Prieš Velykas visi keliai veda į Pažadėtąją Žemę

Kasmet Velykų savaitę daugiau nei 100 tūkstančių krikščionių piligrimų suvažiuoja iš viso pasaulio į Izraelį, kad Šventojoje Žemėje savo malda pažymėtų Kristaus prisikėlimo šventę. Velykos nėra tarp valstybinių Izraelio švenčių, tad miestuose vargu ar pamatysite margas šventines dekoracijas ir vitrinose išdėliotus šokoladinius zuikučius su margučiais. Tačiau ši šventė kasmet sutampa su Pesachu – svarbiausia žydams metų švente, švenčiama 8 dienas: štai todėl šią ypatingą metų savaitę Izraelis tampa tikru turistų iš viso pasaulio traukos centru.

Daugiau nuotraukų (1)

Nida Degutienė, specialiai LR, Izraelis

Apr 19, 2014, 1:39 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:59 PM

Lėktuvų bilietai ir viešbučių kambariai visame Izraelyje šiam švenčių laikotarpiui išgraibstomi prieš gerą pusmetį. Užsienyje gyvenantys žydai keliauja į Pažadėtąją Žemę, kad kartu su savo giminaičiais ir draugais sėstų prie Sederio – šventinės Pesacho vakarienės – stalo.

Likus kelioms savaitėms iki Pesacho visoje šalyje prasideda švarinimosi maratonas: parduotuvės ir prekybos centrai ima perstumdinėti lentynas ir į dėžes pakuoti produktus, kuriais negalės kurį laiką prekiauti.

Restoranai ir viešbučiai laukan iškrausto visą virtuvės įrangą, ir ugnies fakelais degina net mažiausią ertmę, atsikratydami per metus susikaupusių nešvarumų. Kiekviena šeimininkė tol šveičia visus savo namų kampelius, kol juose nelieka nė vieno užsilikusio miltinių gaminių trupinėlio.

Iki švenčių namuose negali likti nė kruopelės duonos, pyrago, makaronų, avižinių dribsnių, o visą Pesacho savaitę žydai valgo macas – traškius nekildintos duonos paplotėlius. Negana to, restoranuose, kavinėse ir parduotuvėse neprekiaujama alumi nei kvietine degtine, juose negaminami patiekalai su makaronais ir nekepami įprasti pyragai.

Todėl atostogaujantys izraeliečiai ir šalį lankantys svečiai turi unikalią galimybę paragauti specialių, tik vieną vienintelę metų savaitę gaminamų patiekalų.

Daugiau nei 50 Izraelio muziejų visą šventinį laikotarpį kviečia lankytojus nemokamai apžiūrėti ekspozicijas. Didžioji dalis muziejų specialiomis parodomis vilioja vaikus, mat pavasario atostogas leidžiantiems mažiesiems niekuomet nebūna per mažai pramogų.

Šią savaitę keliuose sunku prasibrauti per automobilių spūstis, mat suvažiavę į Izraelį svečiai stengiasi ne tik pasimatyti su draugais ir artimaisiais, bet ir aplankyti nacionalinius parkus, išvažiuoti į gamtą arba tiesiog pasilepinti prie vienos iš 4 Izraelio jūrų. Neabejojama, kad vien Izraelio nacionalinius parkus per šventinę savaitę aplankys daugiau nei 300 tūkstančių žmonių!

Pati populiariausia šių metų Pesacho pramoga – čiuožimas nuo smėlingų kalnų (sandbording) Negevo dykumoje. Ši naujovė Izraelyje išpopuliarėjo akimirksniu, tad užsisakyti vietą ant dykumos kalno reikia gerokai iš anksto.

Tie, kas mėgsta iššūkius, kelioms dienoms keturračias arba pėščiomis išsiruošia į žygius per sausringą Judėjos dykumą. Čia žygeiviai gali pasijusti kaip tikri beduinai: jiems tenka išmokti patiems pasigaminti maistą karštame dykumos smėlyje ir praleisti naktį spengiančioje tyloje, žvelgiant į žvaigždėmis nusėtą dangų.

Kol vaikai dūksta didžiuliame Ramatgano zoologijos sode – safaryje arba Australijos gyvūnų parke Beit Šeane maitina kengūras arba mėgina išbudinti tinginiaujančias koalas, kol lanko antikinių nabutėjų tvirtovių liekanas ir kryžiuočių žygius menančias pilis, tėvai planuoja vynų degustacijas nedidelėse Izraelio vyninėse.

Pesachas – tai laikotarpis, kuomet vynas liejasi laisviau nei bet kada: vien Sederio vakarienės metu ritualinių skaitymų eigoje kiekvienam privaloma išlenkti keturias sklidinas raudono vyno taures.

Šalį šventiniu laikotarpiu lankantys katalikai ruoštis Velykoms pradeda nuo Verbų sekmadienio: minios tikinčiųjų su maldomis ir giesmėmis keliauja nuo Alyvų kalno Jeruzalėje iki šv. Onos bažnyčios, pakartodamos biblijinį Jėzaus kelią Šventąjame mieste.

Ketvirtadienį, Paskutinės vakarienės dieną, maldininkai susirenka menėje, kurioje Jėzus plovė kojas savo apaštalams, o Didįjį Penktadienį alyvų šakelėmis nešini piligrimai keliauja akmeningu Via Dolorosa taku Jeruzalės senamiestyje iki Kristaus Kapo bažnyčios. Velykų diena sekmadienį prasideda pamaldomis šalia Kristaus kapo, o džiaugsmingas „Aleliuja" skamba kiekvienoje Izraelio ir Palestinos katalikų bažnyčioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.