Suomijos ambasadoje darbuotojai žaidžia daržininkus

Ar įmanoma nuo ryto iki vakaro sėdėti užsivertus darbais kokioje nors bendrovėje ir tuo pačiu metu mėgautis atgimstančia gamta, stebėti kaip skleidžiasi gėlių pumpurai, auga uogos ir daržovės? Sakysite, jog tik fantazijose ar sapnuose būtų įmanoma suderinti darbinę veiklą ir mėgavimosi gamta ritualą, tačiau Suomijos ambasados Lietuvoje darbuotojai yra žino, kaip neišeinant iš kabineto darniai sugyventi su gamta.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Peršonytė

May 9, 2014, 4:00 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 3:20 AM

Jau trečius metus Suomijos ambasados balkone yra užveisiamas nemenkas urbanistinis daržas. Tai dėl to, kad pastaruoju metu Suomijoje vis labiau populiarėja urbanistinė žemdirbystė ir ekologiškas mąstymas.

Balkone užsiauginti pomidorų, aviečių, braškių bei cukinijų prieš trejus metus sugalvojo tuometinė Suomijos ambasadorė Marija Lisa Kiljunen. Ji pasišovė ne tik ambasados balkone, bet ir savo rezidencijoje Vilniuje auginti ekologiškas daržoves bei vaisius.

Patalpose užveista daržininkystė pasiteisino, nes augalus entuziastingai prižiūrėjo visi ambasados darbuotojai. Jau pirmą rudenį buvo nuimtas nemenkas derlius. Cukinijų, bulvių, morkų, paprikų, petražolių užteko visiems ambasados darbuotojams. Derliaus nuėmimo šventės metu ambasados virėja visam kolektyvui paruošė sočius pietus.

Pernai Suomijos ambasados Lietuvoje vairą perėmė ambasadorius Herri Maki-Reinikka, tačiau pokyčiai ambasadoje urbanistinės daržininkystės balkone nesunaikino.

Ambasadorius H.Maki-Reinikka prieš metus apsilankė visuomeninės organizacijos „Gelbėkite vaikus“ įkurtame dienos centre „Duok ranką“. Viešnagės metu diplomatas vaikams pasakojo apie urbanistinę daržininkystę ir paskatino juos užveisti nuosavą daržą bei juo rūpintis. Vaikai įkvėpti suomiškų tradicijų, ant palangės užsiaugino pomidorų.

Šį pavasarį Suomijos ambasados balkone vėl bujoja įvairūs augalai – žydi gėlės ir braškės, žaliuoja petražolės, mėtos, rozmarinai, čiobreliai, cukinijos, pomidorai.

„Anksčiau mes girdėjome nemažai skeptiškų nuomonių, kad užsiimame niekais, kad jokios daržo gėrybės neužderės, nes balkone tamsu ir vėsoka – šiaurinė pusė. Bet mes nenuleidome rankų ir tikėjome sėkme“, – kalbėjo Suomijos ambasados darbuotoja Rytė Baublytė-Savaja. Gėlės, uogos ir daržovės auga maždaug 60 centimetrų aukščio ir 120 centimetrų ilgio medinėse dėžėse.

Pernai visą vasarą Suomijos ambasados darbuotojai skynė bazilikus, vasaros pabaigoje mėgavosi vyšniniais pomidorais, o rudens pradžioje iš cukinijų prisikepė blynų, pasigamino troškinių.

Iš viso balkone šiemet pasodinta penkiolika skirtingų augalų rūšių.

Suomijos ambasados darbuotojai atsakingai ir neraginami laisto bei ravi augalus.

Kas geriausiai auga balkone? Suomijos ambasados darbuotojai vieningai pripažino, kad geriausiai dera pomidorai ir cukinijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio