Panevėžio aviacijos šventėje - „Lituanicos“ skrydis

Penktadienio pavakarę į Panevėžio aeroklubą susirinkę žiūrovai galėjo savo akimis išvysti skrendančią oranžinės spalvos „Lituanicą“. Tikrojo legendinių lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno lėktuvo veikiančios kopijos autorius Vladas Kensgaila kartu su pilotu Sigitu Noreika pilotavo savo kūrinį.

Prieš S.Dariaus ir S.Girėno skrydžio 80–mečio paminėjimo renginius V. Kensgaila kartu su bendraminčiais nusprendė prikelti „Lituanicos“ kopiją skrydžiams.<br>V. Petrauskienė
Prieš S.Dariaus ir S.Girėno skrydžio 80–mečio paminėjimo renginius V. Kensgaila kartu su bendraminčiais nusprendė prikelti „Lituanicos“ kopiją skrydžiams.<br>V. Petrauskienė
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Aug 3, 2013, 12:41 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:42 AM

„Lituanicos“ skrydžiu prasidėjo šventė, skirta istorinio lietuvių lakūnų skrydžio per Atlantą 80–mečiui pažymėti. „Kas patingėjo ateiti į aviacijos šventę, tas dabar legendinį lėktuvą gali matyti per langą ar balkoną“, - sakė šventės vedėjas, kai oranžinis orlaivis kiek nutolo nuo aerodromo teritorijos. Tačiau apsukęs ratą jis vėl pasirodė. „Lituanica“ Panevėžyje kilo ir leidosi du kartus: šventės pradžioje ir pabaigoje.

Prieš S.Dariaus ir S.Girėno skrydžio 80–mečio paminėjimo renginius V. Kensgaila kartu su bendraminčiais nusprendė prikelti „Lituanicos“ kopiją skrydžiams. Mat prieš tai lėktuvas daugiau, nei dešimtmetį buvo eksponuojamas Lietuvos aviacijos muziejuje.

„Sudarėme keliasdešimties tūkstančių litų sąmatą. Už tuos pinigus norėjome iš pagrindų atnaujinti istorinio lėktuvo veikiančią kopiją. Tačiau Vyriausybė nerado pinigų šiam darbui paremti. Tuomet patys susiradome verslininkų, kurie surinko apie 7 tūkstančius litų. Padarėme viską, kad lėktuvas galėtų pakilti ir skristi“, - prieš šventę sakė Panevėžio aeroklubo vadovas Bronius Zaronskis.

Legendinio skrydžio paminėjimui skirtos aviacijos šventės vyko ne viename Lietuvos mieste. Ir ten jas pradėdavo oranžinis orlaivis, pažįstamas kiekvienam lietuviui. „Lituanica“ kilo, raižė padangę ir leidosi jau šešiuose miestuose. Šeštadienį pasirodys Biržų aviacijos šventėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.