai driekiasi ne tik per Lietuvos, bet ir per kaimyninių šalių pajūrį.

„Tai, ką turime mūsų pajūryje, apžiūrėjome pirmųjų dviračių žygių metu. Dabar norime pamatyti, kuo gali pasigirti latviai, estai ir skandinavai. Vėliau teks traukti ir į kitas Baltijos jūros valstybes“, – tvirtino V.Šmigelskas.

Kitą savaitę dviratininkai važiuos iš Rygos į Taliną. Rugpjūtį jie planuoja iš Rygos pasiekti Stokholmą ir pakeliauti po Švediją.

„Keliaudami norime ne tik sukarti kuo daugiau kilometrų, bet ir pažinti Baltijos jūros pakrantę.

Todėl apžiūrime miestus ir miestelius, apsilankome muziejuose, bandome ieškoti kitų įdomybių“, – pasakojo V.Šmigelskas.

Atostogauja su mezginiu rankose

Aušra Dimšaitė

Siūlų namų „Casa lana“ vadovė

„Prieš vasaros atostogas įprastai siūlų parduotuvėje padaugėja pirkėjų.

Rankdarbių mėgėjai žino, kaip mezgant ar neriant malonu ilsėtis namuose, užmiesčio sodyboje ar pajūryje.

Šis pomėgis per atostogas leidžia ne tik atsipalaiduoti, bet ir atnaujinti drabužinę. Šiemet tai itin aktualu, nes megztos ir nertos kepuraitės, suknelės, sijonai, palaidinės ir net bikiniai ypač madingi.

Be to, rankų darbo gaminiai visada būna mielesni už masinę produkciją, nes jie yra vienetiniai kūriniai.

Šį sezoną madingi iš ryškių ir šviesių medvilninių bei lininių siūlų sukurti drabužiai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.