Rusų oligarchai Kanuose: iš pat ryto dėžė šampano ir kilogramai ikrų

„Tik rusai gali palikti tris šimtines eurų arbatpinigių, tik rusai gali išgerti dėžę šampano „Veuve Clicquot“ per pusryčius, kurio pas mus vienas butelis kainuoja 270 eurų, tik rusai kviečia į „Carlton“ viešbutį pigias prostitutes!“ – juokiasi restoranėlio „La Brasserie des Artistes“, įsikūrusio centrinėje Kanų gatvėje, padavėjas Anrielis.

Viena iš pramogų - pasiplaukiojimas jachta.<br>123rf nuotr.
Viena iš pramogų - pasiplaukiojimas jachta.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 8, 2013, 7:53 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:15 PM

Ypač prašmatnu išsinuomoti jachtą

Prancūzijos Žydroji pakrantė – tikras rojus tinginiaujančiam Europos elitui. Drėgnas Viduržemio jūros klimatas, prisodrintas jūros gėrybių, marihuanos ir sekso kvapų, kaip magnetas traukia aštrių pojūčių mėgėjus, gyvenančius „Dolce vita“ stiliumi. Būtent Kruazeto rajono krantinėje linksmai laiką leidžia piniguočiai iš viso pasaulio. Tarp jų – ir oligarchai iš Rusijos.

Kiekvienais metais rugpjūčio mėnesį į Žydrąją pakrantę suplūsta nuo darbų ir įtampos pavargę rusų verslo rykliai su šeimomis arba meilužėmis. Tada tykiame ir jaukiame Pietų Prancūzijos Kanų miestelyje rengia triukšmingus vakarėlius, kuriuos vietos gyventojai prisimena iki kitos vasaros.

Daugeliui žinoma vila „Chateau de La Garoupe“, ne taip seniai priklausiusi ponui Borisui Berezovskiui, nemažai svečių pritraukdavo ir žiemą. Joje nuolat apsigyvendavo oligarcho draugai ar jų žmonų draugės. Neretai Žydrojoje pakrantėje apsilanko ir buvęs Čiukotkos gubernatorius Romanas Abramovičius.

Žinoma, turtuoliai poilsiauja ne viešuose paplūdimiuose. Ypač prašmatnu išsinuomoti jachtą, kuri kainuoja apie 300 tūkst. JAV dolerių, ir išplaukti į ištaigingas Viduržemio jūros salas, kur galima pasislėpti nuo pašalinių akių.

Kitas gero laiko praleidimo būdas – vakarėliai prabangiuose viešbučiuose, tokiuose kaip „Carlton“, kur vienvietis kambarys kainuoja daugiau kaip 600 JAV dolerių už parą. Ksiuša Sobčiak, kaip ir Jackas Nicholsonas arba Pamela Anderson, leidžia sau apsigyventi ir kitame ištaigingame viešbutyje – „Majestic“.

Šio viešbučio generalinis direktorius savo interviu laikraščiui „Le Figaro“ apibūdino tipišką savo viešbučio gyventoją: „Tai – rusų verslininkas, kuriam priklauso kuri nors pramonės sferos šaka. Jam apie 50 metų. Ir jis visada atvažiuoja su draugų kompanija. Jo įsitikinimu, geriausia tai, kas brangiausiai kainuoja. Kai jie apsilanko mūsų restoranuose, dažniausiai užsisako alkoholinių gėrimų, kurių vienas butelis kainuoja 800 eurų. Patiekalus jie renkasi ne pagal skonį, o pagal patiekalų kainas. Mūsų miestelyje, kur siauros gatvelės, o vietiniai daugiausia važinėja motociklais, rusai užsisako didžiausių gabaritų „Mercedes“. Manote, kad tai išskirtiniai atvejai? Vien liepos mėnesį rusai mūsų viešbutyje užsisakė 580 vietų.“ Tuo tarpu žinomi rusų aktoriai, atvykę į Kanų kino festivalį, neturi galimybių apsigyventi net pigiausiuose viešbučiuose, kur nakvynė kainuoja apie šimtą dolerių. Ne išimtis ir režisierius Aleksandras Sokurovas, laimėjęs ne vieną garbingą apdovanojimą – jis nuomojosi kambarėlį miesto pakraštyje ir krimto mėsainius pigiuose restoranėliuose.

