Buriuotojų gyvenimas – be sekso, dušo ir įprasto maisto

80 dienų vienui vienas jūroje. O jei tiksliau – 80 dienų, 19 valandų, 23 minutes ir 43 sekundes. Per tiek laiko visai neseniai buriuotojas Alexas Thomsonas apiplaukė pasaulį ir užėmė trečiąją vietą prestižinėse „Vandee Globe“ varžybose. Nuo pirmąją vietą užėmusio prancūzo Francois Gabart'o jis atsiliko dviem dienomis, bet tai nesutrukdė Alexui tapti greičiausiu britu, kuris vienas apiplaukė aplink pasaulį vieno korpuso jachta.

18 metrų „Hugo Boss“ jachta neseniai plaukiojo Baltijos jūra.<br>„Hugo Boss"
18 metrų „Hugo Boss“ jachta neseniai plaukiojo Baltijos jūra.<br>„Hugo Boss"
Daugiau nuotraukų (1)

Liuminata Mickutė

2013-07-25 13:17, atnaujinta 2018-03-02 15:09

80 dienų vienui vienas jūroje. Kvepia nuotykiais, skaitytais Jules'o Verno knygoje „Aplink pasaulį per 80 dienų“. Tad kai A. Thomsono jachta prisišvartavo prie Talino krantų ir „Hugo Boss“ bei vietos franšizės partneris „Apranga“ pakvietė patirti bent dalelę to, ką Alexas jautė plaukdamas aplink pasaulį, įsivaizdavau jaudulio ir pavojų kupiną kelionę. Baltijos jūra Talino įlankoje – rami, tad pavojaus, net ir pasvirus jachtai, nebuvo. Tačiau įgulos narių pasakojimai apie buriuotojų gyvenimą kėlė nuostabą ir susižavėjimą.

Baltijos krantai, skalaujantys Taliną, per seklūs, tad iki 18 metrų jachtos skriejame motorine valtimi. Jachtoje žurnalistų ir „Aprangos“ delegaciją pasitinka dailiai nuaugę, saulės nubučiuoti vaikinukai – A. Thomsono įgulos nariai.

Kone ištisus metus šie penki vyrukai praleido jūroje. Kartu. Bet išlipę į krantą neskuba skirstytis. Kartu linksminasi, o jauniausias įgulos narys Ollie Youngas grįžus atostogų į gimtąją Didžiąją Britaniją, skuba ne namo, o pas vyresnįjį kolegą Jesse’ą Naimarką-Rowse’ą. „Jesse’as su žmona man nuomoja kambarį. Taip paprasčiau“, – nusišypso 25-erių Ollie.

Buriuoti jis pradėjo būdamas dar mažas, o sulaukęs pilnametystės gavo buriavimo licenciją. Vaikinukas iš Plimuto, tad maloniai nustemba, kai išgirsta apie Plimute gyvenančią auksinę Lietuvos žuvelę Rūtą Meilutytę. Pasirodo, ir jis lankė Rūtos mokyklą. Tik ilgai netvėrė – režimas buvo per sunkus laisvę mėgstančiam vaikiui.

Sunku suprasti, kur ta laisvė, kai dienų dienas ar net mėnesius esi įkalintas vandenynuose. Supantys žmonės dieną naktį tie patys, jokių merginų, jokių linksmybių. O jachtos vidus – visi kambariai viename.

„Čia mūsų virtuvė“, – rodo Markas Owensas, A. Thomsono įgulos narys, į pašto dėžutės dydžio kaitintuvą. Čia jie kasdien gamina vis tą patį maistą – sausą jautieną pakelyje užpila vandeniu. Viename pakelyje – du tūkstančiai kalorijų. Tokių per dieną įgula turi suvalgyti po tris, mat sunkus fizinis darbas jachtoje išsunkia iš vyriškių po penkis tūkstančius kalorijų per dieną.

Čia pat ir tualetas – kibiras, į kurį atlieka visus gamtinius reikalus. Dušas? Tokia privilegija vyrai naudojasi tik išlipę į krantą.

„O prigulam kur papuola“, – sako Markas, rodydamas į kietus juodus maišus.

Jei jachta plaukia komanda, naktį vaikinai pasiskirsto į grupes: viena grupė tris valandas budi ant denio, kita grupė tuo metu bando užmigti. Po trijų valandų pamaina keičiasi. Tačiau kai jachta plaukia vienas žmogus, kaip kad aplink pasaulį apkeliavęs A. Thomsonas, naktį poilsiui skiriama vos penkiolika minučių: penkiolika minučių ant denio, tuomet – penkiolika minučių miego. Ir vėl ant denio!

„Ne taip jau romantiška“, – buriuotojų gyvenimą apibendrina vyriausias įgulos narys Jesse’as.

Nepaisant visų nepatogumų, be jūros A. Thomsono įgula gyventi negali. „Klajūniškas gyvenimas turi privalumų – pamatai daug šalių, susipažįsti su daugybe įdomių žmonių. Žinoma, svarbiausia, kad visi įgulos nariai būtų labai kantrūs ir diplomatiški. Juk dienų dienas leisti kartu nėra taip paprasta“, – sako Ollie. O kaip moterys, meilė, šeima? „Dabar to negaliu sau leisti“, – nusijuokia jaunuolis, kurio kiekvienam krante laukia vis naujas nuotykis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.