Ne visų Kauno tvenkinių vanduo suteikia atgaivą

Kalniečių ir Aleksoto gyventojai turi išskirtinę prabangą – greta jų namų tyvuliuoja tvenkiniai. Vieni miestiečiai naudojasi jų teikiamais malonumais, kiti tik svajoja karštą vasaros dieną išsimaudyti, nes ne visi šie vandens telkiniai švarūs.

Šalia Kalniečių parko gyvenantys kauniečiai tvenkinio pakrantėje kasdien noriai ilsisi. Tik ne visi poilsiautojai tvenkinio pakrantes sugeba palikti švarias.<br>M. Patašiaus
Šalia Kalniečių parko gyvenantys kauniečiai tvenkinio pakrantėje kasdien noriai ilsisi. Tik ne visi poilsiautojai tvenkinio pakrantes sugeba palikti švarias.<br>M. Patašiaus
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Aug 3, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:35 AM

Kauniečiai, norintys kelias valandas praleisti gamtoje, turi galimybę tai padaryti nesiruošdami į tolimą kelionę. Miestiečiai gali pailsėti prie tvenkinių.

Nedideli vandens telkiniai tyvuliuoja Kalniečių parke, Linksmadvaryje ir kitoje Aleksoto vietoje esančiame Naugardiškių parke.

Tačiau ne visuose tvenkiniuose galima pasipliuškenti.

Kalniečių parkas – nugultas

Ne tik savaitgaliais, bet ir paprastą šiltą vasaros dieną Kalniečių parke verda gyvenimas.

Aplinkinių mikrorajonų gyventojai čia ilsisi ne tik susėdę ant tvarkingai įrengtų suolų.

Daugybė kauniečių pasikloję patiesalus šiluma mėgaujasi parke esančio tvenkinio pakrantėje. Vieni skaito, kiti žuvauja, treti gurkšnoja įvairius gėrimus.

Įkaitę poilsiautojai drąsiai maudosi negiliame tvenkinyje drauge su vaikais ir net šunimis.

Maudosi ir vaikai, ir šunys

Netoli parko gyvenantis bedarbis Jonas Danilevičius pasakojo, kad tvenkinys – ne tik puiki vieta pailsėti neišleidus nė lito.

„Ateinu čia kasdien. Ne tik pabūnu gamtoje, bet ir pasigaunu žuvų. Šiandien per kelias valandas sužvejojau 8 nedidelius karosus. Bus vakarienei“, – džiaugėsi vyras.

Kitas greta parko gyvenantis kaunietis Albinas Diliūnas tvenkinyje pliuškenosi su dukra ir šunimi Čiupsu.

Šis tvenkinys ilgą laiką buvo apleistas. Prieš keletą metų vietos bendruomenė susitelkė ir iš miesto valdžios išsireikalavo, kad parkas būtų sutvarkytas. Prie tvarkymo darbų prisidėjo ir patys gyventojai.

Dabar parke išgrįsti ir apšviesti takai. Tvenkinys – išvalytas.

„Pažiūrėkite – plaukioja antys. Jei jos čia gyvena, vadinasi, aplinka švari. Todėl patys tvenkinyje dažnai maudomės. Odos neberia“, – sakė A. Diliūnas.

Pakrantę prižiūri gyventojai

Tvenkinio malonumais norėtų mėgautis ir Linksmadvario gyventojai. Natūralus požeminių upelių maitinamas vandens telkinys yra Universiteto gatvės gale.

Kad gražus gamtos kampelis būtų tvarkingas, ypač stengiasi greta tvenkinio gyvenantis tautodailininkas Algimantas Kulieša. Vyras nuolat tvarko krantus, šienauja pakrantę. Yra pasodinęs medžių ir pastatęs savo sukurtų skulptūrų.

Prie tvenkinio įrengtas ir krepšinio stovas, vaikų žaidimų aikštelė, keli treniruokliai.

Rankų ketina nenuleisti

„Tikėjausi, kad šiemet visi galėsime tvenkinyje maudytis. Bet kol kas to daryti dar negalime. Bet aš rankų nenuleisiu. Šią vietą paversiu tinkama ilsėtis“, – tikino vyras.

A.Kulieša ir greta tvenkinio gyvenantys aleksotiškiai pasakojo, kad žiemą tvenkinys buvo tvarkomas. Seniūnija pasirūpino, kad iš jo būtų iškuoptas dumblas.

„Atėjus pavasariui tvenkinys vėl ėmė želti. Vandens nedaug. Reikės įleisti amūrų, kad šie naikintų dumblius, ir vanduo taptų švarus“, – kalbėjo Linksmadvario gyventojai.

Valymo darbai nepadėjo

Kitoje Aleksoto vietoje žmonės yra pamėgę Naugardiškų parką. Jame įrengta lauko scena, suolai, sūpynės vaikams.

Tyvuliuoja ir du tvenkiniai. Tačiau jie taip pat pamažu pelkėja.

„Čia tik mūsų seneliai gal prieš 20 metų maudėsi. Mums to daryti tėvai neleidžia, nes vanduo nešvarus.

Žmonės į jį meta šiukšles“, – pasakojo prie vandens telkinio žaidžiantys vaikai.

Parke sutiktos Agnė Norvalaitytė ir Augustė Mikučionytė taip pat gailėjosi, kad prie pat namų esančiuose tvenkiniuose maudytis negalima.

„Žiemą vieną tvenkinį kuopė. Bet pavasarį jis vėl ėmė želti, vanduo drumzlinas. Gaila, kad norint pasimaudyti reikia keliauti į kitas Kauno vietas“, – sakė merginos.

Sutvarkyti kainuotų pusę milijono litų

Ramūnas Judeika

Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas

„Kalniečių parko tvenkinį pavyko sutvarkyti taip, kad vanduo jame būtų švarus, dėl kelių aplinkybių. Greta jo nėra miesto kanalizacijos tinklų. Į telkinį patenka tik požeminis ir lietaus vanduo.

Į tvenkinį įleidome amūrų, kurie suėda dumblius bei žoles. Todėl šis tvenkinys neužželia, sparčiai nesikaupia dumblas. Iš Naugardiškių parke ir Universiteto gatvėje esančių tvenkinių dumblas buvo išvalytas.

Tačiau jų dugnas yra molingas. Be to, aplink Universiteto gatvės tvenkinį gyventojai yra įsirengę nelegalias kanalizacijos nuotekas. Dėl šių aplinkybių nešvarumai šiuose vandens telkiniuose sparčiai kaupiasi.

Norint šiuos tvenkinius paversti tinkamais poilsiui, reikia sutvirtinti šlaitus, atlikti kitus kapitalinius darbus.

Vieno tvenkinio sutvarkymas gali kainuoti apie 0,5 milijono litų. Tokių lėšų galima gauti nebent iš Europos Sąjungos fondų.

Gyventojus noriu perspėti: kad ir kokie švarūs iš pažiūros atrodytų tvenkiniai, tokiuose nedideliuose vandens telkiniuose maudytis nepatariama.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.