Šri Lanka: liūtis pirtyje ir kiti gamtos pokštai

Specialiai „Lietuvos rytui“, Šri Lanka

West Express
West Express
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Keliuotis

2013-10-07 11:48, atnaujinta 2018-02-21 10:12

Kelionėse man teko patirti ir šaltį, ir karštį, ir sniego atakas. Tačiau musoninių liūčių – dar ne. Gal todėl, kad kelionių laiką visada rinkdavausi pasibaigus liūčių sezonui. Taip buvo ir šį kartą. Bet gamta kartais būna didelė išdaigininkė.

Nusileidus Kolombo (Šri Lanka) oro uoste net naktį tvanku.

Iki Dambulos autobusu dar reikia įveikti šimtą kilometrų. Džiunglių keliais greitai tai padaryti nepavyks. Tad nusnaudžiu trejetą valandų.

Kai išlipu, apstulbęs dairausi į šalis. Aušra džiunglių apsuptyje tiesiog keri. O jau paukščių balsai!

Kuo arčiau saulėtekis, tuo jų daugiau. Reikia pamatyti papūgų pulkus – kažko jos labai neramios ryte.

Tarp medžių vainikų sparčiai formuojasi rūko šleifas, lyg paslapties skraiste pridengiantis upės vingį. O ir pati upė keista – lyg plati autostrada, išgrįsta didžiuliais akmenimis, ryžtingai įsirėžusi į augalijos valdas. Vanduo tarp akmenų matyti tik kur ne kur.

Keli netikėti saulės spinduliai sunaikina rūko šleifą ir – kas keisčiausia – nutildo paukščių chorą.

Geriame kavą ir vėl stebimės. Kava, švelniai tariant, prasta. Pasirodo, čia neauga kavamedžiai. Dar prieš 150 metų jie užsikrėtė liga, kuri sunaikino kavamedžių plantacijas.

Užtat arbatos plantacijas tiesiog reikia pamatyti – unikalios Ceilono arbatos rūšys čia puoselėjamos ir saugomos kaip vaikai.

Dairausi ir stebiuosi. Viešbutis džiugina švara, aptarnavimu ir harmonija su gamta. Neišlipu iš baseino. O kam, jeigu alaus atneša vos žvilgtelėjus?

Liūčių sezonas baigėsi, saulė ritinėjasi žeme. Ko daugiau reikia keliautojui? Dairaisi, maklinėji po senąją Šri Lankos sostinę Polonaruvą, bandai išvengti makakų antpuolio. Karšta. Jėgų nėra. Sugauni įkyrią mintį – gal artėja senatvė? Bet ne, tai ne tai.

Jauti, kad gamta ruošia kažką nepaprasto. Staiga iš už šventyklos išlenda juodas debesis. Tokius mačiau tik Himalajuose. Ir prasideda. Kas? Tvanas. Lietaus čiurkšlės glosto kūną. Pietų musonai tiesiog nutarė pratęsti liūčių sezoną. Nesakyčiau, kad man tai nepatinka. Ar įsivaizduojate liūtį pirtyje? Mūsų reakcija – stulbinama. Iš šalies atrodome kaip psichopatų gauja. Žvengiam. Kitaip nepasakysi.

Kai lietus baigiasi, išgręžiam drabužius, išgeriam alaus ir traukiame susipažinti su senąja sostinės architektūra. Toli nenueiname.

Musonas smeigia antrą, trečią, ketvirtą kartą. Vaikštau varvantis. Iš visur varvantis. Bet veltui laiko neleidžiu – juk reikia pusvelčiui nupirkti dramblį ar varaną, išdrožtą iš rožės medžio. Tad deruosi lietuje su prekeiviais ir jaučiu palaimą.

Šri Lankoje stebina viskas – geraširdžiai žmonės, nuostabi gamta, unikali gyvūnija. Sustoji prie lūšnos, prisiperki skanėstų, pavaišini vaikus saldainiais, o jų tėvai parodo, ką galima padaryti iš kokospalmių. Čia pat – dramblių kaimenės, laukinių šunų būriai, milžiniški šikšnosparniai, atakuojantys miestus po saulės laidos.

Švaru. Negaliu patikėti. Tokia artima Indijai šalis ir toks kontrastas. Matyt, britai čia nuveikė tikrai daug.

Bet nebūčiau istorikas ir prisiekęs keliautojas, kad nepastebėčiau, kaip organizuota turistų apsauga. Lietuvoje taip profesionaliai dirba tik Vadovybės apsaugos departamento vyrai. Šri Lankos gyventojai nenori jokių konfliktinių situacijų.

Siekdamas išbandyti fizines jėgas, kopiau į Sigirijos kalną, dar vadinamą Liūto nasrais. Tai sunkiai prieinama tvirtovė, įkurdinta monolitinėje uoloje, iškilusioje 1200 metrų virš jūros lygio.

