Kodėl kai kurių žmonių nepuola uodai? Atsakymas jus nustebins

Prasidėjusi vasara džiugina šiltais ir saulėtais orais, taigi daugybė žmonių leidžia laisvalaikį lauke. Tačiau, ne vieno siaubui, su vasara prasidėjo ir uodų karaliavimo metas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 4, 2014, 12:07 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:01 AM

Jei esate vieni tų, kurie negali ramiai praleisti vakaro lauke, be paliovos plekšnojate per kulkšnis, tačiau vis tiek liekate su daugybe uodų įkandimo žymių, atsakymas aiškus – uodams jūs be galo patinkate.

O kaip su tais laimingaisiais, kurie tvirtina, jog uodai jų nepuola? Tikra tiesa, kad tokie žmonės iš tikrųjų egzistuoja.

Taip yra ne todėl, kad kai kurių žmonių kraujas yra gardesnis mažiems skraidantiems kraugeriams, ar bent jau tai yra ne vienintelė priežastis. Šiemetėje TED konferencijoje, vykusioje Vankuveryje, mikrobų ekologas Robas Knightas paaiškino, kad bakterijos ar mikrobai ant odos gamina įvairius chemikalus, o kai kurie jų išskiria patrauklesnį ir malonesnį kvapą uodams.

Kiek daugiau nei trilijonas mikrobų, gyvenančių ant odos, tėra nedidelis procentas šimto trilijonų bakterijų, gyvenančių kūno viduje ir išorėje, tačiau tas nedidelis procentas atlieka svarbų vaidmenį mūsų kūno kvapui. Be šių bakterijų, žmogaus prakaitas būtų bekvapis.

Tačiau visų žmonių šios bakterijos yra labai skirtingos. R.Knightas paaiškino: nors 99,9 proc. visų žmonių DNR yra vienodas, dauguma asmenų turi tik 10 proc. tokių pat mikrobų kaip ir kiti.

Viliojanti sirenų giesmė uodams

Norėdami įrodyti, kad nenumaldomai uodus traukia skirtingi odos mikrobai, tyrinėtojai paprašė 48 tyrime dalyvavusių vyrų dviem dienoms atsisakyti alaus, česnakų, aštraus maisto ir dušo. Taip pat tyrimo dalyviai parą dėvėjo nailonines kojines, kad kiekvienas jų galėtų sukurti unikalią odos mikrobų puokštę.

Pasibaigus bandymui, tyrinėtojai stikliniais karoliukais nuo dalyvių pėdų surinko mikrobus kaip būsimą masalą uodams.

Devyni iš tyrime dalyvavusių 48 vyrų pasirodė ypač patrauklūs uodams, o septynis laiminguosius bandymo savanorius uodai visiškai ignoravo.

Patraukliųjų grupelė turėjo 2,62 karto didesnės koncentracijos paplitusių odos mikrobų, taip pat 3,11 karto didesnės koncentracijos kitos rūšies mikrobų, palyginti su nepatraukliųjų uodams grupe. Pastarųjų odos mikrobų rūšys buvo įvairesnės negu likusiųjų tyrimo dalyvių.

Anot tyrėjų, galima teigti, jog kai kurių žmonių kvapas tiesiog atbaido uodus. Tačiau ties, kurie natūraliai traukia spiečius uodų, turi galimybę išlyginti mikrobų pusiausvyrą – mažuosius kraugerius ypač traukia alaus mėgėjai.

Parengė Erika Bružaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.