Žemaitijos upės įtinka net ir didžiausiems niurzgliams

Nors kalvotąja vadinamoje Žemaitijoje ir nėra tiek upių, kiek ežerų kraštu pramintoje Aukštaitijoje, pakeliauti po Žemaitiją baidarėmis nusprendę poilsiautojai tikrai nenusivils.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Jun 18, 2013, 2:51 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:07 AM

Maironio apdainuota Dubysa. gražiu kraštovaizdžiu ir Dyburių kilpos vingiais paperkanti Minija, rėvų ir slenksčių nestokojanti Jūra ar ekstremalumo ieškančius baidarininkus traukianti Akmena – plaukimas šiomis upėmis tikrai garantuos neišdildomų įspūdžių.

Pasak jau dešimtą sezoną baidarių nuoma besiverčiančio tytuvėniškio Roberto Mosėjaus, kiekviena upė turi savo braižą ir savo aurą.

Maironio apdainuota upė

Įmonės „Dubysos baidarė“ savininkas R. Mosėjus siūlo poilsiautojams rinktis Dubysos ir Kražantės upes.

„Vaizdžiai tariant, Dubysa yra labai moteriška upė. Ne veltui ją apdainavo Maironis. Vien ko verti Dubysos slėniai ir tie sąnašiniai paplūdimiai, kuriuose lyg Palangos pliaže galima puikiausiai praleisti ir visą dieną.

Plaukiant Dubysa verta sustoti ir pasigrožėti ar netgi pavaikščioji po jos pakrantėmis besidriekiančius miškus.

Štai baidarėmis plaukti Dubysa sumaniusių ornitologų grupė Bulavėnų miške buvo „prapuolusi“ net keturioms dienoms“, - prisiminė R. Mosėjus.

Pakeliui – išskirtinis Lyduvėnų tiltas

Dubysa vilioja čia tvyrančia ramybe, puikiu kraštovaizdžiu, plaukdamas šia upe gali atsipalaiduoti, ir pasisemti jėgų ateities darbams.

„Neišdildomu įspūdžiu Dubysą pasirinkusiems baidarininkams taps ir plaukimas po unikaliu Lyduvėnų geležinkelio tiltu. Aukščiausias Lietuvoje geležinkelio tiltas dar įspūdingiau atrodo, jei pavyksta išvysti ir juo važiuojantį traukinį“, - sakė R. Mosėjus.

Dubysos ilgis - net 123 kilometrai, todėl plaukimą šia upe gali drąsiai rinktis ir tie, kurie baidarėmis ketina keliauti ne dieną ar dvi, o visą savaitę.

Tytuvėnuose įsikūrusi „Dubysos baidarė“ siūlo plaukimą ir Kražantės upe.

„Kražantė yra sraunesnė, jos dugnas nusėtas akmenimis, pati upė suraizgyta, sumazgyta ir plaukimas ja yra daug ekstremalesnis nei Dubysa.

Tačiau pasimėgauti plaukimu Kražante galima tik pavasarį, nes vasarą jos vandens lygis nukrenta ir upė tampa sunkiai praplaukiama“, - perspėjo R. Mosėjus.

Pageidauja trumpesnių maršrutų R. Mosiejus pastebi, kad anksčiau baidarių mėgėjai leisdavosi į ilgesnes išvykas – plaukimas dažniausiai trukdavo dvi-tris dienas.

„Gal tai krizės pasekmė, tačiau dauguma plaukiančiųjų dabar pageidauja trumpiau trunkančių pramogų: jei vieną dieną plaukia, tai kitą dieną dažniausiai jau ilsisi“, - pastebėjo “Dubysos baidarės“ savininkas.

Pasak R. Mosėjaus, daugelis plaukti baidare susiruošusių žmonių tai jau yra darę, todėl aiškinti kas ir kaip, jiems jau nebereikia. Dažniausiai žmonės ir maršrutą, ir kainą, ir kitus niuansus su baidarių nuomotoju suderina iš anksto.

Kad plaukimas neasocijuotųsi su skaudžiais praradimais, R. Mosėjus į išvyką baidarėmis besileidžiantiems žmonėms rekomenduoja dokumentus, raktus ir kitus svarbius daiktus palikti saugoti jam.

„Priešingu atveju baidarei apvirtus pasekmės gali būti liūdnos, o per kelionę patirti malonūs įspūdžiai nublanks prieš patirtus nuostolius“, - perspėjo baidares nuomojantis verslininkas.

Rekomenduoja įveikti Dyburių kilpą

„Minija yra nuostabi upė. Vien ko verta baidarininkų taip pamėgta Dyburių kilpa“, - portalui lrytas.lt sakė baidares nuomojančios įmonės „Minijos baidarė“ savininkas Marius Mažeikis. 