Joje įrengti vandens parkai, požeminė vandens nutekamųjų vamzdynų sistema, leidusi funkcionuoti fontanams, baseinams, irigacijai žemumoje. Nesuprantama, kaip pirmajame tūkstantmetyje į kalną pakėlė kelis šimtus tonų sveriančius akmenis.

Nustebęs stovėjau prie penkių aukštų namo dydžio riedulio, kurį prilaiko stabilizuojantys akmenys – juos išmušus, riedulys galėjo sunaikinti visą užpuolikų armiją.

Niekur kitur pasaulyje man neteko matyti žvejų, pusdienį sėdinčių ant baslio vandenyno pakrantėje. Nagombo pakrančių žvejų katamaranai tiesiog tyčiojasi iš Indijos vandenyno bangų. Tai unikalu ir nepakartojama. Nors mano vaizdiniams gali būti ribos, tačiau ne šioje saloje.

Dar iki šios kelionės su „West Express“ žinojau, kad vietos žemdirbiai, raudami ryžius, tiesiog iš pelkės išrauna smaragdus, ametistus, topazus ir kitus brangius akmenis. Nesąmonė? Galbūt. Bet vaizdai vienoje seniausių deimantų kasyklų tiesiog pribloškė.

Šioje šalyje įsigyti pirkiniai gali padėti apmokėti visą kelionę. Tokių mažų kainų nemačiau nei Azijoje, nei kur nors Afrikoje ar Lotynų Amerikoje.

Bet gana apie Šri Lanką. Juk sunku net suvokti, kad gyvenau buvusio Didžiosios Britanijos generalgubernatoriaus rūmuose.

Įsivaizduokite – vakaras, žvakių šviesa, moterų vakarinės suknelės ir fortepijono skambesys. Na, vėl per sunku tai suprasti. Vaizduotėje – Vilnius. Vienos vakaras. Niekaip kitaip neįvardysi to, ką matau.

Skrendu į Malę (Maldyvai). Sako, gražesnių vietų pasaulyje nėra. Nesiginčiju. Užsitempiu švarius marškinėlius, šortus ir stoviniuoju oro uoste.

Išskalbti drabužiai sunkiai džiūvo visą savaitę. Lyg ir sausi.

Maldyvai kaip Maldyvai. Puikus koralinis rifas. Ekvatorius. Pasiplaukiojimas su rykliais, rajų būriai. Manau, kad čia važiuoti turi jaunavedžiai.

Pabaigoje – dar vienas prisiminimas apie vakarienę Šri Lankoje. Sėdžiu prie stalo, kurio kojas beveik liečia potvynio bangelės. Pasišviečiame deglais – kitaip į burną nepataikytume sprindžio dydžio krevečių. Lyg fantastinis monstras šalia – žvejų katamaranas. Tos krevetės ką tik iš jo.

Dangų raižo meteoritai. Pusiaunaktis, apie 30 laipsnių šilumos. O Lietuvoje šalta. Nebeturiu ką pridurti.

Pasiūlymai – ir pavieniams keliautojams, ir grupėms

Daina Fijalkauskienė (kelionių agentūros „West Express“ ekspertė):

„Jau daugiau nei vienuolika metų kelionių agentūra „West Express“ organizuoja keliones į Indijos vandenyno perlu vadinamą kraštą – Šri Lanką.

Organizuojama daugybė įvairių maršrutų po šią nepakartojamą šalį, kurioje yra net septyni UNESCO saugomi istorinio paveldo objektai, nepakartojama augalija ir gyvūnija, 20 nacionalinių parkų. Čia galima pamatyti arbatos auginimo ir gamybos procesą, pasimėgauti Indijos vandenyno pakrantės teikiamais malonumais, derinti poilsį ir kūno bei sielos atgaivą ajurvedos centruose.

Vienas „West Express“ siūlomų grupinių maršrutų suteikia galimybę aplankyti net dvi skirtingas šalis – pasigrožėję Šri Lankos kultūriniu palikimu, keliautojai skrenda į Maldyvus – nardytojų ir poilsiautojų rojų.

Šri Lanką dažnai renkasi ir tie, kurie svajoja apie kitokias sutuoktuvių ceremonijas. Šri Lankoje jos ne itin brangios, o juk susituokti pasidabinus nacionaliniais šios šalies kostiumais, kai ceremoniją lydi šokėjai, ugnies fakyrai ir būgnai, o nuotaka atjoja ant dramblio, – itin įspūdinga.

„West Express“ kelionių agentūroje laukiami ir tie, kurie planuoja kelionę dviese, lydimi tiktai gido-vairuotojo, ir draugų kompanijos ar išsiruošę į kelionę su grupe. Siūlome prisijungti prie „WE Travel“ organizuojamų maršrutų:

Šri Lanka su apsilankymu Jalos nacionaliniame safario parke – lapkričio 21 d., Šri Lanka ir Maldyvai – lapkričio 24 d., Naujieji metai Šri Lankoje – gruodžio 30 d., po Šri Lanką – su asmeniniu vairuotoju (išvykimo datų pasirinkimas yra didelis, o 10 dienų maršruto kaina be skrydžio – nuo 1995 Lt).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.