Aktorė V.Būtytė Tel Avive patyrė gatvės pardavėjo klastą

Tel Avivas – spalvingas, paslapčių gaubiamas Izraelio miestas. Viešėjau ten su keliais draugais.

Daugiau nuotraukų (1)

Vaida Būtytė, aktorė

Feb 2, 2014, 5:47 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 7:33 PM

Senosios Jafos kvartalas  autentiškas, labai įdomus architektūrine prasme, viliojantis kavinukėmis, suvenyrų parduotuvėmis. Ten susiradome vieną kavinę, kurioje nebuvo vienodų daiktų: kėdė, stalas, lempa ar gėlių vazelė – visi jie buvo skirtingi. Prie kiekvieno baldo ar interjero puošmenos buvo surašytos kainos. Jei kas patiko, gali įsigyti.

Teko dalyvauti vestuvėse, surengtose ant Viduržemio jūros kranto. Tuokėsi lietuvė ir žydų tautybės vyras iš Tel Avivo. Taksistas, veždamas mus į šventės vietą, pasakė, kad tame rajone kas vakarą įvyksta susišaudymas arba kas nors būna susprogdinama. Ačiū Dievui, nieko panašaus nenutiko.

Ceremonijoje jaunosios laukė staigmena – viena Izraelio dainininkė jos garbei lietuviškai su hebrajišku akcentu sudainavo dainą „Strazdas“.

Vestuvės vietos žmonių supratimu buvo kuklios, nes dalyvavo tik apie 200 svečių.

Tel Avive gyvenome kelių kambarių apartamentuose – taip pigiau ir jaukiau. Juose buvo įrengtas vadinamasis šarvuotas kambarys (jei įvyktų susišaudymas). Juokaudami tą kambarį vadinome šaldytuvu.

Netoli mūsų gyvenamosios vietos buvo didelis maisto turgus. Vaikštant po jį akys raibo nuo šviežių, džiovintų vaisių, alyvuogių aliejaus, prieskonių, jūrų gėrybių. Žinoma, neatsispyriau pagundai nusipirkti šviežių vaisių.

Meiliai besišypsantis, bet apsukrus pardavėjas mane apgavo – kaip grąžą atidavė netikrą pinigą. Apgaulė išaiškėjo, kai kitoje vietoje norėjau nusipirkti datulių. Supykusi grįžau pas apgaviką ir pareikalavau grąžinti tikrus pinigus. Prekeivis šypsodamasis pakeitė pinigus ir pasakė: „Welcome to Tel Aviv!“ (išvertus iš anglų kalbos – „Sveiki atvykę į Tel Avivą!“). O šiaip vietos žmonės pasirodė nuoširdūs ir draugiški. Labai patiko žydų maistas.

Kartą specialiai kėlėmės labai anksti, norėjome atsidurti turguje prieš jį atidarant. Tuo metu prekeiviai dar tik dėliojo ant prekystalių prekes.

Užsukome į paprastą vietos žmonių lankomą užeigą, pusryčiams norėjome paragauti autentiško, ne turistams skirto humuso su aštriais pipirais. Patiekalo skonis buvo dieviškas.

Tel Avive ryškiai matomi kontrastai – gali pamatyti skurdą, netvarką, fanatizmą, senąją architektūrą, modernaus pasaulio dvelksmą, prabangą, kurią gatvėje spinduliuoja kokio nors turtingo žydų dvasininko žmona, gausiai pasidabinusi auksiniais papuošalais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.