84 metų viekšniškio svajonė - aplankyti Etiopiją

Atsitiktinai į rankas pakliuvusi knyga apie Etiopiją tapo viso gyvenimo svajone. 84 metų Aloyzas Lengvenis viliasi, kad netrukus pavyks įgyvendinti šią  literatūrinę idėją - aplankyti egzotišką Afrikos valstybę Etiopiją. Tautodailininkas iš Viekšnių miestelio kraunasi lagaminą ir planuoja kitą mėnesį su keliautojų grupe įvykti  į Juodąjį žemyną.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Jan 25, 2014, 11:15 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 2:43 AM

Kažkada dešimties metų vaikui į rankas pakliuvo knyga apie Afriką, ir jis kažkodėl iškart susižavėjo Etiopija.

„Nugyvenau ilgą gyvenimą, bet nuvykti ten iki šiol nepavyko – per darbus, vaikų auginimą trūko tai laiko, tai pinigų. Dabar ir to turiu, ir to, tik sveikata jau nebe ta, bet tikiuosi, atlaikysiu kelionę. Svarbiausia, kad turizmo agentūra surinktų pakankamą grupę žmonių. O tai numirsiu, ir liks mano sumanymas nerealizuotas“, – sako A.Lengvenis.

Viekšniuose gimęs A.Lengvenis anksti liko našlaitis. Jaunystėje gavo vairuotojo pažymėjimą, vairuodamas užsidirbo pinigų ir išvažiavo mokytis į Klaipėdos jūreivystės mokyklą. Čia įgijo laivų mechaniko specialybę. 

.„Labai norėjau plaukioti, maniau, pamatysiu pasaulio, bet gavęs diplomą išplaukiau tik į vieną gal poros mėnesių reisą žvejybos laivu. Baltijos jūroje gaudėme žuvis. O paskui sutikau jauną, labai gražią, už mane gerokai jaunesnę merginą Birutę ir ją vedžiau. Tuo metu meilė buvo stipresnė už viską. Teko atsisakyti net jūros. Grįžome į Viekšnius, užauginome keturias dukras ir sūnų, turime 11 anūkų“, – pasakojo A.Lengvenis.

Dabar Viekšniuose vyras gyvena vienas name, kurį jis pasistatė. Su žmona prieš 20 metų išsiskyrė - A.Lengvenis nesigina, kad šeimai skyrė per mažai laiko. Tačiau kitos šeimos jis nesukūrė, pripažinęs, kad tokios gražios kaip Birutė neberadęs, nebent  Afrikoje dar sutiks tinkamą į žmonas kandidatę.

Visame name pilna A.Lengvenio sukurtų meno kūrinių: jis tapo, drožinėja iš medžio, kuria medžio skulptūras, koplytstulpius. Antrajame jo namų aukšte įrengta galerija, kur eksponuojama maždaug 200 geriausiųjų tautodailininko darbų.

Viekšniškis apgailestauja, kad prieš kurį laiką kažkas įsibrovė į jo namus ir apiplėšė. Jam labiausiai gaila, kad iš galerijos dingo keletas vertingų kūrinių.

Dvi A.Lengvenio dukterys gyvena ir dirba Didžiojoje Britanijoje, ne kartą kvietė tėvą į svečius, bet ten jo netraukia.

Per savo ilgą gyvenimą jis tik vieną kartą buvo išvykęs į kelionę. Prieš penketą metų kartu su sūnumi Rolandu ir jo žmona Ramune daugiau kaip savaitę keliavo po Prancūziją. Automobilį vairavo Rolandas.

A.Lengvenis kartu su sūnumi jau ne kartą buvo atvykęs į vieną Klaipėdos turizmo agentūrą pasidomėti kelionėmis į Etiopiją. Rolandui šiek tiek neramu, kaip garbaus amžiaus žmogus atlaikys poros savaičių kelionę, bet nedrįsta prieštarauti ryžtingai nusiteikusiam tėvui.

„Gavau visokių lankstinukų apie Etiopiją, viską perskaičiau, norėčiau išmokti bent kelis žodžius jų kalba. Per visą gyvenimą atidžiai klausydavausi visokių žinių apie šią Afrikos šalį, ką tik rasdavau laikraščiuose ar žurnaluose, viską perskaitydavau“, – sako A.Lengvenis.

Anksčiau jis fotografuodavo juostiniu „Zenit“ fotoaparatu, dabar turi skaitmeninį „Nikon“, bet tikina, kad seniau nuotraukos būdavo kokybiškesnės.

Prieš dešimtmetį buvo išleistas A.Lengvenio medžio raižinių ir skulptūrų albumas „Lietuva tautodailininko akimis“. Dabar jis viliasi savo namuose turėti dar vieną albumą - į jį bus sudėtos paties padarytos nuotraukos iš viso gyvenimo svajonių žemės - Etiopijos.

Ši kelionė būtų puiki dovana 85 -mečio sukakčiai, kurią  A.Lengvenis švęs šįmet gegužę. Išbandęs įvairiais  transporto priemonės, važinėjęs mašinomis, traukiniais, plaukiojęs laivais, tautodailininkas dar niekada nėra skridęs lėktuvu. Sulaukęs jubiliejaus vyras norėtų patirti, ką reiškia pakilti virš debesų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.