Kardelių parodoje - ir gėlė „Bundanti sąžinė“

Panevėžyje ketvirtadienio popietę prasidėjo tarptautinė kardelių paroda.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Aug 22, 2013, 3:45 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 7:28 PM

Panevėžio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos atrijaus terasą penktus metus papuošia ryškiaspalviai žiedai. Pasidžiaugti pačių išvestais ar jau anksčiau sukurtų veislių kardelių spalvų deriniais susirenka šių gėlių auginimo entuziastai.

Šiais metais parodyti savo išaugintus pačius gražiausius žiedus atvežė gėlininkai iš Latvijos ir Baltarusijos. Parodoje dalyvauja ir Lietuvos gėlių selekcininkų draugijos nariai iš Panevėžio, Vilniaus, Šiaulių, Neveronių, Kauno, Kalvarijos, Šunėkų.

Šalia kardelių eksponuojami ir kitų rudens gėlių - jurginų, taip pat žiedų formų įvairove stebinančių vijoklinių raganių.

Parodos organizatorius panevėžietis medikas, dabar jau pensininkas Alfonsas Žobakas apgailestauja, kad šie metai gali tapti paskutiniais, kai mieste organizuojama kardelių paroda. Kasmet mažėja jos rėmėjų, o vien gėlininkų entuziazmo nepakanka.

Tiesa, pats A.Žobakas net ir sulaukęs garbingo amžiaus, entuziazmo nestokoja. Jis net du kartus yra skridęs į Ameriką vien tam, kad aplankytų ten organizuojamas šių ypatingų gėlių parodas.

„Kardelius auginu jau daugiau, nei 30 metų. Prieš tiek laiko vienas pažįstamas įpiršo man kelis svogūnėlius ir įkalbino auginti“, - prisiminė kardelių augintojas.

Parodos lankytojus stebina ne tik žiedų ir spalvų įvairovė, bet ir selekcininkų išmonė. Kai kurie veislių pavadinimai skamba išties neįprastai. Pavyzdžiui, subtilaus vyno atspalvio dideliais žiedais akį traukianti gėlė vadinasi „Bundanti sąžinė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.