Kuo rizikuojate, jeigu nešiojate saulės akinius už 20 litų

Kaip žiema be šilto šaliko, taip vasara neįsivaizduojama be akinių nuo ryškiai spiginančios saulės. Šiandien akiniai tarnauja kaip įvaizdžio detalė, dažniausiai derinama prie aprangos, stiliaus ir veido. Tačiau svarbu nepamiršti ir pagrindinės akinių nuo saulės funkcijos – apsaugos. Netinkamai išsirinkus akinius padidėja tikimybė akis ne apsaugoti, o joms pakenkti.

Daugiau nuotraukų (1)

Fausta Mikalauskaitė

Jun 26, 2013, 3:45 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:33 AM

Šiltuoju metų laiku miestų gatvėse ir didžiuosiuose prekybos centruose išsirikiuoja stendai su akiniais nuo saulės, kurių kainos svyruoja nuo 15 iki 30 litų. Visiškai kitokia kainų situacija – optikos prekių parduotuvėse. Čia akinių nuo saulės kainos kone dešimt kartų didesnės nei gatvių stenduose. Toks kainų skirtumas – dėl kokybės ir akinių firmų.

Pasak optometrijos specialistės Vaidos Kačergienės, šiandien pirkėjus gatvėje vilioja nebrangūs, įvairiaspalviai akiniai įdomių rėmelių formomis, kurie kelia riziką žmogaus matomumui.

„Nekokybiški, dažnai blogu stiklų išgaubimu, įvairiaspalviai akiniai nėra apsaugoti nuo ultravioletinių spindulių. Priešingai, neapsaugotas tamsus stiklas dar labiau išplečia akies vyzdį, kuris ir priima UV spindulius“, – teigia V. Kačergienė.

Ultravioletiniai spinduliai kenkia akių tinklainei, ragenai, o ilgainiui gali lemti suprastėjusį matomumą ar net vėžinius susirgimus. Tačiau dauguma saulės akinių etikečių turi užrašą, kuriame teigiama, kad akiniai – su apsauga nuo šių spindulių. „Perkant akinius nuo saulės svarbiausi jų kokybės rodikliai – kaina ir firma. Taip pat patartina prašyti prekės sertifikato ir atlikti poliarizacijos testus, kurių metu bus išsiaiškinta tikroji akinių kokybė“, – tvirtina specialistė V. Kačergienė.

Nors gatvių stenduose taip pat galima rasti tokių vardinių akinių kaip „Dolce Gabbana“, „Versace“, „Gucci“, pirkėjai neturėtų apsigauti, nes tai nėra originalios prekės.

Akiniai nuo saulės – kasmet vis populiaresnė prekė, kurią įsigyja įvairaus amžiaus žmonės. V. Kačergienė pataria didelį dėmesį skirti kūdikiams ir vaikams, kurių akys kur kas jautresnės saulės spinduliams nei suaugusio žmogaus. Verta atkreipti dėmesį ir į rėmelius. Patogiausi – minkšti rėmai, nespaudžiantys ir nelūžtantys.

Trumparegiams ir toliaregiams patartina įsigyti akinius nuo saulės su reikiamomis dioptrijomis matomumui, kad akys nebūtų varginamos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.