Pajūryje - 34 laipsniai karščio, laukia liūtys ir rami Joninių naktis

Sinoptikai tikina, kad penktadienis yra karščiausia metų diena. Sinoptikė Inga Stankūnaitė LRT televizijai sakė, kad Klaipėdoje užregistruoti 34 laipsniai karščio. Lietuvos Hidrometeorologijos tarnyba perspėja, kad šeštadienį kaitra išliks rytinuose rajonuose. Tądien daug kur numatomi trumpi lietūs, perkūnija, naktį vietomis škvalas, kruša. Škvalo metu vėjo gūsiai sieks 15-20 metrų per sekundę, kai kur 25-27 metrus per sekundę.

Lietuvių laukia karštas savaitgalis.<br>V. Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Lietuvių laukia karštas savaitgalis.<br>V. Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Jun 21, 2013, 3:50 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:21 AM

Prieš ilgąjį Joninių savaitgalį gamta pažers nemenkų išbandymų, kuriuos sėkmingai įveikus bus galima pelnytai mėgautis šilta ir gražia, stebuklų kupina Joninių naktimi. Pats didžiausias išbandymas, keliantis pavojų net ir sveikatai, bus jau netrukus – penktadienio pavakarę Lietuvą užplūs rekordinis karštis. Vakare paskui jį atsiris stiprios liūtys su perkūnija ir škvalu, o kai kur net ir kruša. Stichija daužysis per visą naktį, o po to jau bus galima atsikvėpti. Tokį artėjančio savaitgalio ir jo preliudijos vaizdą piešia sinoptikė Margarita Kirkliauskaitė.

Penktadienio popietę – pavojus sveikatai

Penktadienį maksimali oro temperatūra bus pasiekta pavakare, apie 16-17 val. „Tuo metu temperatūra Lietuvoje turėtų svyruoti tarp 30-34 laipsnių karščio“, - sako M. Kirkliauskaitė.

Tačiau tiek rodys termometrai – o žmogus, būnantis saulėje, jaus dar didesnį karštį. Vadinamasis karščio indeksas, reiškiantis žmogaus kūno jaučiamą oro temperatūrą esant saulėje ir nepučiant vėjui, Klaipėdoje pasieks net 42 laipsnius, Šiauliuose – 40.

Tai temperatūra, kelianti jau ne tik diskomfortą, bet ir pavojų sveikatai. Tokiu oru būti saulėje nepatartina net ir sveikam žmogui.

Naktį skalbs liūtys

Penktadienį vakare pietvakarinį Lietuvos pakraštį turėtų pasiekti vasariškų liūčių su perkūnijomis debesys. Tai turėtų įvykti po 19 val. Naktį jie plis į daugelį rajonų. Intensyviausios liūtys, pasak M. Kirkliauskaitės, laukiamos vakariniuose šalies rajonuose.

„Audros debesis vietomis lydės ir staigūs vėjo sustiprėjimai, škvalas, per kurį vėjo gūsiai sieks 15-20 m/s, o kai kuriose Vakarų Lietuvos vietovėse galima sulaukti net 25-25 m/s gūsių. Iš pačių galingiausių debesų gali iškristi ir kruša“, - pasakoja sinoptikė.

Šeštadienį Vakarų Lietuvoje debesys jau pradės sklaidytis, dieną bus nemažai saulės. Trumpas lietus bus daugiausia centriniuose ir rytiniuose šalies rajonuose, bus ir perkūnijos. Vietomis tikėtini ir vėjo sustiprėjimai, bet žymiai mažesni nei naktį.

Oras bus gana karštas, bet jau ne toks sekinantis, kaip penktadienį. „Daugelyje rajonų temperatūra svyruos tarp 24-28 laipsnių, pajūryje laukiame 21-23 laipsnių. Rytiniuose rajonuose dar gali šilti iki 30 laipsnių“, - sako M. Kirkliauskaitė.

Po stiprių liūčių higienistai nepataria maudytis vandens telkiniuose, nes per jas nuplaunami ir į ežerus bei upes suteka visi aplinkos nešvarumai. Tačiau šį ilgąjį savaitgalį paženklinsiančios liūtys šia prasme nebus itin pavojingos – nors stiprios, bet trumpos. Sinoptikės manymu, po naktį iš penktadienio į šeštadienį siautėsiančių liūčių galbūt verta pasisaugoti ir pirmoje šeštadienio dienos pusėje nesimaudyti vakarinėje Lietuvos dalyje.

Joninių naktis – graži

Naktis iš sekmadienio į pirmadienį – Joninių naktis, kuomet liepsnos laužai ir miškuose ieškosime žydinčių paparčių – turėtų būti graži. „Pačios Joninės turėtų būti puikios, - sako sinoptikė. - Vietomis trumpai palis, bet tai tikrai neturėtų sugadinti šventinės nuotaikos.“

Naktis bus šilta. Temperatūra daugelyje rajonų svyruos tarp 13-17 laipsnių šilumos. Lietaus nebus daug, ir jis pasirodys tik vietomis ir trumpas, tad laužo tikrai neužgesins.

Po audringos – ne orų, o šventine prasme – nakties dieną bus galima ramiai ilsėtis, nes birželio 24 d. daugelyje rajonų laukiame lietaus, sako sinoptikė. Tiesa, lietaus kiekiai nebus dideli, tik vietomis gali lyti vidutinio intensyvumo lietutis.

Temperatūra kils iki 23-28 laipsnių. Pajūryje bus kiek vėsiau – apie 20-22 laipsnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.