Smuikininkės Dalios Kuznecovaitės svajonės pildosi Paryžiuje

Paryžiuje pirmąkart apsilankiau 2008 metais, kai tik pradėjau studijas Rostoko muzikos akademijoje. Į Paryžių atvykome su tuomečiu profesoriumi Petru Munteanu ir dar pora jo studentų – buvome pakviesti keletui pasirodymų.

Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Kuznecovaitė

Jun 2, 2014, 12:59 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:51 AM

Iki šiol puikiai pamenu pirmąjį įspūdį, kai vos išlipusi iš autobuso negalėjau atitraukti akių nuo įstabaus grožio pastatų su milžiniško dydžio langais ir dailiais balkonėliais, puoštais įvairiausiais ornamentais.

Mane iškart pakerėjo ypatinga paryžietiška rafinuota ir dinamiška dvasia. Esu aplankiusi nemažai pasaulio miestų – Barseloną, Berlyną, Maskvą, Meksiką, Čikagą, Pekiną, tačiau nė vienas miestas manęs nepakerėjo taip, kaip Paryžius.

Pirmasis vizitas Paryžiuje truko vos tris dienas, bet jau tuomet sau pasakiau: „Kada nors aš čia gyvensiu!“ Mano svajonė išsipildė 2012 metais, kai po itin sunkaus stojamųjų egzaminų konkurso įveikiau 102 konkurentus ir įstojau į Paryžiaus aukštąją nacionalinę muzikos ir šokio konservatoriją.

Prancūzijos sostinė stebina istoriniu palikimu, kultūrine įvairove ir įstabia architektūra. Šį miestą patarčiau aplankyti tiek norintiems praplėsti kultūrinį akiratį, tiek besižavintiems mados naujovėmis, trokštantiems aplankyti tokias žymias vietas kaip Luvro muziejus (1), Dievo Motinos katedra (2), Eiffelio bokštas.

Man, kaip menininkei, Paryžius – pati geriausia erdvė plėsti savo muzikos žinias, nepamirštant ir kitų meno šakų – dailės, fotografijos, šokio. Bent kartą per mėnesį apsilankau Paryžiaus nacionalinėje operoje (Opera Garnier). Tai vienas įspūdingiausių kultūros paminklų. Patekti į pasirodymus sunku, nes bilietai išgraibstomi prieš pusmetį. Tačiau norintiems pamatyti pastato didingumą ir prabangą tikrai verta užsukti į vidų. Tikriausiai nė vienas neišeis nesužavėtas Marco Chagallo išdailinto žiūrovų salės kupolo (3).

Kadangi esu didelė dailės mėgėja, dažnai apsilankau Orsė muziejuje (4) – jis mane žavi impresionizmo šedevrų gausa.

Paryžius – ne tik įspūdingo grožio miestas, bet ir viena geriausių vietų pasaulyje, kur galima skaniai pavalgyti, taip pat antrasis miestas pasaulyje (po Tokijo) pagal „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintų restoranų skaičių. Ne veltui sakoma, kad prancūzams maisto ruošimas ir valgymo ritualas – neatskiriama gyvenimo dalis!

Viena mano mėgstamiausių vietų Paryžiuje – Senoje esanti Sitė sala. Tai pati seniausia Prancūzijos sostinės dalis.

Vos trys minutės nuo mano namų – dar viena mano labai mėgstama vieta Trokadero aikštė (5). Iš jos atsiveria pats nuostabiausias vaizdas į Eiffelio bokštą (6). Tiesa, tai viena lankomiausių turistų vietų Paryžiuje, tad fotoaparatų blykstės ir susižavėjimo kupini veidai – pirmi dalykai, kuriuos pastebiu kaskart grįždama namo. Be galo keista visa tai stebėti nebe turistės, o gyventojos akimis.

***

Smuikininkė Dalia Kuznecovaitė yra Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo globotinė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.