Deltuvoje - teatralizuotas Vilkmergės mūšis

***

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

Jun 30, 2013, 3:19 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 1:54 AM

Jau dvyliktą kartą čia vyko tradicinis tarptautinis gyvosios karo istorijos renginys - daugiau nei dviejų šimtmečių senumo Prancūzijos - Rusijos karo Vilkmergės mūšis.

Gausiai susirinkusių žiūrovų akyse šį Prancūzijos imperatoriaus Napoleono Bonaparto ir Rusijos caro Aleksandro I kariuomenių susirėmimą atgaivino lietuviškai, lenkiškai, latviškai ir rusiškai tarpusavyje kalbantys „kariai“.

Deltuvoje šalia senosios klebonijos esančioje 2 hektarų ploto pievoje susikovė maždaug 150 karių iš Baltarusijos, Latvijos, Lenkijos ir Lietuvos karo istorijos klubų.

Spalvingas 1812 metų karių uniformas vilkintys, titnaginiais šautuvais, pistoletais, kardais, keliomis patrankomis bei mortyromis apsiginklavę „rusai“ ir „prancūzai“ teatralizuotame mūšyje parodė 1812 metų birželio 28 dienos nuožmaus mūšio fragmentus.

Žiūrovai apie valandą stebėjo triukšmingas kautynes, kadaise trukusias ištisą dieną - net 16 valandų.

Iš juodojo parako užtaisais šaudančių patrankų bei keliasdešimties titnaginių šautuvų - muškietų į orą buvo paleista po keliasdešimt šūvių.

Parako dūmų apgaubti krito „pašauti“ kariai, sužeistuosius gelbėjo markitantės - karių globėjos ir guodėjos, ištikimai visur lydinčios pulkus.

Šioms istorinėms kautynėms atminti jų vietoje - Deltuvos miestelio prieigose, Žalgirių kaimo slėnyje, šalia dabartinių Deltuvos kapinių 1998 metais buvo pastatytas obeliskas.

Šiemet Rusijos federacijos ambasados Lietuvoje ir viešosios įstaigos „Karo paveldo institutas“ pastangomis buvo sutvarkyta ir atnaujinta vieta prie obelisko bei pastatyta memorialinė lenta.

„Mūšyje ties Deltuva Rusijos armija 1812-ųjų metų kare patyrė pirmas savo netektis, o jos kariai parodė pirmus savo narsos ir drąsos pavyzdžius.

Galima sakyti, kad šiose kautynėse nebuvo nei pralaimėtojų, nei nugalėtojų, jos, kaip ir visas minėtas karas buvo beprasmės.

Todėl norime pagerbti visų šiame mūšyje dalyvavusių karių atminimą“, - sakė memorialinę lentą atidengęs Rusijos federacijos ambasados Lietuvoje Konsulinio skyriaus vedėjas Aleksandas Mamajevas.

Pasak jo, Lietuvoje yra daugybė - per 2 tūkstančius vietų, kur yra palaidoti rusų kariai, dalyvavę istoriniuose karuose.

Rusijos federacijos ambasada Lietuvoje savo lėšomis kasmet stengiasi sutvarkyti bei atnaujinti apie 30 tokių kapaviečių.

***

Lietuva istoriniame Prancūzijos - Rusijos kare suvaidino išties nemenką vaidmenį.

1812 metais Prancūzijos imperatoriaus Napoleono Bonaparto kariuomenė beveik be pasipriešinimo ryžtingai žygiavo Rusijos link.

Ties Deltuva įvykęs dviejų kariuomenių susirėmimas buvo vienas iš pirmųjų rimtų mūšių šiame kare, o kitos tokio lygio šių kariuomenių kautynės įvyko prie Borodino.

Mūšyje ties Deltuva susikovė vieno iš geriausių Napoleono armijos karvedžių - maršalo N. Udino vadovaujamas 2-asis pėstininkų korpusas - daugiau nei 44 tūkstančiai karių su 92 artilerijos pabūklais ir generolo leitenanto L. Vitgenšteino vedamas Rusijos kariuomenės 1-asis pėstininkų korpusas - daugiau nei 21 tūkstantis karių su 96 artilerijos pabūklais.

Nors šį mūšį ir laimėjo prancūzai, tačiau jie patyrė nemažai nuostolių.

Jiems nepavyko įveikti rusų. Sumaniai mūšiui vadovavusio bebaimio Rusijos armijos generolo J. Kulnevo vedami, rusų kariai, nors ir buvo priversti trauktis, sugebėjo sulaikyti prancūzų puolimą ir leido pagrindinėms 1-ojo pėstininkų korpuso pajėgoms persikelti Ukmergėje per Šventosios upę bei išvengti apsupimo.

Vilkmergės mūšyje Rusijos kariuomenė neteko 65 kareivių , 37 buvo sužeisti, o į nelaisvę pateko 240 karių. Prancūzai prarado 50 karių, 100 buvo sužeisti, į nelaisvę paimta 20 karių. Abi pusės neteko daug žirgų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.