Karštą dieną negąsdina nei žalias vanduo, nei dvokiantys tualetai

Automobilių gausa ir raudoni it vėžiai – nudegę ir apsilupę – vilniečiai nardo Žaliuosiuose ežeruose. Nors vanduo praskaidrės tik rugpjūčio antroje pusėje, netoli Vilniaus esančiame paplūdimyje žmonių netrūksta.

Prie Vilniaus esančius paplūdimius prižiūri įmonė „Grinda“. Paplūdimiuose gausu vilniečių, juose įrengti plūdurai, budi gelbėtojas ir naras.<br>D.Umbraso nuotr.
Prie Vilniaus esančius paplūdimius prižiūri įmonė „Grinda“. Paplūdimiuose gausu vilniečių, juose įrengti plūdurai, budi gelbėtojas ir naras.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Aug 7, 2013, 8:00 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:15 AM

„Neturėjome bėdų su žmonėmis. Vilniečiai pakankamai tvarkingi – nereikėjo gelbėti ar traukti iš vandens, tačiau visuomet stebime ne tik besimaudančius, bet ir besideginančius kaitrioje saulėje“, – apie savo darbo subtilybes kaitrioje saulėje pasakojo prie Žaliųjų ežerų dirbantis naras Rolandas.

Prie Vilniaus esančius paplūdimius prižiūri įmonė „Grinda“. Prie Žaliųjų ežerų įrengta tinklinio aikštelė, keletas suoliukų, čiuožykla vaikams. Kiekvienoje maudykloje yra ir tualetas, budi gelbėtojas ir naras.

Budi ir gelbėtojas, ir naras

„Turėjau mokytis Klaipėdoje narų mokykloje. Reikėjo tam tikro sportinio pasiruošimo, gerų plaukimo įgūdžių“, – apie savo profesiją kalbėjo gelbėtojas-naras, tačiau prasitarė, kad ir jam gelbėti vilniečių neteko.

Norintys atsikvėpti Pilaitės gyventojai skuba į Salotės ežerą, lankytojų netrūksta prie jo įrengtoje kavinukėje, o šalia esantis pušynas – atgaiva senjorams.

„Prie ežero ateinu pasivaikščioti kiekvieną popietę. Kai jau nėra tokios kaitros, man patinka pabūti gamtoje, grožėtis ja. Nemėgstu vandens“, – prasitarė garbaus amžiaus Pilaitės gyventoja.

Vanduo trečiadienį Valakampiuose, Salotėje ir prie Žaliųjų ežerų šiltas – 22 laipsniai, o vidutinė oro temperatūra siekė 30 laipsnių šilumos.

Prie Žaliųjų ežerų – šeimos ir jaunimas

Prie Žaliųjų ežerų, labiau nutolusių nuo Vilniaus, – gausus būrys šeimų, jaunimo, besimyluojančių porų. Vieni žaidžia tinklinį, kiti – mėgaujasi saulės voniomis, treti – pliuškenasi nuo dumblių pažaliavusiame vandenyje.

„Čia su anūke atvykstame nuolat, nepastebėjau, kad atsirastų bėrimų. Čia juk tik dumbliai. O kur daugiau važiuoti?“ – prie Žaliųjų ežerų net su trimis anūkais iš miesto centro atvykusi pailsėti kalbėjo Tatjana.

Moteris pasakojo, kad kol anūkų tėvai dirba, ji juos prižiūri. Prie ežero su anūkais ji atvažiuoja porą-trejetą dienų per savaitę. Į Žaliuosius ežerus važiuoja 35A, 66, 76 ir 36 miesto autobusai, tad moteriai paplūdimį pasiekti nėra sudėtinga.

Vis dėlto, ne visi linkę važiuoti prie Žaliųjų ežerų ar Salotės ežero – yra tų, kuriems patinka tekantis Neries vanduo: „Jau kokį dešimt metų vykstame į Valakampius. Mums patinka su draugais žaisti šachmatais, čia ir vėjelis gaivesnis, ir vanduo švaresnis nei Žaliuosiuose ežeruose.“

Paplūdimiai tvarkomi ir prižiūrimi

Vyrai pasakojo, kad paplūdimiai jau keletą metų tvarkomi ir prižiūrimi: įrengti tualetai, sutvarkyti paplūdimiai, įrengti suoliukai, stalai: „Mums čia patinka, bet tualetai galėtų būti tvarkingesni, nepalyginsi, kaip buvo ankščiau, bet norėtųsi, kad tų siaubingų kvapų nebūtų.“

Sutikti poilsiautojai pasakojo, kad paplūdimiai šiais metais prižiūrimi labiau. Juose nuolat – nuo 8 val. ryto iki 20 val. vakaro – budi gelbėtojas ir naras. Visuose paplūdimiuose įrengti plūdurai vaikams, tualetai, persirengimo kabinos.

Didžiausio poilsiautojų antplūdžio gelbėtojai tikisi sulaukti savaitgaliais, kai vilniečiai nebeskuba į darbus: „Tuomet padaugėja darbo, atsiranda girtaujančių ir drąsuolių. Kažkaip su jais susitariame. Retai kada kviečiame policiją.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.