Ką aplankyti Maljorkoje per 24 valandas?

Maljorka – didžiausia Balearų salyno sala, priklausanti Ispanijai, pasižyminti įspūdingu kraštovaizdžiu, didingais Tramuntanos kalnais, įstabiais paplūdimiais, įsispraudusiais tarp uolų, kurių gražiausias – Sa Kalobros (Sa Calobra) – buvo tapęs filmo „Debesų žemėlapis“ („Atlas Cloud“) su Tomu Hanksu ir Halle Berry filmavimo aikštele. Ir, žinoma, maisto bei vyno kultūra,rašo dienraščio „Lietuvos rytas“ priedas „Gyvenimo būdas“.

Restoranėlis „Ca’s Patro March“.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Restoranėlis „Ca’s Patro March“.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 26, 2013, 12:01 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:03 PM

Tad, tiesą sakant, būtų tikra nuodėmė nuvykti į Maljorką vos 24 valandoms. Bet įsivaizduokime, kad sėdote į lėktuvą, skrendantį tiesioginiu reisu, pasiryžę saulėtai praleisti savaitgalį ir per 1 dieną pamatyti tai, ką verta pamatyti Maljorkoje.

Vos atvykusiems patarčiau išsinuomoti automobilį. Gražiausios vietos yra salos gilumoje, o ne didžiuosiuose ir labiausiai salos įvaizdį gadinančiuose kurortuose. Stereotipą, kad Maljorka yra pigių atostogų ieškančių vokiečių ir britų pamėgta vieta, palikite pigių atostogų katalogų skaitytojams. Žinoma, jeigu norėsite, tokių vietų tikrai rasite. Bet geriausi – maži, simpatiški salos viešbučiai, įsikūrę buvusiose aliejaus spaudyklose, tvirtovėse ar aristokratų vilose, nėra pigūs nei sezono, nei ne sezono metu. Pridėkime dar 24 golfo laukus, 5 „Michelin“ žvaigždutėmis apdovanotus restoranus – visa tai orientuota į pasiturinčius europiečius, bandančius pabėgti nuo žiemos šalčių.

Po sočių ir ilgų pusryčių viešbutyje, vainikuotų puodeliu kortado – „cafe cortado“ (nedrįskite gerti tos termosinės viešbučių kavos ir išdidžiai reikalaukite skanios, kvapios ir stiprios ispaniškos kavos su pieno putele), leiskitės romantiškiausių Maljorkos miestelių – Dejos (Deia) ir Valdemosos (Valldemossa) link. Miesteliai – vienas šalia kito ir lyg dvi seserys nuolat konkuruoja: kuri gražesnė ir protingesnė, rašo dienraščio „Lietuvos rytas“ priedas „Gyvenimo būdas“.

Valdemosa pavergs savo legenda – XIX amžiaus lenkų pianisto ir kompozitoriaus Fryderyko Chopino bei prancūzų novelistės George Sand meilės paslaptį ir išsiskyrimo kartėlį sauganti vienuolyno celė iki šiol pritraukia tūkstančius lankytojų.

Nustebau pamačiusi, kad itin siauros miestelio gatvelės išklotos kilimais. Pasirodo, saugumo sumetimais. Mat amžių nugludinti akmenys – pavojingai slidūs.

Deja užburs savo grožiu. Dėl fotogeniškumo ji yra tapusi mėgstama romantiškų tuoktuvių vieta. Be to, Deja garsėja kaip menininkų miestelis.

Užsukau į vieną meno galeriją viešbučio kieme. Jos savininkas per kelias minutes spėjo papasakoti apie meną, parodas ir lyg tarp kito parodyti prieš savaitę jo galerijoje viešėjusio Holivudo aktoriaus Leonardo DiCaprio nuotrauką. Žinoma, greta jo įamžintas ir galerijos savininkas. Sakė, kad buvo su „kažkokiu“ rusu Doroninu (milijardierius Vladimiras Doroninas). Kai išgirsti tokias istorijas, nebestebina, kad „kažkoks“ Andrew Lloydas Webberis (vienas žinomiausių šiuolaikinių britų kompozitorių) turi vilą „va, ten ant kalno“.

Praalkote? Man visuomet daro įspūdį turistų neatrastos vietos. Toks yra restoranėlis „Ca’s Patro March“ Dejos įlankoje su vaizdu į žavųjį miestelį. Kai ten apsilankiau, aštuonkojai tiesiog tirpte tirpo burnoje, o dienos laimikis – kardžuvė buvo verta persivalgymo ir jį lydinčių sąžinės priekaištų.

Vakarieniaujama Maljorkoje vėlai. Restoranų pasirinkimas didžiulis, bet staliuką vakarienei užsisakykite iš anksto kokiai 21 valandai.

Netikiu, kad po dienos ar savaitgalio noriai paliksite šią salą. Tad dalį vietų pasilikite kitam kartui. O sugrįžti čia tikrai verta!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.