Klaipėdą papuošė „Šachmatai”

Uostamiesčio pėsčiųjų arterijoje – M. Mažvydo alėjoje – atsirado naujas meninis akcentas – trijų suoliukų kompozicija „Šachmatai”. Tai Klaipėdos pramonininkų asociacijos (KPA) dovana.

Klaipėdos pramonininkų asociacija pasirinko G.Jonkaus darbą „Šachmatai”.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėdos pramonininkų asociacija pasirinko G.Jonkaus darbą „Šachmatai”.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

2013-06-26 06:00, atnaujinta 2018-03-05 04:56

Pernai KPA pakvietė menininkus dalyvauti granitinių suoliukų puošybos idėjų konkurse. 19 kūrėjų pateikė 27 pasiūlymus, iš kurių vertinimo komisija išrinko dešimt geriausių.

Labiausiai atsižvelgta į originalumą ir patrauklumą, Klaipėdos miesto tradicijų atspindį.

Išrinkę geriausius darbus pramonininkai ne tik pradėjo ieškoti mecenatų, bet ir pirmieji ėmėsi darbų.

Pasak KPA prezidento Rimanto Taraškevičiaus, skulptoriaus Gintauto Jonkaus sukurta kompozicija „Šachmatai” – bendravimą, bendradarbiavimą ir strateginį mąstymą simbolizuojantis kūrinys, turintis ir praktinę paskirtį. Viliamasi, kad prie šachmatų lentos susiburs ir vaikai, ir senjorai.

Šiemet meniniais akcentais turėtų būti papuošta per 20 suolų. Prie jų bus pritvirtinta medinė dalis, ant kurios bus malonu prisėsti. Ant suoliukų bus vardinės mecenatų lentelės.

Puošmenos kliūva vandalams

Pirmasis meninis akcentas ant suoliuko atsirado 2008-ųjų vasarą. Tais metais M.Mažvydo alėja buvo atidaryta po rekonstrukcijos.

Tuomet alėjos projekto autoriui architektui Vytautui Paulioniui teko išklausyti nemažai skeptikų priekaištų dėl 55 granitinių suolų.

Vieniems jie priminė antkapius, kiti skundėsi, kad nepatogu sėdėti – kieta ir šalta. Tačiau tokiu būdu bandyta apsiginti nuo vandalų, kurie būtų greitai nuniokoję medinius suolus.

Žmonių priekaištus V. Paulionis iškart atrėmė staigmena – vieno suolo sėdimąją dalį apkalė medinėmis lentelėmis, o ant krašto pritvirtino granitinį obuolį.

Po kelių savaičių kažkas nulaužė bronzinį obuolio kotelį su lapu.

Netrukus alėjoje ant suoliuko įsikūrė dar viena skulptūra „Klaipėdietis”, kurios autoriai – Svajūnas Jurkus ir V. Paulionis. Ir ji buvo nulaužta, bet tai pastebėję žmonės iškart iškvietė policiją. Chuliganas buvo sulaikytas, o darbas išsaugotas ir sugrąžintas į vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.