Skrydis nuo kalno, nuo kurio Antikos dievai stebėjo Trojos karą

Pamirškite visus stereotipus. Turkijoje galima ne tik drybsoti šalia baseino šviečiant Antalijos saulei ar apsipirkinėti Didžiiajame turguje „Grand Bazaar" Stambule. Pažinkite kitokią Turkiją. Žiemos atostogos šioje šalyje gali būti ne ką prastesnės nei vasarą. Turkijos kalnuose galima rasti puikių slidinėjimo kurortų.

Daugiau nuotraukų (1)

Ernesta Vinevičiūtė

2014-01-25 11:52, atnaujinta 2018-02-17 03:02

Jei esate slidinėjimo naujokas, Turkijos slidinėjimo kurortai - kaip tik jums. Trasų šlaitai čia vidutinio aukščio. Tiesa, ir adrenalino mėgėjai bei slidinėjimo ekspertai čia nenuobodžiauja. 3 tūkst. metrų aukščio šlaitai tikrai pakankamai aukšti, kad patirtumėte adrenalino antplūdį.

Saklikento slidinėjimo centras Antalijoje

Saklikento slidinėjimo centras įkurtas Tauro kalnų virtinėje, vos 50 kilometrų į vakarus nuo Antalijos centro. Tai viena tų nedaugelio vietų, kur rytais galima pralėkti snieguotomis kalnų viršūnėmis, o popiet plaukioti jūroje.

 Moderniai įrengtame kurorte - svečių namai, restoranai, kavinės, barai, parduotuvės. Slidinėjimo zonų aukštis Saklikento slidinėjimo centre - tarp 2000 ir 24000 metrų, o sniego danga - tarp 0,5 ir 1 metro. Kurorte - dvi slidinėjimo lengvo ir vidutinio sunkumo trasos.

Saklikento slidinėjimo centras traukia ne tik slidinėtojus. Kasmet čia suvažiuoja nemažas būrys besidominčių astronmija. Pačioje Bakirlio kalno viršūnėje įrengta Tiubitako nacionalinė observatorija. Pavargusieji nuo slidinėjimo Saklikente gali jodinėti žirgais, važinėti kalnų dviračiais, medžioti ar žaisti futbolą.

Kurortą iš Antalijos labai lengva pasiekti autobusu ar taksi. Užtruksite vos valandą.

Uludaho slidinėjimo centras Bursoje

Uludaho nacionaliniame parke esantis kurortas - vienas populiariausių sporto centrų visoje šalyje. Įsikūręs netoli Bursos miesto Šiaurės Vakarų Turkijoje jis sutraukia daug žiemos sporto mėgėjų ne tik iš Turkijos, bet ir iš užsienio šalių. 2543 metrų aukštyje esantis kurortas žinomas jau nuo seniausių laikų. Antikos laikais ši vieta buvo žinoma kaip Mizijos Olimpas, o antikiniuose mituose teigiama, kad būtent nuo šio kalno Antikos dievai stebėjo Trojos karą.

Kurortas įkurtas Nacionaliniame parke, todėl Uludaho trasos išsiskiria ypatingai gražiais vaizdais. Čia galima išbandyti slidinėjimą su sraigtasparniu, snieglenčių sportą, čiuožimą ant ledo ir sniego dviračius. Slidinėjimo zonos aukštis - 1750—2543 metrai. Kurorte įrengti 8 skirtingi keltuvai ir 13 įvairaus lygio slidinėjimo trasų. Idealiausias sezonas slidinėjimui Uladaho kurorte -- nuo gruodžio iki kovo pabaigos. Sezono metu sniego storis čia siekia apie 3 metrus.

Kurortą pasiekti galima autostrada arba funikulieriumi. Nuo Bursos miesto kelionė savo automobiliu užtruks vos 40 minučių, žiemos metu kas valandą kursuojantys mikroautobusai kurortą pasiekia per maždaug pusantros valandos. Uludaho kurorte veikia net 27 viešbučiai, daugybė parduotuvių, restoranų, barų, taip pat pramogų ir sveikatos centrai.

Kartalkajos kurortas šalia Bolu miesto

Šis nedidelis, bet jaukus slidinėjimo kurortas yra 50 kilometrų nuo Bolu miesto, Kerohlu kalnuose Šiaurės Vakarų Turkijoje. Miestą lengva pasiekti važiuojant Stambulo—Ankaros greitkeliu. Geriausia čia slidinėti paprastomis savaitės dienomis – tuomet ir ramiau, ir pigiau. Savaitgaliais į kurortą suplūsta vietiniai slidinėjimo aistruoliai iš Stambulo ir Ankaros. Vis dėlto net ir savaitgaliais čia ramiau ir patogiau nei kituose dideliuose slidinėjimo centruose. Šis kurortas puikiai tinka ir kalnų, ir lygumų slidinėjimui. Geriausias laikas slidinėjimui – nuo gruodžio pabaigos iki kovo pabaigos.

Kurorte veikia du viešbučiai, restoranai, baseinai, barai ir diskotekos. Čia galima išsinuomoti slidinėjimo inventorių bei užsisakyti instruktoriaus pamokas. Kurorte įrengta per dešimt skirtingų keltuvų ir 12 maždaug 20 kilometrų ilgio slidinėjimo trasų

Palandekeno slidinėjimo centras Erzurume

Tai vienas geriausių slidinėjimo centrų Turkijoje. 2200—3176 metrų aukščio kalnuose įsikūrusį slidinėjimo centrą ypač mėgsta slidinėjimo profesionalai. Trasos čia vienos ilgiausių ir stačiausių - tikras iššūkis net patyrusiems slidinėtojams.  Dvi  trasos yra registruotos kaip olimpinės. Kitos – pritaikytos įvairaus lygmens slidinėtojams – ir pradedantiesiems, ir pažengusiems. Iš miesto centro iki kurorto važinėja visuomeninis transportas. Kurorte veikia keli viešbučiai, restoranai, slidinėjimo inventoriaus nuomos punktai bei dirba profesionalūs instruktoriai.

Palandekeno kalnas yra vos 6 kilometrai nuo vieno seniausių Turkijos miestų Erzurumo. Tai viena šalčiausių ir aukščiausių Turkijos vietų, todėl sniegas žemę čia dengia daugiau nei 150 dienų per metus, o vidutinės sniego dangos storis – 2—3 metrai. Slidinėjimo sezonas Palandekeno slidinėjimo centre trunka net iki gegužės mėnesio.

Rytų Turkijoje, Armėnijos kalnyne, įsikūrusį miestą nesunku pasiekti. Į jį kasdien skrenda lėktuvai iš Stambulo ir Ankaros. Nuo oro uosto iki kurorto - vos 10 minučių kelio automobiliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.