Ilsėtis – ir į paplūdimius, ir į šabakštynus

Per karščius, kurie šią vasarą tvyro dažnai, vilniečiai atsigaivinti traukia prie ežerų, iki kurių nuo miesto centro – tiktai keliolika kilometrų.

Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Vyšniauskaitė

Jul 6, 2013, 12:24 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 9:23 PM

Itin mėgstamų Balžio, Šilo ar Tapelių ežerų pakrantės karštomis dienomis būna taip okupuotos poilsiautojų, kad kartais rasti laisvą vietą išsimaudyti beveik neįmanoma.

Kiek erdviau prie Žaliųjų ežerų pakrančių, tačiau ir čia per karščius tiršta poilsiautojų.

„Lietuvos ryto" priedo „Sostinės” žurnalistai įsitikino, kad beveik prie visų Vilniaus miesto teritorijoje esančių ežerų trūksta tvarkos.

Lieptai – seniai remontuoti

Prie Šilo ežero atvykusiems poilsiautojams akis bado netvarkingose laužavietėse palikti tušti alkoholinių gėrimų buteliai ir šiukšlės. Panašūs vaizdai ir prie Balžio.

„Pirmadienį pakrantės buvo aptvarkytos. Kai statėmės palapines, šiukšlių nebuvo matyti”, – pasakojo „Sostinei” prie Balžio stovyklavę studentai Karolis ir Aistė.

Jie apgailestavo, kad ežero pakrantėse yra tik du lieptai, nuo kurių galima saugiai šokinėti į vandenį. Iš kitų buvusių trijų lieptų likę styroti rąstai pilni vinių.

Vienas lieptas jau pradėtas tvarkyti. Skelbime ant medžio pažadėta, kad dar šią vasarą jo remontas turėtų būti baigtas.

„Galėtų čia būti bent vienas ledų ar gaiviųjų gėrimų kioskas. Girdėjome, kad anksčiau buvo vasaros kavinė”, – apgailestavo prie ežero poilsiavę jaunuoliai, rodydami į likusius kažkokio statinio pamatus. Šalia apdegę medžiai byloja, kad kavinė greičiausiai sudegė.

Gelbėtojai nepasirodo

Nei prie Balžio, nei prie Šilo, nei prie Tapelių ežerų gelbėtojai nebudi.

„Jeigu kas nors imtų skęsti, o šalia nebūtų gero plaukiko, poilsiautojai turėtų skambinti pagalbos telefonu 112”, – patarė Balžio ežere plaukimo įgūdžius tobulinęs vilnietis medikas Arlandas Juodeška.

Jis teigė manąs, kad prie vandens telkinių būtina ir mokomoji informacija, kaip dera elgtis vandenyje, koks kur gylis.

„Vaikams nuo pat darželio reikėtų aiškinti, kaip elgtis prie ežerų ar jūros. Gaila, kad šiais laikais ne visose mokymo įstaigose į tai kreipiamas dėmesys”, – kalbėjo A.Juodeška.

Per mėnesį niekas nenuskendo

Visiškai kitokia situacija Valakampių ir Žaliųjų ežerų paplūdimiuose. Čia gelbėtojai budi nuolatos.

„Dirbu mėnesį, bet dar niekas neskendo, giliai į upę poilsiautojai nebrenda”, – patikino Valakampių 2-ajame paplūdimyje budėjęs gelbėtojas Aleksandras Sebastjanovas.

Raudonu kombinezonu vilkintis vyriškis, kaip ir keliolika prie Neries buvusių poilsiautojų, ramiai gulėjo pakrūmėje ir klausėsi muzikos.

A.Sebastjanovas pasakojo, kad 1-ajame Valakampių paplūdimyje kasdien budi dar du gelbėjotai. Visiems jiems tenka dirbti nuo 8 iki 20 valandos. Gelbėjotai turi valtį ir vaistinėlę.

Paplūdimių daugės

Savivaldybės Želdinių poskyrio vadovas Gintautas Runovičius „Sostinę” informavo, kad prie Balžio, Šilo ir Tapelių ežerų įrengti paplūdimius ir gelbėtojų bei medikų postus planuojama iki kitos vasaros.

„Šių ežerų pakrantės dar neįregistruotos kaip paplūdimiai. Dabar rengiami jų planai. Kai jie bus baigti, pradėsime tvarkyti pakrantes”, – aiškino G.Runovičius.

Paplūdimių statusą Vilniaus mieste turi Neries pakrantės Valakampiuose ir prie Baltojo tilto, taip pat Žaliųjų ežerų pakrantės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.