Žagarės vyšnių festivalyje karaliavo kaliausės

Žagarės varnėnams atėjo siaubo dienos – šimtai kaliausių vyšnių rajūnams baidyti kiemuose atsirado dar prieš prasidedant Vyšnių festivaliui, o pagrindinę festivalio dieną Žagarę užplūdo tikra kaliausių armija.

Per Vyšnių festivalį kaliausės buvo kviečiamos pasigražinti į grožio saloną.<br>R. Vitkus
Per Vyšnių festivalį kaliausės buvo kviečiamos pasigražinti į grožio saloną.<br>R. Vitkus
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Jul 22, 2013, 11:31 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 8:32 PM

Prieš penkerius metus kaliausę Žagarės vyšnių festivalio akcentu padaryti pamėginusi, Kaliausių fabrikėlį šiame mieste įkūrusi profesionali lėlininkė Aušra Petrauskienė sukėlė tikrą kaliausių šėlsmą.

Šeštadienį jau iš ryto prie Žagarės dvaro parke įrengtos pagrindinės scenos įsikūręs kaliausių manijos štabas kvietė į šventę atvykusius svečius prisidėti prie persirengėlių ir dalyvauti siekiant rekordo.

Svečiams siūlė drabužių

Kai kurie žmonės į šventę atvyko jau iš anksto apsirengę baidyklėmis, o tiems, kurie tapti kaliausėmis panoro čia pat, padėjo profesionali komanda.

Kaliausių grožio ir mados salone baidyklėmis panorėję tapti šventės dalyviai galėjo išsirinkti iš anksto jau paruoštus drabužius ir pasigražinti.

Tiems, kuriems pasivertimas kaliause sukėlė psichologinių problemų, suskubo padėti čia pat veikusios psichologinės tarnybos specialistės.

Kad prisimintų, kaip atrodė, persirengėliai buvo kviečiami į fotosesiją.

Į šventę atvykusiems žmonėms buvo siūloma pasinaudoti specialiu paštu – išsiųsti pažįstamam žmogui atvirlaiškį su kaliausės atvaizdu.

Mis titulas – šešiametei

Tiems, kurie šėlsme panoro dalyvauti nekeisdami išvaizdos, buvo pasiūlyta pasidaryti kaliauses iš rengėjų parūpintų medžiagų.

Jiems padėjo Kaliausių fabriko direktorė A.Petrauskienė ir pagalbininkai.

Per kelias valandas buvo pagamintos 278 baidyklės, o į šventę atvyko ar čia pat kaliausėmis persirengė 333 žmonės.

Per festivalį buvo apdovanoti įdomiausių kaliausių šeimininkai ir šiurpiausiai, išradingiausiai, gražiausiai persirengę šventės dalyviai.

Gražiausias buvo pripažintas joniškiečio Gyčio Kinderio ir jo dukters Urtės duetas. Šešiametė Urtė Kinderytė tapo ir „Mis Žagarės kaliause”.

Lietus publikos neišbaidė

Jau po vidurdienio visi buvo pakviesti ruoštis rekordui – daugiausia kaliausių į vieną vietą sutraukti turinčiam bendram šokiui („Flashmob”).

Nors repeticijas nutraukęs lietus nesiliovė ir per patį šokį, šis gamtos kaprizas šventės dalyvių neišbaidė. Po jo visi sugiedojo specialiai šiai šventei Egidijaus Žiedo ir Algimanto Raudonikio sukurtą „Kaliausių himną”.

Po to šventės dalyviai buvo susodinti į traktorių priekabas ir nuvežti į Vyšnių sodą.

Čia šalia augančių vyšnaičių įbedę kaliauses svečiai buvo pavaišinti ant duonos užtepta „zapte” (vyšnių uogiene) ir pienu.

Kaliauses Žagarėje masiškai imta statyti po miestiečių sodus 1935–1936 metais nusiaubusių paukščių antplūdžio.

Į Žagarę pakviesti geriausieji

Ketvirtadienį vakare Žagarėje prasidėjusio ir iki sekmadienio trukusio jau devintojo Vyšnių festivalio šūkis šiemet buvo „Renkasi geriausieji”.

Koncertuoti į festivalį pakviesti aktoriai Gediminas Storpirštis, Kostas Smoriginas, bardas Olegas Ditkovskis, Markas Palubenka, choras „Brevis”, Neda ir Vytauto Labučio kvartetas, Jurga Šeduikytė su grupe, Jazzu, Leonas Somovas su grupe, Donatas Montvydas, grupė „The Stanleys” iš Australijos, SEL.

Šventės dalyvių laukė net keli turgeliai, naktinės filmų peržiūros, žirgų lenktynės, futbolo varžybos, traktorių šou bei kiti renginiai.

Bus kultūros sostinė

Per keturias Žagarės vyšnių festivalio dienas jame apsilankė apie keturiasdešimt tūkstančių žmonių.

Devintą kartą Žagarėje surengta šventė tapo generaline repeticija prieš jubiliejinį kitų metų festivalį.

2015 metais Žagarė bus paskelbta Lietuvos kultūros sostine.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.