Kokiame kalnų kurorte galite sutikti manekenę K.Moss?

Kurševelis – dar vienas miestelis Alpėse, besigviešiantis brangiausio Europoje slidinėjimo kurorto statuso.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Šerpytienė

Jan 16, 2014, 8:50 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 11:39 AM

Jame gyvena tik 2 tūkstančiai žmonių, bet yra net 11 penkių žvaigždučių viešbučių bei 7 „Michelin“ žvaigždutėmis įvertinti restoranai.

Kur slypi Prancūzijos bažnytkaimio paslaptis? Kuo jis taip užburia atvykėlius, kad jie ploja milžiniškus pinigus už nakvynę, maistą, vandenį, slidžių nuomą? Ir ko jie ten iš viso važiuoja?

Jei Savojos kunigaikščiai, valdę tą kaimiūkštį, būtų žinoję, kokia šlovė jo laukia, vargu ar taip lengvai 1860 metais būtų atidavę Napoleonui III kaip dovaną už pagalbą išstumiant austrus iš jų valdų.

Bet ta šlovė pradėjo skleistis tik 1967-aisiais, kai žurnalas „Sport Illustrated“ Kurševelį paskelbė geriausiu Europos slidinėjimo kurortu, o prancūzų kino žvaigždė Brigitte Bardot čia praleido žiemos atostogas.

Kurševelis pirmiausia patrauklus didžiausiu pasaulyje slidinėjimo plotu. Šis kalnų kurortas įsikūręs tarp trijų slėnių ir jį sudaro keturios stotys: Kurševelis 1300, Kurševelis 1550, Kurševelis 1650 ir Kurševelis 1850 (pavadinta pagal aukštį nuo jūros lygio).

Kurševelis puikuojasi kalnuose įrengtu oro uostu – čia paprasta atskristi nuosavu lėktuvu iš bet kurio pasaulio taško.

Dar šio kaimelio patrauklumas aiškinamas pasaulio rekordus skinančiais keltuvų į kalnus duomenimis – aukščiausiai keliantis, daugiausia žmonių keliantis, pirmasis Europoje.

Kas dar vilioja į Kurševelį? Viešbučiai. Protu nesuvokiama, kad tokiame kaime galėtų būti net 19 penkių ir keturių žvaigždučių viešbučių bei daugybė paprastesnių. Sezono metu jie visada pilni, nors paprasčiausio kambario čia nė neieškok be kelių tūkstančių litų už naktį.

Šią aukso gyslą pirmasis užčiuopė prabangaus viešbučio „Byblos“ savininkai, tad patirtį, sukauptą pasaulio žvaigždžių pamėgtame Sen Tropeze, išdrįso perkelti į Kurševelį ir 1984 metais čia atidarė prašmatnųjį „Palace des Neiges“. Nakvynė jame kainuoja nuo 3 tūkstančių litų už parą. Šį viešbutį išmėgino ir arabų turtuolis Aga Khanas, ir Ispanijos karalius Juanas Carlosas II.

Kuklūs žmonės, nes gretimuose viešbučiuose naktį būtų praleidę puikiau – štai „Hotel de Charme les Airelles“ nakvynę siūlo beveik už 4 tūkstančius litų, „Alpes Hotel du Pralong“ – už 8 tūkstančius litų, o viešbutis „Annapurna“ galbūt net į prabangiuosius savo apartamentus juos būtų įsileidęs „tik“ už 18 tūkstančių litų nakčiai.

Kurševelyje rojus ir aukštosios virtuvės gerbėjams. Tai – irgi Kurševelio fenomenas. Pačiame kaimelyje yra 4 dviejų „Michelin“ žvaigždučių ir 3 vienos žvaigždutės restoranai.

Pavažiavus kelias minutes – dar keturi žvaigždėtieji, o po pusvalandžio kelio laukia dešimtys gurmano svajonių. Daugiau tituluotų restoranų nei visoje Danijoje ar Olandijoje!

Rusai čia ėmė važiuoti prieš gerą dešimtmetį, kai šią vietą aptiko ir pamėgo oligarchai Romanas Abramovičius, Vladimiras Potaninas, Michailas Prochorovas bei kiti turtuoliai. Jie čia ėmė rengti savo gimtadienius, švęsti rusų Senuosius Naujuosius metus ir šiaip triukšmingai linksmintis. Kaip sakė vieno naujojo ruso žmona, slidinėti į Kurševelį važiuoja tik keli nukvakėliai.

O kiti ant kalno kariasi nebent norėdami parodyti slidinėjimo kostiumą iš naujausios dizainerio kolekcijos arba blizgučiais puoštas slides. Nes įdomiausia papėdėje: kailinių, papuošalų, rankinių demonstravimas, apsipirkimas butikuose, kurių čia – nors vežimu vežk, ir ruošimasis vakarėliams, trunkantiems iki paryčių. Tad kada slidinėti?

Kasmet nuo gruodžio pabaigos iki sausio vidurio Kurševelis tampa Mažąja Rusija. Pabūti čia nors savaitę – garbės ir prestižo reikalas. Jei tavęs čia nėra – tu nieko vertas. Todėl važiuoja, kas tik gali. Kad bent jau nuo to paties kalno kaip ir „sam samyčius“ nusileistų, kad gatvikėje su žinomu žmogumi prasilenktų, kad nors pro langą į linksmybes pažiūrėtų.

Rusų nuo Kurševelio neatskirsi. Net Dmitrijus Medvedevas, būdamas Rusijos prezidentas, kartą sakydamas kalbą apie kovą su krizės padariniais mestelėjo: „Tie, kurie mano, kad jiems viskas einasi gerai, verčiau tegul lieka Kurševelyje.“

Tačiau vien rusais šio kurorto fenomeno nepaaiškinsi. Ir kitu laiku – iki jiems atvykstant ir jau išvykus Kurševelis pilnas kitų tautybių turtuolių. Vasarį jį užplūsta arabai. O per slidinėjimo sezoną čia prašmėžuoja bent po kelias dešimtis įžymybių.

Vietos gyventojai nevengia pasigirti, kad jų kalnelius labai mėgsta manekenė Kate Moss, princas Williamas, dainininkai Eltonas Johnas, R.Williamsas, Prince’as bei futbolininko Davido Beckhamo ir Victorios Beckham pora, ne kartą slidinėjusi su dizaineriu Giorgio Armani, aktoriumi George’u Clooney bei LVMH prabangos prekių koncerno prezidentu Bernard’u Arnault. Taigi rusai su savo linksmybėmis, pasaulio įžymybės, nežinomi turtuoliai – ir štai jums svajonių kaimas, pilnas prašmatniausių restoranų, viešbučių, parduotuvių, paslaugų.

Ir nenormalių kainų. Kainos sukeliamos taip, kad jas įkanda tik turtingųjų sluoksnio atstovai. Taip jie sukuria savo pasauliuką. Tačiau aktoriui juk reikia ir žiūrovų. Jais tampa tie, kurie iš paskutiniųjų perka brangius bilietus į šį spektaklį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.