Prie Dubingių ežero - raitelių, kengūrų ir gurmanų rojus

Atsisėsti ant balno ir išmokti jodinėti – daugeliui žmonių tokia svajonė gali atrodyti sunkiai įgyvendinama.

Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

May 14, 2014, 10:04 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 11:39 PM

Tačiau Molėtų rajone esančio Dubingių žirgyno direktorei Gintei Martinkėnei (27 m.) nepristigo drąsos. Moteris užsikrėtė jodinėjimo aistra taip smarkiai, kad nė neketina grįžti į profesionalųjį sportą - lauko tenisą, nors būdama vos šešerių metų pirmą kartą paėmė į ranką teniso raketę. Šiai sporto šakai ji atidavė daug jėgų.

„Dabar sapnuoju žirgus, bet ne skriejantį kamuoliuką ir lauko teniso aikštelę“, - prisipažino Gintė.

Baigusi sociologiją, vilnietė migruoja tarp Vilniaus, Molėtų, Dubingių.  Trejų metų duktė, kurią rytais Gintė veža į darželį, vis dar laiko moterį sostinėje, nors jos mintys ir jausmai vis dažniau lieka Dubingiuose.

„Ar sunku išmokti jodinėti? Ką daryti, jei kausto baimė?“ - išgirdusi tokį klausimą Gintė nė kiek nesutrinka.

„Tai iššūkis, manau, kiekvienas žmogus turėtų pabandyti jodinėti, tai daugiau nei pomėgis, nes atsiveria naujas pasaulis.  O bijoti nėra ko. Pas mus saugu,  pirmą kartą jodinėjant treneris pats veda žirgą“, – paaiškino ji.

Mėlynės neatgarsė nuo balno

Prieš 8 metus pradėjusi mokytis jodinėti Gintė neišsisukdavo nuo mėlynių ir sumušimų.

Ji dažnai krisdavo ant žemės, todėl jodinėjimas neretai baigdavosi ašaromis. G.Martinkėnė būgštaudavo, kad arklys jos neklauso.

Bet šis etapas – jau praeityje. Pastaruoju metu ji jaučiasi kur kas tvirčiau sėdėdama balne. Gintė svajoja išmokti kokių nors triukų, kuriuos galėtų pademonstruoti į maniežą susirinkusiems žiūrovams.

Moteriai nebuvo sunku prisijaukinti žirgus, kurie puikiai jaučia jos nuotaikas. Jei moteris būna nusiminusi, ko nors išsigandusi, arklys labai greitai pajunta ir ima vadovauti.

Kai kurie žirgai atpažįsta Gintę iš jos balso, eisenos, judesių, kvapo.

Vieną žirgą moteris jau gali pavadinti savo antrąja  dalimi. Tai – fryzų eržilas Aronas, tokios veislės žirgai visada būna juodi, jie gali  turėti nebent kelias nedideles baltas dėmes.

G.Martinkėnė norėtų, kad jos drauge taptų taip pat kumelė Albana. Bendravimas su žirgais jai atskleidė daug naujų dalykų, privertė kitaip pažvelgti į save.

„Iki 20 metų lauko tenisas man buvo profesionalus sportas. Jodinėjimo nė iš tolo negalėčiau palyginti su lauko tenisu. Šie dalykai skiriasi kaip dangus ir žemė“, - sakė pašnekovė.

Žirgai iškovojo ne vieną prizą

Dubingių žirgynas nėra skirtas sportui, o laisvalaikiui ir pramogoms. Maniežo stogo konstrukcija yra unikali, vien metalinis žiedas sveria 3 tonas, o visas stogas – daugiau nei 400 tonų. Toks statinys – vienintelis Baltijos šalyse.

Kiekvieną šeštadienį manieže vyksta žirgų parodomoji programa. Čia žiūrovai gali įsitikinti, kiek daug sugeba protingi gyvūnai.

Tokių „aktorių“ netrūksta šou programai. Garduose jų yra daugiau nei 30, todėl treneriai turi iš ko pasirinkti.

Kai kurios žirgų veislės plačiai žinomos visame pasaulyje, pavyzdžiui, šyro (anglų k. shire) veislės arklių Dubingiuose yra net trys, šią arklių veislę globoja Anglijos karalienė,  nes tai – vieni didžiausių arklių pasaulyje. 

Gretimuose garduose įsikūrę ir vieni mažiausių arklių, kurie mažesni net  už ponius.

Tituluočiausia žirgyne yra Holšteinų veislės kumelė Holandija, laimėjusi daug prizų. Kai Holandija susižeidė, ją teko gydėti Vokietijoje, dabar kumelė leidžia maloniai dienas Dubingiuose.

Prižiūrėti arklius nėra  lengva. Kad arkliai jaustųsi gerai, artimiausiu metu šalia maniežo jiems bus įrengtas soliariumas.  Sušilus žirgui, jį reikia nuprausti, išdžiovinti, dažnos maudynės padeda išsaugoti sveiką.

Kad arkliai nesisižeistų, jų kanopoms taip pat būtinas pedikiūras.

Į Dubingius atvyksta iš Latvijos netgi odontologas, prižiūrintis arklių dantis.

Gyvūnai jaučiasi kaip laisvėje

Dubingių žirgynas – tik dalis ambicingo pramogų komplekso „Dubingiai Diamnod Resort“, kur būtų gera jodinėti, ilsėtis, apsistoti, pavalgyti, pasiirstyti valtimi ežere.

Šalia tyvuliuojančiame ežere – trys salos, jose gyvena triušiai, povai, karveliai, skabo žolę antys, ožkos, o viena sala ypatingos formos, nes jos kontūrai primena Lietuvos žemėlapis.

Lamos, mažosios kengūros, atsivedusios nelaisvėje palikuonių, asilas Antonas – daug gyventojų be arklių glaudžiasi po žirgyno stogu.

Taurieji elniai turi daug erdvės, todėl gyvena kaip laisvėje.

Miškelyje prie ežero įsikūrę danieliai ir muflonai, vienas danielis patinas neseniai numetė savo ragus, o muflonų banda ateityje didės, nes  patelės atsivedė palikuonių.

Makaronai, pagaminti su stručio kiaušiniu

Netoli žirgyno balta tvora apjuostam strutynui – jau per ankšta. Šiuo metu čia laikoma apie 100 stručių, yra inkulbatorius, kuriame perimi ir auginami stručiai.

Stručių mėsa delikatesinė, todėl paklausi, o iš stručių kiaušinių Dubingių žirgyno restorane gaminami  gurmaniški makaronai, taip pat galima paragauti patiekalų iš strutienos, elnienos.

Čia laukiami svečiai, mėgstantys itališką virtuvę. Neseniai duris atvėrusiame restorane galima paragauti kumpių ir sūrių, gabenamų tiesiai iš Italijos.

„Norime, kad pas mus atvyktų žmonės jodinėti, pasidžiaugti gamta, pavalgyti ir pailsėti“, - sakė G.Martinkėnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.