Poilsiautojų pašonėje - dvokiantis ruonio kapas

Lietuvos pajūryje vis sunkiau susitvarkyti su bangų išplautų kritusių

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

2013-07-09 21:00, atnaujinta 2018-03-03 04:44

Nemirsetos pajūriu vaikštinėjantys poilsiautojai, šalia kopų išvydę prakapstytą duobę, kurioje buvo suverstos gyvūno liekanos, ir stebėjosi, ir piktinosi. Neaišku, kas jas atvežė ir užkasė smėlyje. Karštą dieną švinkstantys kruvini mėsgaliai skleidė dvoką.

Nuošalus, tačiau žmonių lankomas paplūdimys išmaltas ratinės technikos. Provėžas galėjo palikti pakrantės prižiūrėtojai arba keturračiais motociklais važinėjantys žvejai. Pastarieji su pilkaisiais Baltijos ruoniais, kurie įrašyti į Raudonąją knygą, nepasidalija laimikiu.

Keistą duobę aptikę žmonės mano, jog tai dar vieno nugaišusio ruonio kapavietė: „Pajūrio tvarkytojai, nenorėdami terliotis su tokiomis gaišenomis arba vengdami papildomų išlaidų, jas laidoja paplūdimyje.“

Kopgalyje įsikūrusio Lietuvos jūrų muziejaus Žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas irgi stebėjosi: „Mes nugaišusių savo augintinių prie muziejaus nelaidojame - vežame gaišenas į Rietavo veterinarinės sanitarijos įmonę. Ten jos sunaikinamos.“

Lietuvos pajūryje šią vasarą užfiksuotas rekordinis nugaišusių ruonių skaičius - bangos į krantą išplovė 17 negyvų gyvūnų. Prieš porą dienų dar viena 150 kilogramų sverianti ruonio patelė aptikta Smiltynėje. Spėjama, kad gyvūnas nugaišo, kai į jį buvo paleistas šūvis. Dar du negyvi ruoniai rasti Kuršių nerijoje. „Jokių žinių apie jūros žinduolių epidemiją Baltijoje nėra. Įtariame, kad ruonius slaptai galabija savo laimikį ginantys priekrantės žvejai“, - kalbėjo A.Grušas.

Lietuvoje ruonių medžioklė uždrausta. Neatmetama, kad suįžūlėję šauliai, slėpdami savo kruvinus pėdsakus, nudobtus gyvūnus laidoja ten, kur bangos juos išmeta. Kita versija - komunalininkai, nenorėdami mokėti pinigų už gaišenų gabenimą ir naikinimą, užkasa jas smėlyje.

Pajūrio regioninio parko direkcijos vadovas Darius Nicius tikisi, kad paplūdimiai nevirs ruonių kapinėmis: „Vienas kapas - dar ne bėda. Veterinarai turėtų išsiaiškinti, kodėl gaišta ruoniai. Anksčiau tokių kapų pajūryje nebuvo - gaišenas naikina speciali įmonė.“

Rietave veikiančiai įmonei už sunaikintas gaišenas reikia mokėti. Duomenų apie atgabentus nugaišusius ruonius rietaviškiai neteikia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.