Birželio 2-oji. Europos Marse ir karūnos televizoriuje šventė

Jungtinės Karalystės valdovės Elizabeth II karūnavimo dienos (1953 m.) niekas gal ir neprisimintų, jei jis nebūtų tapusi pirmuoju tarptautiniu renginiu, kurį tiesiogiai transliavo televizija. Sakysit, o kuo čia dėta Lietuva, juk mums netransliavo? Tai kodėl jos anūko princo Williamo vestuves visi žiūrėjome taip, lyg jie seniai mus valdytų! Ir šiaip – valdovė, gyvenanti ilgiau negu Sovietų Sąjunga, nusipelnė, kad su ją atšvęstume!

Karalienė ir Marsas džiaugiasi – liko 91 vasaros diena.<br>123rf nuotr.
Karalienė ir Marsas džiaugiasi – liko 91 vasaros diena.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jun 2, 2014, 9:17 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:19 AM

Jei dar prisimenate kas tai, šiandien galite švęsti šiokį tokį radijo gimtadienį. 1896 m. Gulielmas Markonis kreipėsi į patentų biurą, kad užregistruotų šį jo išradimą.

2003 m. šią dieną Europa pasiuntė pirmąjį savo kosminį laivą į kitą planetą – Marsą. Europos kosmoso tyrimo agentūros zondas „Mars Express“ startavo sėkmingai, tai ir galime paminėti.

Neturime teisės užmiršti ir to, kad šią dieną 1979 m. Romos bažnyčios galva Jonas Paulius II atvyko į gimtąją Lenkiją ir tapo pirmuoju popiežiumi apsilankiusiu komunistų valdomoje šaly. Ir nemažai prisidėjo, kad tai būtų paskutiniai valdė komunistai.

Bulgarijoje minima poeto Christo Botjovo ir žmonių, mirusių už Bulgarijos nepriklausomybę, diena. Italijoje – Respublikos fiesta! Taip švenčiama monarchijos pabaiga ir respublikos gimimas. Šiaurės Korėja, kažkodėl vėliau negu visas pasaulis, mini Vaikų dieną.

Kam dar trūksta lietuviškos progos, galite paminėti tą faktą, kad šią dieną 1922 m. Kaune įvyko pirmasis pirmosios lietuvių baleto studijos mokinių pasirodymas. Visos mokinės buvo tik merginos, tad jos atliko ir vyrų vaidmenis. Ta proga šiandien jos ir kviečia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.