Rusų pusryčiai prasideda nuo alkoholio

Vietiniai gyventojai buvo sukrėsti pamatę, kiek rusai išgeria alkoholio. Visur Europoje, o ypač Prancūzijos Rivjeroje, jis kainuoja labai brangiai. Pavyzdžiui, „Heineken“ alaus stiklinaitė (0,25) bare kainuoja ne mažiau kaip 3 eurus.

„Tiesiog beprotiškas rusų antplūdis, – suglumęs kalbėjo restorano „La Belle Otero“ metrdotelis Angelo. – Rusai pas mus užsuka kasdien. Iš valgiaraščio jie išsirenka tik tai, kas kainuoja brangiausiai. Jei nežino, ką užsakyti vaikams, tada perka kilogramus ikrų. Rusai nemėgsta, kad juos aptarnautų pamažu, kaip kad priimta pas mus. Jiems ant stalo reikia viską pastatyti iš karto. Paprastai jie užsisako daug daugiau, nei gali suvalgyti. Ir visada moka grynaisiais.“

Dėl turtuolių antplūdžio iš Rusijos viešbučio savininkui net teko pakeisti barų darbo valandas, kadangi atvykėliai pusryčiauja užsigerdami šampanu ar degtine dešimtą valandą ryto.

Rusai įsigudrina į Kanus atvažiuoti net nuosavais automobiliais. Pavyzdžiui, šių metų vasarą rusų oligarchas Aleksandras Šusterovičius kartu su savo drauguže Uljana Ceilina apsuko visas Rivjeros pakrantes nuosavu „Bentley“ su rusiškais numeriais. Beje, apvažiuoti visą Rivjerą galima per parą, nes tarp kurortų – tiesiog juokingi atstumai. Pavyzdžiui, iš Kanų į Nicą nuvažiuoti trunka vos pusvalandį. Todėl rusai linkę keliauti iš paplūdimio į paplūdimį, iš miesto į miestą, iš restorano į restoraną, visur rengdami didžiulius pobūvius.

Pirkdami prekes žiūri tik į firmos pavadinimą Rusų vakarėliai – išskirtinė Prancūzijos Žydrosios pakrantės ypatybė. Puotos keliamos kasdien ir be jokios progos. Visas triukšmingas rusų užstales jungia vienas bendras dalykas – rusiškos degtinės upės. O turtuoliai Dmitrijus ir Ala Zeleninai sugebėjo peršokti net saviškius: Kuršavelyje surengė vakarėlį „Samogon-party“.

Tarp šio gėrimo gerbėjų pastebėti ir Sergejus Lisovskis, Olga Slucker, Romanas Abramovičius ir Aleksandras Mamutas. Buvo užsakyti ir specialiai iš Maskvos atvežti rauginti agurkai ir kibirai raudonųjų ir juodųjų ikrų. Svečius linksmino ir specialiai užsakyti muzikantai iš Moldovos, grupė „Zdob si Zdub“. Paryčiais dalis svečių nusprendė pratęsti vakarėlį Sen Tropeze, viename viešbučio „Byblos“ klube, kur prie rusų turistų prisijungė ir Donatella Versace.

Paprastai vietos policininkai būna lojalūs turistams. O rusų tiesiog bijo iš tolo ir linkę nesikišti į spontaniškai kilusias jų muštynes. Užtat ištaigingų parduotuvėlių savininkai negali atsidžiaugti piniguočiais iš Rusijos. „Vieninteliams rusams nusispjauti į kainas, – sakė parduotuvės „Cristian Lacroix“ pardavėja Marie. – Paprastai jie nepasižymi skoniu, o pirkdami prekes pirmiausia žiūri į prekės ženklo pavadinimą. Jie neturi drabužių nešiojimo kultūros ir kartais būna nemandagūs ir arogantiški.“

Tačiau rusų oligarchai nepaliauja siautėti Rivjeroje ir dėl to, kad jų ne tik niekas nesudrausmina, bet ir visaip palaiko. Šią vasarą Žydrojoje pakrantėje buvo atidaryti keli restoranėliai su astronominėmis kainomis. Šiose įstaigėlėse niekada nebūna tuščių vietų.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.