Birželio 3-oji. Sąjūdžio ir kartojimo diena. Kartojimo diena

Net jei istorijos mokeisi iš „Žiedų valdovo“, o laisvalaikiu keiki Lietuvą, nemanyk, kad sąjūdis yra tai, kas vyksta tavo žarnyne. Jei tie žmonės, kurie 1988 m. šią dieną Vilniuje subūrė Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio iniciatyvinę grupę būtų rūpinęsi tik savo viduriais, dabar žygiuotum su raudona vėliava ir apie savo šalies keikimą iš užsienio nė nesvajotum. Taigi – už išlaisvintas svajones ir galimybes!

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jun 3, 2014, 1:01 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:19 AM

Linksmiausią ir labiausiai aplinkinius nervinančią šventę šiandien mini amerikiečiai. Kartojimo diena. Kartojimo diena. Kartojimo diena. Nori švęsti kartu? Kartu? Viską sakyk du kartus, o jei nori rimtų problemų, kai tau sako, bent du kartus perklausk. Bent du kartus perklausk, sakome. Sakome.

Taivanyje minima judėjimo prieš opiumą diena. Šią dieną 1839 m. vyko opijaus aguonų deginimo akcija.

Australijoje – Mabo diena. Prisimenamas Eddie Koiki Mabo – kovotojas už aborigenų teisę į žemę kurioje gyveną. Jis pasiekė, kad 1992 m. birželio 3 d. Australijos teismas panaikintų nuo 1770 m. priimtą koncepciją, kad Australijos žemė niekam nepriklauso ir atvykėliai ją gali dalintis kaip nori.

Amerikiečiai šiandien gali minėti tolimojo elektros perdavimo dieną (1889 m. JAV pastatyta pirmoji ilgo nuotolio elektros perdavimo linija – ji buvo net 23 km ilgio) ir ilgųjų kosminių skrydžių dieną (1965 m. startavo pirmoji NASA surengta daugiadienė kosminė ekspedicija „Gemini 4“).

Na, o linksmindamiesi neužmirškime ir liūdnesnių istorijos pamokų – šią dieną 1944 m. keršydami už partizanų nužudytus kelis vokiečių kareivius, dabar kai kurių jau beveik garbinami SS žudikai išplėšė Pirčiupio kaimą, o jo gyventojus sudegino gyvus. Žuvo 119 gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.