J. Mikalajūnienės patarimai keliaujantiems į Gruziją

Gatvėse nosį kutena prieskonių aromatai, akys raibsta nuo margų šilko skarų raštų, apetitą žadina ilgi lyg lazdos vynuogių sirupu aplietų riešutų saldumynai čurčchelos.

Jolanta Mikalajūnienė pasidalino patarimais, ką reikėtų nuveikti Tbilisyje.<br>G. Žilinskas ir asmeninis archyvas
Jolanta Mikalajūnienė pasidalino patarimais, ką reikėtų nuveikti Tbilisyje.<br>G. Žilinskas ir asmeninis archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė

Jul 21, 2013, 12:59 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 9:06 PM

Bet mados namų „Cantas“ vadovė Jolanta Mikalajūnienė (45 m.) patikino, kad akys kur kas plačiau atsiveria ir širdis labiau džiaugiasi grožintis kalnuotos Gruzijos sostinės Tbilisio panorama bei senąja architektūra, rašo „Lietuvos rytas“.

Atvykę į Tbilisį trumpam, nerkite į senamiestį. Šardenio skvere galėtumėte vaikščioti kone visą dieną ir nepabostų. Mat čia yra daug parduotuvių, menininkų studijų, restoranų. Ir lauktuvių įsigysite, ir suprasite, kokie sotūs gruziniški patiekalai.

J. Mikalajūnienė nacionalinės virtuvės restorane patarė užsisakyti gruziniškų koldūnų chinkalių. Jie dažniausiai ruošiami su avienos ar kiaulienos įdaru, bet gali būti ir su varške.

„Koldūnai restoranuose daromi rankomis – kruopščiai skaičiuojama, kad susidarytų 19 klosčių, kurios susijungia į viršūnę. Pirštais imama už viršūnės, koldūnas prakandamas, išgeriamas sultinys ir tuomet suvalgomas koldūnas. Ta viršūnė, kuri buvo liesta rankomis, nevalgoma, paliekama lėkštėje“, – chinkalių valgymo ypatumais dalijosi J. Mikalajūnienė.

Chinkaliais gruzinai dažniausiai mėgaujasi popiet, nes antrojoje dienos pusėje vietos žmonių gyvenimas tik pradeda įsisiūbuoti. „Gruzinai ilgai naktinėja, todėl Šardenio skvere iki vėlumos lankytojams atviri restoranai ir menininkų studijos, iki paryčių šurmuliuoja naktiniai klubai. Girdėjau, kad dėl linksmo naktinio gyvenimo vietos žmonės rytais vėluoja į darbą“, – pasakojo vilnietė.

Jeigu nesate nusiteikę naktinėti, dieną skirkite pažinčiai su įžymiomis Tbilisio istorinėmis vietomis. Įsimintinų įspūdžių patirsite apsilankę didingoje Narikalos tvirtovėje. „Užkopti iki tvirtovės prireiks jėgų ir kantrybės, bet nuo jos atsiverianti vaizdinga Tbilisio panorama verta šių pastangų“, – J. Mikalajūnienė žadino smalsumą apsilankyti apie IV amžiuje pastatytoje, tačiau ne kartą karų ir žemės drebėjimų niokotoje pilyje.

Netoli tvirtovės, pačiame Tbilisio centre, išvysite tarsi šioje vietoje nederantį pirčių kompleksą. Tačiau tbilisiečiai neįsivaizduoja, kad galėtų nebūti šių statinių, atsiradusių virš natūralių sieros prisotintų vandens šaltinių. Šios pirtys buvo statomos XVII–XIX amžiuje ir susiformavo kaip atskiras pirčių kvartalas Abanatubanis, kurį pamėgę ir vietos žmonės, ir turistai.

Patartina nuklysti nuo miesto centro, kad pajustumėte senąją Tbilisio dvasią, pasigrožėtumėte mediniais namukais, ilgametes tradicijas išlaikiusiais rankdarbiais.

Tbilisyje dvelkia ne tik senove, bet ir šiuolaikiškumu. Gruzijos sostinėje po 2008-ųjų, kai kilo Gruzijos ir Rusijos karinis konfliktas dėl Pietų Osetijos teritorijos, jau matyti ir naujo gyvenimo ženklų. Iškilo keletas naujų stiklinių pastatų, naujos architektūros tiltas per Kuros (gruzinų k. – Mtkvario) upę, tekančią per Tbilisį.

Bet jeigu esate užkietėjęs istorijos mėgėjas, iš Tbilisio kelioms valandoms susiruoškite į netoli esantį Mcchetos miestą – iki jo vos dvidešimt minučių kelio automobiliu ar turistiniu mikroautobusu.

Ekskursiją į buvusią senąją šalies sostinę galite užsisakyti bet kuriame Tbilisio viešbutyje ar kelionių agentūroje. Apsilankę ant kalno esančiame VII amžių menančiame Džvario vienuolyne (6) trumpam užgniaušite kvapą: jums po kojomis atsivers tarp slėnių ir gyvenviečių vinguriuojančių upių – Kuros ir Aragvos santaka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.