Kartu su žmona jau penktus metus baidarių nuoma besiverčiantis verslininkas sakė, kad populiariausias maršrutas – 24 kilometrai Minijos atkarpa tarp Aleksandravo ir Kartėnos.

„Ši atkarpa, į kurią patenka ir Dyburių kilpa yra laikoma pačia gražiausia Minijos atkarpa. Akmenys, posūkiai, vaizdingos atodangos tikrai verti net ir daug mačiusių keliautojų dėmesio.

Aleksandravą ir Kartėną skiriančius 24 kilometrus galima įveikti per 6-8 valandas, tačiau tam galima sugaišti ir visą dieną.

Specialaus pasiruošimo norint įveikti Dyburių kilpą, manau, nereikia. Tiesa, tiems, kurie ruošiasi į baidarę sėstis pirmą kartą, mes rekomenduojame ramesnį plaukimą Minijos aukštupiu arba žemyn nuo Kartėnos“, - sakė M. Mažeikis.

Į vestuvių puotą - baidarėmis

Į kelionę baidarėmis susiruošusiems žmonėms M. Mažeikis pataria neapsikrauti bereikalingais daiktais, tačiau būtinai su savimi pasiimti gerą nuotaiką. Nereikėtų pamiršti ir apsauginio kremo nuo saulės bei uodus atbaidančių purškalų. 

Verslininkas pastebėjo, kad vis daugiau baidarėmis plaukti ketinančių žmonių nori kuo didesnio komforto.

„Tiems, kas nenori apsikrauti manta, siūlome nakvoti sodybose. Savo klientams galime rekomenduoti bent tris sodybas, kuriose jie galės ne tik permiegoti, bet ir pavakarieniauti bei pasikaitinti pirtyje“, - sakė M. Mažeikis.

Jis pastebi, kad pastaruoju metu vis labiau populiarėja teminis plaukimas baidarėmis. Išvykas baidarėmis renkasi gimtadienį ar bernvakarį švenčiančio jaunimo kompanijos.

Baidarėmis M. Mažeikis plaukė ir per savo vestuves.

„Išėję iš bažnyčios su žmona sėdome sėdome į baidarę ir ja atplaukėme į sodybą, kurioje vyko pokylis. Liko neišdildomi įspūdžiai“, - prisiminė baidares nuomojantis verslininkas.

Jūros upėje vandens pakanka ir sausą vasarą

„Kai pradėjome savo verslą, pirmiausia teko įrodinėti, kad plaukimas Jūros upe, kuri Lietuvoje yra dešimta pagal ilgį (apie 170 km), niekuo nenusileidžia plaukimui kitomis, galbūt labiau žinomomis upėmis.

Giliu slėniu, rėvų gausa ir nemažu nuolydžiu pasižyminčioje Jūros upėje vandens pakanka net ir sausą vasarą“, - sakė Balsių (Šilalės r.) kaime įsikūrusios baidarių nuomos įmonės „Turistauk.lt“ bendrasavininkė Dženeta Dobilienė.

Prieš dešimt metų baidarių nuomos verslą kartu su sutuoktiniu Artūru pradėjusi Dž. Dobilienė tikina, kad plaukti Jūra nenuobodu.

„Čia pakanka ir slenksčių ir vingių, todėl negali žinoti, kas tavęs laukia už dar vieno posūkio. Nors upė pakankamai srauni, plaukimas Jūra nėra ekstremalus, todėl šia upę drąsiai gali rinkti ir mažų vaikų turintys poilsiautojai“, - tvirtino baidares nuomojanti verslininkė.

Pasiūlo išsikaitinti pirtyje

Ekstremalaus plaukimo mėgėjams Dž. Dobilienė rekomendavo išmėginti plaukimą Akmena. Tiesa, plaukti Akmena rekomenduojama pavasarį arba lietingą vasarą, kai vandens lygis šioje sraunioje ir akmenuotoje upėje yra pakankamai didelis.

„Vasaros metu dauguma mūsų klientų renkasi plaukimą Jūros upe.

Norintiems pasimėgauti plaukimu šia upe, galime rekomenduoti ir 1-2, ir 3-4 dienų trukmės maršrutus.

O tiems, kurie siekia maksimalių patogumų, mes galime rekomenduoti ir nakvynes kaimo sodybose ar pasiūlyti išsikaitinti mobilioje pirtyje, kurią atvežame į nurodytą vietą. Kad žmonėms liktų prisiminimas apie iškylą, mes juos plaukiančius baidarėmis ir nufotografuojame“, - sakė Dž. Dobilienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.